- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: ok 15 placków
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 11 maja 2017
Ekspresowe owsiane placki z dodatkiem suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Fantastyczny pomysł na śniadanie do przygotowania nawet w zabieganym środku tygodnia. Płatki zostawiamy do namoczenia na noc. Rano wystarczy dodać kilka składników (by rano było jeszcze szybciej, wszystkie można przygotować już dzień wcześniej), usmażyć placuszki i pyszne śniadanie gotowe.
Ekspresowe owsiane placki
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- 180 ml mleka
- 80 g mąki pszennej
- 30 g jogurtu naturalnego
- 1 małe jajko
- 3 łyżki cukru drobnego
- 10 moreli suszonych
- garść skórki kandyzowanej pomarańczowej
- masło klarowane do smażenia
- gęsty serek waniliowy do podania
- domowy dżem do podania
Wieczorem wsypać do sporej miseczki pół szklanki płatków, dodać mleko i wymieszać. Zostawić w lodówce na całą noc.
Rano do namoczonych płatków dodać jogurt, przesianą mąkę, roztrzepane jajko i cukier. Dokładnie, energicznie wymieszać łyżką. Dodać drobno posiekane morele i skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać. Placki smażyć na mocno rozgrzanym maśle. Nakładać na talerze z kapką serka i dżemu.
8 odpowiedzi
wspaniały pomysł na śniadanie, coś innego niż zwykle, więc chętnie spróbuję 🙂
Uwielbiam wszystko co z płatkami owsianymi, a te placki wyszły wyjątkowo super
Mam… Takie bym z chęcią zjadła.jest w nich wszystko co lubię. Muszą być też pożywne z tak bogatym składem. Bardzo fajne połączenie smaków. Wypróbuję przepis u siebie bo u mnie takie placki sprawdzają się na każdą okazję. Pozdrawiam.
Świetny pomysł, obiecuję wypróbować!
Placki na pewno smaczne i wypróbuje je na kolacje albo w weekend, bo mimo wszystko trochę by to zajęło i znając mnie bym się nie wyrobiła na uczelnie 😀
Smakowity pomysł. Moja córka uwielbia płatki owsiane, sprawdzę jak posmakują jej (i nam) w takim wydaniu. Ostatnio postanowiłam częściej robić tego typu proste dania na śniadania i kolacje, bo kanapki to bokiem wychodzą. ?
Ciekawe czy uda mi się przerobić je na wegańskie ;).
Spróbuj 🙂