Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto bananowe z lemon curd

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Wilgotne ciasto bananowe z lemon curd – rewelacyjną, orzeźwiającą polewą cytrynową. Ciasto jest mięsiste, bardzo bananowe. Cytrynowa polewa sprawia że nabiera „charakterku” i z prostego wypieku przemienia się w ciasto, które na długo zapada nam w pamięci. Moja wersja lemon curd jest odchudzona wersja vs. oryginalna, bo nie zawiera masła. Ciasto przechowywane w lodówce długo pozostaje świeże, można je więc przygotować na 2-3 dni przed podaniem bez szkody dla jego smaku. Samą polewę można przygotować podczas pieczenia się/ studzenia ciasta, lub jeśli wolicie można ją zrobić wcześniej i przechowywać do 7 dni zamknięta w lodówce.

Odchudzony lemon curd

  • 1,5 cytryny
  • 1 całe jajko i 2 żółtka
  • 130 g cukru
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy

Cytrynę porządnie umyć i wyparzyć przelewając wrzątkiem. Do małego garnuszka zetrzeć skórę (tylko żółtą część) i wycisnąć sok. Dodać jajko i żółtka, cukier i skrobię ziemniaczaną. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć odczekać minutę (wciąż mieszając) i dodać oliwę. Gotować kolejną minutę aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście).

Ciasto bananowe z lemon curd

  • 320 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 małe jajka
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 450 g bananów (ok. 3 banany)
  • 175 ml oleju roślinnego
  • ozdobne kuleczki do dekoracji

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej przed szykowaniem ciasta.

Do niewielkiej miseczki przesiać wszystkie składniki suche (mąkę, sól i sodę) i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do osobnego, wysokiego pojemnika do miksowania, dodać cukier i ubijać około 5 minut aż do uzyskania bardzo napuszonej masy. Banany rozgnieść widelcem (można dość niedokładnie, zostawiając część nierozgniecionych kawałków) i dodać do masy. Krótko zmiksować. Do masy wmieszać wszystkie suche składniki. Na koniec, ciągle miksując wlewać olej strużką bezpośrednio na widełki miksera. Tak przygotowane ciasto przelać do okrągłej lekko natłuszczonej formy (średnica 23 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 75 minut (aż patyczek wbity w ciasto nie będzie oblepiony surowym ciastem). Wyjąć z piekarnika. Po  całkowitym ostudzeniu ciasta na wierzchu rozprowadzić lemon curd i ozdobić kuleczkami.

 ciasto bananowe z lemon curd

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Dziękuje i zdecydowanie polecam 🙂 lemon curd doskonale smakuje i orzeźwia, zwłaszcza w takie upały.

  2. Wyglada pieknie, wiosennie i smakowito 🙂

    teczasmakow.blogspot.com – pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami