- Potrzebny czas: 20 minut + godzina marynowania
- Porcja: 3-4 osoby
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 1 lipca 2017
5 gwiazdki 1 ocenyCurry z kurczakiem, fasolką i papryką, czyli moja wariacja na temat curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Kolorowo i aromatycznie. Bardzo apetycznie. Do tego minimum wkładu pracy. Potrzebujecie więcej zachęt? 🙂 A tu znajdziecie jeszcze więcej inspiracji na dania typu curry tag: curry
Curry z kurczakiem, fasolką i papryką
- przyprawy: po pół łyżeczki kolendry, kuminu, kurkumy, chilli, słodkiej papryki, pieprzu i soli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego drobno imbiru
- 500 g kurczaka
- 200 g fasolki żółtej lub zielonej
- niewielka czerwona papryka
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 2/3 cebuli
- puszka (400 ml) mleka kokosowego
- liście curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 g ryżu
- limonka do podania
Wszystkie przyprawy sypkie wymieszać. Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach. Umyte i oczyszczone mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę (można pominąć).
Fasolkę umyć, poobcinać końcówki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości co kostki kurczaka. Cebulę i trawę cytrynową posiekać.
Patelnię rozgrzać na mocnym ogniu aż będzie parować, lekko zmniejszyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Zmniejszyć ogień na średni i dodać cebulę, trawę cytrynową, paprykę i fasolkę. Po chwili zalać mlekiem kokosowym, dodać pokruszone liście curry i doprawić sosem sojowym. Wszystko razem gotować kilka minut. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku wedle preferencji. Podawać z ugotowanym ryżem i kawałkiem limonki do skropienia.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
5 Responses
Wow! To curry to kompletny odlot! Może nietypowe, ale my zakochaliśmy się w nim.
Uwielbiam curry, muszę wypróbować i ten przepis 😀
Narobiłaś mi smaku, mniam mniam! Zjadłabym wszystko! Też lubię gotować!
Bardzo lubię wszystkie składniki! Więcej zachęty nie potrzebuję! 😉
Takie dania mogę jeść codziennie. Pychotka.