- Potrzebny czas: 40 minut
- Porcja: forma 24x24 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 22 stycznia 2019
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia – takie ciasta uwielbiam. Banalnie proste w wykonaniu, jednocześnie przepyszne i widowiskowe. Ciasto Ferrero Rocher nosi swoją nazwę nie bez przyczyny. Naprawdę bardzo przypomina smakiem te słodkie, popularne pralinki. Stąd nazwa i oczywiście (jakże by inaczej) dekoracja. Warstwy herbatników kakaowych przeplatają się tu z słodkimi kremami: orzechowym z serkiem mascarpone i czekoladowo – kajmakowym. Całość oblana jest mięciutką polewą czekoladową, obowiązkowo z dodatkiem posiekanych orzechów laskowych i udekorowana połówkami pralinek. Ciasto po zrobieniu należy chłodzić przez całą noc, tak by herbatniki odpowiednio zmiękły i warstwy się „przeniknęły”. Jeśli nie macie tyle czasu, herbatniki można wkładać na 3 sekundy do mleka przed ułożeniem w formie. Dużo szybciej uzyskają idealną konsystencję.
Ciasto, wzorem pralinek, jest mocno czekoladowe, orzechowe i zdecydowanie słodkie. Powiedziałabym Wam, że jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na słodkości, ale… mój M zjadł cztery pod rząd i myślę, że połasiłby się i na piąty, gdyby nie to, że ciasto się już skończyło 😉
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
- 100 g orzechów laskowych
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzone)
- 250 ml śmietany kremówki 36 % (mocno schłodzone)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
- duży (50 g) wafelek o smaku orzechowym typu Prince Polo
- herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
Miękka polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 g czekolady np. pół gorzkiej i mlecznej
- ok 60 g orzechów laskowych lub ziemnych
- pralinki do dekoracji
Wszystkie orzechy (i na ciasto i na polewę) podprażyć na suchej patelni aż zrobią się rumiane i skórka sama zacznie odpadać. Gorące przełożyć do foliowego woreczka i zostawić do lekkiego ostudzenia. Wysypać na talerz i pocierać ręczniczkiem papierowym. Skórka w większości sama powinna odpaść. Pozbawione skórki orzechy posiekać na niewielkie (ale wyczuwalne) cząsteczki.
Przygotować trzy masy. Dobrze schłodzone mascarpone i śmietanę umieścić w misie miksera i ubić na sztywny krem (około 3 minuty miksowania). 1 MASA: 1/3 kremu odłożyć do kubeczka. Dodać przesiany cukier puder i dobrze wymieszać. 2 MASA: Do pozostałej masy śmietanowej (2/3) dodać 2 łyżki masy kajmakowej, ok 50 g posiekanych orzechów i drobno pokruszonego wafelka. Razem krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. 3 MASA: Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.
Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 c, ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę śmietankowo – orzechową. Ułożyć kolejną warstwą herbatników i rozsmarować na nich kajmak z orzechami. Przykryć ostatnią warstwą herbatników i na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.
Wykonać polewę. Czekoladę i orzechy posiekać na niewielkie kawałki. W małym garnku rozpuścić masło z mlekiem. Garnek zestawić z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać do powstania gładkiej, jednolitej masy. Lekko przestudzić. Dodać orzechy, wymieszać i wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, choć zdecydowanie lepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować przekrojonymi na pół pralinkami.
17 Responses
Czy ta trzecia część masy, gdzie jest masa kajmakowa i orzechy zawiera też tę pozostałą część masy mascarpone? Bo nie ma o tym informacji, a nie chciałabym zepsuć 🙂
Nie. 1/3 jest w pierwszej masie i 2/3 w drugiej. W trzeciej już nie ma mascarpone
Dziękuję! 🙂
Hej, jutro będę robić ciasto ale niestety nie mogłam dostać śmietany 36% czy 30% będzie okej?
Niestety tez Man często problem z ulokowaniem 36%. Tez wyjdzie tylko trzeba naprawdę porządnie ja ubić na sztywno. Możesz delikatnie zwiększyć proporcje mascarpone vs śmietana
Super 🙂 dziękuje za odpowiedź. Dam znac jak wyszło 😉
Ciasto wyszło MEGA pyszne i jest MEGA proste w wykonaniu. Polecam!
Bardzo się cieszę. Dziękuję pięknie za opinię 🙂
Polecam wszystkim! Pyszny wyszedł!
Robilam w weekend. Rewelacyjne ciacho!
Muszę upiec coś do szkoly na dzień babci i dziadka. Dziękuję za propozycję ?
Zapisuje sobie przepis, mój mąż uwielbia ferrero
W takim razie to ciasto też pokocha 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Wygląda doskonale, a zapewne pyszne jeszcze bardziej. My póki co jesteśmy na etapie szarlotki. Przypomniały nam się smaki dzieciństwa, ale ten powyższy smakołyk zachęca.
Zachęca, a po spróbowaniu jeszcze bardziej 🙂 Polecam!
muszę spróbować:)