fbpx

Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym

przepis

Ciasto korzenne, czyli taki a’la piernik tylko w wersji na szybko. Ciacho nafaszerowałam domowej roboty powidłami z śliwek węgierek i przykryłam grubą warstwą cytrynowego kremu. Dół – słodki (ale nie za słodki!), góra lekko kwaskowa. Całość – obłęd.

Pozostałe wysmakowane pierniki siedzą tu – piernik. Znajdziecie tu m.in. piernik last minute – już szybciej się chyba nie da, a jest naprawdę cudny, więc dla wszystkich zabieganych jest idealny! 😊

 

Ciasto korzenne

  • kostka masła 200 g – min 82% tłuszczu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 280 g drobnego cukru do wypieków
  • 400 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 2 niewielkie jajka (temperatura pokojowa)
  • 6 łyżek powideł śliwkowych

Kwadratową formę do pieczenia o boku ok 20 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Masło roztopić w małym garnuszku lub w mikrofali. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę, sodę, gorzkie kakao i przyprawę korzenną. Dodać cukier i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Do suchych składników wlać mleko (w temperaturze pokojowej) i ostudzone masło, wbić całe jajka oraz dodać powidła. Ponownie dokładnie wymieszać. Najlepiej trzepaczką.

Masę wylać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min aż wbity w środek patyczek będzie po wyciągnięciu suchy. Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do ostudzenia.

Krem cytrynowy

  • spora cytryna
  • 200 ml śmietany kremówki 36% – bardzo zimne
  • 100 g mascarpone – bardzo zimne
  • 3 łyżki cukru pudru

Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę (tylko żółtą część). Śmietanę kremówkę i mascarpone ubić na gęsty krem. Pod koniec dodać cukier puder i krótko ubić. Odstawić mikser, dodać łyżkę soku wyciśniętego z cytryny i startą skórkę (można mniej – spróbować i ewentualnie dodać resztę jeśli krem nie będzie dostatecznie kwaskowy).

Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym

Z całkowicie wystudzonego ciasta odciąć wierzch. Odcięte skrawki pokruszyć drobno i odłożyć. Na ciasto korzenne wyłożyć krem cytrynowy. Wyrównać. Obsypać z wierzchu okruszkami ciasta. Schłodzić w lodówce min 2 godziny przed podaniem.

 

Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Ciasto korzenne z powidłami i kremem cytrynowym
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

1 komentarz

  • Bee 23 grudnia 2019 o 15:06 Odpowiedz

    Zrobiłam w tym roku na święta. Naprawdę wyśmienite ciacho. Nie wiem czy uchował do jutra bo już dziś dałam spróbować moim łasuchom 😋

MENU