Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Bardzo aromatyczne, lekko pikantne curry z kurczakiem w sosie z nerkowców, jogurtu, curry i indyjskich przypraw. Ostrość regulujemy ilością czerwonego curry.

Curry z kurczakiem w sosie z nerkowców

  • Podwójna pierś kurczaka
  • 100g orzechów nerkowca lub pół na pół z orzechami ziemnymi
  • Przyprawy: po pół łyżeczki: kolendra, garam masala, kumin, po ćwierć łyżeczki cynamonu i kardamonu, czarny pieprz do smaku
  • Garść świeżej kolendry posiekanej
  • Mały ząbek czosnku
  • Łyżka brązowego cukru
  • 100 ml jogurtu
  • Łyżka masła klarowanego
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • Łyżka czerwonego curry

Rozgrzać suchą patelnię i uprażyć orzechy. Zmiksować na drobne kawałeczki (zostawić kilka do dekoracji) – ja robię to blenderem w pojemniku do siekania, można też w moździerzu lub zawinąć orzechy w ściereczkę i ubić tłuczkiem. W misce wymieszać wszystkie suche przyprawy z cukrem. Do mieszanki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach imbir i czosnek, dodać połowę świeżej kolendry, jogurt i orzechy. Dokładnie wymieszać.

Mięso pokroić  w słupki – ważne by kawałki miały mniej więcej jednakową grubość ok 8 mm. Doprawić pieprzem. Patelnię po orzechach rozgrzać na dużym ogniu aż będzie parować. Wrzucić kurczaka, zmniejszyć ogień na średni i krótko obsmażyć paski ze wszystkich stron na rumiano. Dodać mieszankę jogurtową i gorący bulion. Jeszcze zmniejszyć ogień i gotować kwadrans aż bulion trochę odparuje (na chwilę przed końcem dodajemy masło. W tym czasie ugotować ryż. Curry podawać z ryżem, posypane resztą świeżej kolendry.

Curry z kurczakiem w sosie z nerkowcówCurry z kurczakiem w sosie z nerkowców

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło

 

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

  1. Robiliśmy w ten weekend bo ostatnio jedliśmy podobne w indyjskiej knajpie i bardzo nam smakowało. Ale pani Kasiu… to było jeszcze lepsze!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami