- Potrzebny czas: 10 min + pieczenie
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 28 listopada 2021
Ciasto dyniowe na oleju bez nabiału
Ciasto dyniowe na oleju, bezmleczne. Puchate, mięciutkie, absolutnie przepyszne! Przyjemnie wilgotne za sprawą puree z dyni I kolorek taki, że aż się od razu bardziej słonecznie i przyjemnie robi, mimo tego, że za oknem szaro, buro i ponuro.
Do ciasta możecie wykorzystać gotowy mus z dyni, jeśli macie jeszcze jakieś zapasy w zamrażarce. Jeśli nie, to zróbcie szybko nowe puree. To naprawdę bardzo proste. Potrzebujecie tylko dynię. I nic poza dynią.
Jak zrobić puree z dyni?
Dynię razem ze skórą wystarczy pokroić na mniejsze kawałki. Wydrążyć ze środka pestki. Najłatwiej zrobić to po prostu łyżką. Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na blaszce piekarnika, wyłożonej folią do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 30 min., aż miąższ będzie miękki. Można to sprawdzić wbijając w środek widelec. Długość pieczenia zależy od rodzaju dyni i wielkości kawałków dyni. Po upieczeniu i ostudzeniu, obrać skórę i zmiksować na miąższ na gładkie puree z dyni.
Psst! Moje kilkulatki, które dyni twardo odmawiają, zjadły z wielkim apetytem, prosząc o dokładkę. Postępu w postaci dyni nie przewidziały i nie wyczuły. Znaczy się, naprawdę dyni nie czuć wcale.
CIASTO DYNIOWE NA OLEJU - SKŁADNIKI
Ciasto dyniowe na oleju
- 250 g mąki pszennej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 180 g cukru drobnego do wypieków
- szczypta soli
- 3 jajka
- 130 g oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowy
- 180 g puree z dyni (wykonanie powyżej)
Lukier cytrynowy
- łyżka soku z cytryny
- ok. 40 g cukru pudru
Ciasto dyniowe na oleju
Wszystkie składniki koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C, grzanie góra – dół, bez termoobiegu. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Do miski przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać sól i cukier. Wymieszać. Do suchych składników wbić jajka, wlać olej i dodać puree z dyni. Jak najkrócej i delikatnie, ale jednak dokładnie wymieszać.
Do przygotowanej tortownicy wlać ciasto i wyrównać z wierzchu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, po czym obniżyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze ok. 10 min (lub troszkę dłużej), do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, ciasto wyjąć na blat i zostawić do lekkiego ostudzenia. Wykonać lukier. Cukier puder przesypać do miseczki , wlać sok wyciśnięty z cytryny i utrzeć dnem łyżki, do upłynnienia. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki, dodać soku, jeśli za gęsty, dodać cukru. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować. Nabierać łyżeczką i wylewać cienką strużką, tworząc dowolne esy floresy.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
4 Responses
Bardzo przeciętne ciasto . Powinno być zmodyfikowane. Po pierwsze, ubijac osobno bialka na sztywno.
Po drugie, konieczne są
dodatki zapachowe – cukier waniliowy i swiezo starta skórka polowy cytryny. Bez tego pozbawione smaku. Taki gniot
Super przepis. Ciasto wyszło przepyszne. Ja od siebie dodałam łyżeczkę cynamonu i jeden cukier waniliowy. Zrobiłam półtorej porcji i wyszła duża keksówka. Musiałam przedłużyć pieczenie do jednej godziny. Z lukrem palce lizać 🤤
Polecam😀👍
Fantastycznie wygląda!
Super przepis. Ciasto wyszło przepyszne. Zrobiłam z półtorej porcji i wyszła duża keksówka. Dodałam od siebie łyżeczkę cynamonu oraz jeden cukier wanilinowy. Jednak trzeba przedłużyć pieczenie( u mnie wyszła godzina). Z lukrem palce lizać 😊👍