- Potrzebny czas: 15 minut + 75 min pieczenia
- Porcja: tortownica 23 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 7 maja 2017
Wilgotne ciasto bananowe z lemon curd – rewelacyjną, orzeźwiającą polewą cytrynową. Ciasto jest mięsiste, bardzo bananowe. Cytrynowa polewa sprawia że nabiera „charakterku” i z prostego wypieku przemienia się w ciasto, które na długo zapada nam w pamięci. Moja wersja lemon curd jest odchudzona wersja vs. oryginalna, bo nie zawiera masła. Ciasto przechowywane w lodówce długo pozostaje świeże, można je więc przygotować na 2-3 dni przed podaniem bez szkody dla jego smaku. Samą polewę można przygotować podczas pieczenia się/ studzenia ciasta, lub jeśli wolicie można ją zrobić wcześniej i przechowywać do 7 dni zamknięta w lodówce.
Odchudzony lemon curd
- 1,5 cytryny
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- 130 g cukru
- płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oliwy
Cytrynę porządnie umyć i wyparzyć przelewając wrzątkiem. Do małego garnuszka zetrzeć skórę (tylko żółtą część) i wycisnąć sok. Dodać jajko i żółtka, cukier i skrobię ziemniaczaną. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć odczekać minutę (wciąż mieszając) i dodać oliwę. Gotować kolejną minutę aż do uzyskania jednolitej masy o idealnej dość gęstej konsystencji (wciąż ma być płynna by dobrze się ją rozprowadziło na cieście).
Ciasto bananowe z lemon curd
- 320 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 3 małe jajka
- 220 g cukru trzcinowego
- 450 g bananów (ok. 3 banany)
- 175 ml oleju roślinnego
- ozdobne kuleczki do dekoracji
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej przed szykowaniem ciasta.
Do niewielkiej miseczki przesiać wszystkie składniki suche (mąkę, sól i sodę) i dokładnie wymieszać. Jajka wbić do osobnego, wysokiego pojemnika do miksowania, dodać cukier i ubijać około 5 minut aż do uzyskania bardzo napuszonej masy. Banany rozgnieść widelcem (można dość niedokładnie, zostawiając część nierozgniecionych kawałków) i dodać do masy. Krótko zmiksować. Do masy wmieszać wszystkie suche składniki. Na koniec, ciągle miksując wlewać olej strużką bezpośrednio na widełki miksera. Tak przygotowane ciasto przelać do okrągłej lekko natłuszczonej formy (średnica 23 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 75 minut (aż patyczek wbity w ciasto nie będzie oblepiony surowym ciastem). Wyjąć z piekarnika. Po całkowitym ostudzeniu ciasta na wierzchu rozprowadzić lemon curd i ozdobić kuleczkami.
4 odpowiedzi
Dziękuje i zdecydowanie polecam 🙂 lemon curd doskonale smakuje i orzeźwia, zwłaszcza w takie upały.
wygląda smakowicie, zapisuję przepis 😉
Wygląda smakowicie, zapisuję przepis, napewno kiedyś zrobię 😉 pozdrawiam
Wyglada pieknie, wiosennie i smakowito 🙂
teczasmakow.blogspot.com – pozdrawiam