Autor Wysmakowane 9 grudnia 2016
Pomysł na szybkie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie naprawdę efektowny makaron z kurkami, kurczakiem i serem z niebieską pleśnią. Wszystko przygotowane w podpalanym sosie na bazie brandy. Pomysł na ten rewelacyjny podpalany sos z brandy podpatrzyłam na blogu Kwestia Smaków i na stałe wprowadziłam do mojego kulinarnego repertuaru. Nadaje naprawdę niesamowity posmak potrawom. Zdecydowanie polecam wypróbować.
Składniki
- 120g ulubionego makaronu
- Pojedyncza pierś kurczaka
- 150 g kurek
- 80 g sera z niebieską pleśnią
- 30 ml brandy lub whisky
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka śmietany 18%
- Orzechy włoskie i pinii do dekoracji
- Świeża roszponka
Przygotować składniki. Orzechy podprażyć na suchej patelni aż się lekko zarumienią. Kurki oczyścić z zanieczyszczeń. Najprościej jest nalać trochę wody do miski, chwilę opłukiwać kurki i potem doczyścić szczoteczką pod bieżącą wodą. Osuszyć na papierowym ręczniku. Kurczaka umyć, osuszyć , pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Makaron ugotować al dente, opłukać pod chłodną wodą żeby się nie posklejał. Czosnek rozgnieść z odrobiną soli.
Na silnym ogniu bardzo mocno rozgrzać patelnię po orzechach. Gdy zacznie parować włożyć kurczaka oprószonego solą i pieprzem. Lekko zmniejszyć ogień i usmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyć ogień na średni i dodać masło. Gdy się roztopi dołożyć czosnek i zeszklić Dodać kurki, zamieszać i szybko podsmażyć na większym ogniu (zbyt długie, powolne smażenie sprawi, że kurki tracą jędrność i robią się „gumiaste”) . Wkruszyć do kurek ser, zmniejszyć ogień, wlać brandy i ostrożnie podpalić (uwaga, płomień będzie dość wysoki). Gdy zgaśnie płomień dodać makaron, śmietankę, doprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzać. Podawać obsypane świeżą roszponką i podprażonymi orzechami.
2 odpowiedzi
To nasz hit! Pyszny, efektowny. Wszystkim bardzo polecam
Cześć, świetny przepis