- Potrzebny czas: 20 minut + 35 min pieczenia
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 12 grudnia 2020
Ciasto dyniowo – mandarynkowe na godne pożegnanie jesieni. Zaczęłam już wykorzystywać zapasy puree z dyni. W tym roku się go tyle narobiłam, że najwyższy czas, jak chcę się wyrobić przed kolejnym sezonem dyniowym :P.
I tak oto, takie jesiennie – zimowe (ach te mandarynki!) ciacho mi wyszło do weekendowej kawki. Cudnie wilgotne dzięki dodatkowi puree z dyni. Pachnące cynamonem. Pyszne.
Jeśli możecie, polecam wykorzystać do ciasta dynię piżmową. Ma delikatny, a jednocześnie zwarty miąższ, dzięki czemu jest idealna do dyniowych wypieków.
Do ciasta wykorzystałam również olej rzepakowy. Ma neutralny kolor i smak. Sprawdza się więc doskonale do szykowania zarówno pieczeni, jak i sałatek, czy właśnie ciast. W mojej kuchni jest to produkt absolutnie niezbędny i niezastąpiony. Dlatego z radością i dumą wzięłam udział w projekcie „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Pokochaj olej rzepakowy, razem ze mną. To tylko kilka z wielu powodów:
- To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
- Ma bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków
- Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych
Ciasto dyniowo – mandarynkowe
- 200 g mąki pszennej
- niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
- niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 mandarynki
- 200 g puree z dyni (polecam piżmową, ale nie jest to konieczne)
- 150 ml oleju rzepakowego
- 110 g cukru drobnego
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Mandarynki umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Przełożyć do miski. Dodać puree z dyni, olej, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wymieszać. Dodać składniki suche i delikatnie wymieszać, mieszając w jedną stronę.
W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli i jak najdelikatniej połączyć pianę z masą. Ciasto ostrożnie przelać do formy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).
Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło.
Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramie, żeby być na bieżąco z przepisami.