Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto dyniowe na oleju

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto dyniowe na oleju bez nabiału

Ciasto dyniowe na oleju, bezmleczne. Puchate, mięciutkie, absolutnie przepyszne! Przyjemnie wilgotne za sprawą puree z dyni I kolorek taki, że aż się od razu bardziej słonecznie i przyjemnie robi, mimo tego, że za oknem szaro, buro i ponuro.

Do ciasta możecie wykorzystać gotowy mus z dyni, jeśli macie jeszcze jakieś zapasy w zamrażarce. Jeśli nie, to zróbcie szybko nowe puree. To naprawdę bardzo proste. Potrzebujecie tylko dynię. I nic poza dynią.

Jak zrobić puree z dyni?

Dynię razem ze skórą wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Wydrążyć ze środka pestki. Najłatwiej zrobić to po prostu łyżką. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce piekarnika, wyłożonej folią do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 30 min., aż miąższ będzie miękki. Można to sprawdzić wbijając w środek widelec. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni i wielkości kawałków dyni. Po upieczeniu i ostudzeniu,  obrać skórę i zmiksować na miąższ na gładkie puree z dyni.

Psst! Moje kilkulatki, które dyni twardo odmawiają, zjadły z wielkim apetytem, prosząc o dokładkę. Postępu w postaci dyni nie przewidziały i nie wyczuły. Znaczy się, naprawdę dyni nie czuć wcale.

CIASTO DYNIOWE NA OLEJU - SKŁADNIKI

Ciasto dyniowe na oleju

Lukier cytrynowy

Ciasto dyniowe na oleju

Wszystkie składniki koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.

Do miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać sól i cukier. Wymieszać. Do suchych składników wbić jajka, wlać olej i dodać puree z dyni. Jak najkrócej i delikatnie, ale jednak dokładnie wymieszać.

Do przygotowanej tortownicy wlać ciasto i wyrównać z wierzchu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 10 min (lub troszkę dłużej), do tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu, ciasto wyjąć na blat i zostawić do lekkiego ostudzenia. Wykonać lukier. Cukier puder przesypać do miseczki , wlać sok wyciśnięty z cytryny i utrzeć dnem łyżki, do upłynnienia. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki, dodać soku, jeśli za gęsty, dodać cukru.  Jeszcze ciepłe ciasto polukrować. Nabierać łyżeczką i wylewać cienką strużką, tworząc dowolne esy floresy.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

ciasto dyniowe na oleju

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 3 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami