Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia – takie ciasta uwielbiam. Banalnie proste w wykonaniu, jednocześnie przepyszne i widowiskowe. Ciasto Ferrero Rocher nosi swoją nazwę nie bez przyczyny. Naprawdę bardzo przypomina smakiem te słodkie, popularne pralinki. Stąd nazwa i oczywiście (jakże by inaczej) dekoracja. Warstwy herbatników kakaowych przeplatają się tu z słodkimi kremami: orzechowym z serkiem mascarpone i czekoladowo – kajmakowym. Całość oblana jest mięciutką polewą czekoladową, obowiązkowo z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych i udekorowana połówkami pralinek. Ciasto po zrobieniu należy chłodzić przez całą noc, tak by herbatniki odpowiednio zmiękły i warstwy się „przeniknęły”. Jeśli nie macie tyle czasu, herbatniki można wkładać na 3 sekundy do mleka przed ułożeniem w formie. Dużo szybciej uzyskają idealną konsystencję.

Ciasto, wzorem pralinek, jest mocno czekoladowe, orzechowe i zdecydowanie słodkie. Powiedziałabym Wam, że jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na słodkości, ale… mój M zjadł cztery pod rząd i myślę, że połasiłby się i na piąty, gdyby nie to, że ciasto się już skończyło 😉

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

  • 100 g orzechów laskowych
  • 500 g serka mascarpone (mocno schłodzone)
  • 250 ml śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzone)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
  • duży (50 g) wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo
  • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

Miękka polewa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 50 ml mleka
  • 100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
  • ok 60 g orzechów laskowych lub ziemnych
  • pralinki do dekoracji

Wszystkie orzechy (i na ciasto i na polewę) podprażyć na suchej patelni aż zrobią się rumiane i skórka sama zacznie odpadać. Gorące przełożyć do foliowego woreczka i zostawić do lekkiego ostudzenia. Wysypać na talerz i pocierać ręczniczkiem papierowym. Skórka w większości sama powinna odpaść. Pozbawione skórki orzechy posiekać na niewielkie (ale wyczuwalne) cząsteczki.

Przygotować trzy masy. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem (około 3 minuty miksowania). 1 MASA: 1/3 kremu odłożyć do kubeczka. Dodać przesiany cukier puder i dobrze wymieszać. 2 MASA: Do pozostałej masy śmietanowej (2/3) dodać 2 łyżki masy kajmakowej, ok 50 g posiekanych orzechów i drobno pokruszonego wafelka. Razem krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 3 MASA: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 c, ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę śmietankowo – orzechową. Ułożyć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich kajmak z orzechami. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

Wykonać polewę. Czekoladę i orzechy posiekać na niewielkie kawałki. W małym garnku rozpuścić masło z mlekiem. Garnek zestawić z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić. Dodać orzechy, wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, choć zdecydowanie lepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować przekrojonymi na pół pralinkami.

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczeniaCiasta bez pieczenia Ferrero Rocher

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 20 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

17 odpowiedzi

  1. Czy ta trzecia część masy, gdzie jest masa kajmakowa i orzechy zawiera też tę pozostałą część masy mascarpone? Bo nie ma o tym informacji, a nie chciałabym zepsuć 🙂

    1. Niestety tez Man często problem z ulokowaniem 36%. Tez wyjdzie tylko trzeba naprawdę porządnie ja ubić na sztywno. Możesz delikatnie zwiększyć proporcje mascarpone vs śmietana

  2. Wygląda doskonale, a zapewne pyszne jeszcze bardziej. My póki co jesteśmy na etapie szarlotki. Przypomniały nam się smaki dzieciństwa, ale ten powyższy smakołyk zachęca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami