fbpx

Ciasto dyniowo – mandarynkowe

przepis

Ciasto dyniowo – mandarynkowe na godne pożegnanie jesieni. Zaczęłam już wykorzystywać zapasy puree z dyni. W tym roku się go tyle narobiłam, że najwyższy czas, jak chcę się wyrobić przed kolejnym sezonem dyniowym :P.

I tak oto, takie jesiennie – zimowe (ach te mandarynki!) ciacho mi wyszło do weekendowej kawki. Cudnie wilgotne dzięki dodatkowi puree z dyni. Pachnące cynamonem. Pyszne.

Jeśli możecie, polecam wykorzystać do ciasta dynię piżmową. Ma delikatny, a jednocześnie zwarty miąższ, dzięki czemu jest idealna do dyniowych wypieków.

Do ciasta wykorzystałam również olej rzepakowy. Ma neutralny kolor i smak. Sprawdza się więc doskonale do szykowania zarówno pieczeni, jak i sałatek, czy właśnie ciast. W mojej kuchni jest to produkt absolutnie niezbędny i niezastąpiony. Dlatego z radością i dumą wzięłam udział w projekcie „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Pokochaj olej rzepakowy, razem ze mną. To tylko kilka z wielu powodów:

  • To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
  • Ma bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków
  • Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych

 

 

Ciasto dyniowo – mandarynkowe

  • 200 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 mandarynki
  • 200 g puree z dyni (polecam piżmową, ale nie jest to konieczne)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 110 g cukru drobnego
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski i dokładnie wymieszać.

Mandarynki umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Przełożyć do miski. Dodać puree z dyni, olej, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wymieszać. Dodać składniki suche i delikatnie wymieszać, mieszając w jedną stronę.

W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli i jak najdelikatniej połączyć pianę z masą. Ciasto ostrożnie przelać do formy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło. 

Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramie, żeby być na bieżąco z przepisami. 

Ciasto dyniowo - mandarynkowe

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasto dyniowo - mandarynkowe
Published On

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU