Przepisy

Więcej

TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto dyniowo – mandarynkowe

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto dyniowo – mandarynkowe na godne pożegnanie jesieni. Zaczęłam już wykorzystywać zapasy puree z dyni. W tym roku się go tyle narobiłam, że najwyższy czas, jak chcę się wyrobić przed kolejnym sezonem dyniowym :P.

I tak oto, takie jesiennie – zimowe (ach te mandarynki!) ciacho mi wyszło do weekendowej kawki. Cudnie wilgotne dzięki dodatkowi puree z dyni. Pachnące cynamonem. Pyszne.

Jeśli możecie, polecam wykorzystać do ciasta dynię piżmową. Ma delikatny, a jednocześnie zwarty miąższ, dzięki czemu jest idealna do dyniowych wypieków.

Do ciasta wykorzystałam również olej rzepakowy. Ma neutralny kolor i smak. Sprawdza się więc doskonale do szykowania zarówno pieczeni, jak i sałatek, czy właśnie ciast. W mojej kuchni jest to produkt absolutnie niezbędny i niezastąpiony. Dlatego z radością i dumą wzięłam udział w projekcie „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Pokochaj olej rzepakowy, razem ze mną. To tylko kilka z wielu powodów:

  • To najlepsze możliwe źródło tłuszczu w diecie dla najmłodszych dzieci
  • Ma bardzo delikatny smak, więc doskonale nadaje się do wypieków
  • Jest zdrowy! Ma najlepszy skład kwasów tłuszczowych ze wszystkich dostępnych olejów roślinnych

 

 

Ciasto dyniowo – mandarynkowe

  • 200 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 mandarynki
  • 200 g puree z dyni (polecam piżmową, ale nie jest to konieczne)
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 110 g cukru drobnego
  • odrobina ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boki lekko natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać do miski i dokładnie wymieszać.

Mandarynki umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Przełożyć do miski. Dodać puree z dyni, olej, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wymieszać. Dodać składniki suche i delikatnie wymieszać, mieszając w jedną stronę.

W osobnej misce ubić na sztywno białka z szczyptą soli i jak najdelikatniej połączyć pianę z masą. Ciasto ostrożnie przelać do formy. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).

 

Skorzystałeś z przepisu? Będzie mi bardzo miło jeśli dasz znać jak wyszło. 

Zapraszam Cię do mojego wysmakowanego świata na dłużej. Zaobserwuj mój wysmakowany profil na Facebook lub na Instagramie, żeby być na bieżąco z przepisami. 

Ciasto dyniowo - mandarynkowe

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami