Curry z kurczakiem, fasolką i papryką

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką, czyli moja wariacja na temat curry z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Kolorowo i aromatycznie. Bardzo apetycznie. Do tego minimum wkładu pracy. Potrzebujecie więcej zachęt? 🙂 A tu znajdziecie jeszcze więcej inspiracji na dania typu curry tag: curry

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką

  • przyprawy: po pół łyżeczki kolendry, kuminu, kurkumy, chilli, słodkiej papryki, pieprzu i soli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego drobno imbiru
  • 500 g kurczaka
  • 200 g fasolki żółtej lub zielonej
  • niewielka czerwona papryka
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 2/3 cebuli
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • liście curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 200 g ryżu
  • limonka do podania

Wszystkie przyprawy sypkie wymieszać. Czosnek i imbir zetrzeć na małych oczkach. Umyte i oczyszczone mięso pokroić w kostkę. Wymieszać z czosnkiem, imbirem i przyprawami. Odstawić w temperaturze pokojowej na godzinę (można pominąć).

Fasolkę umyć, poobcinać końcówki i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości co kostki kurczaka. Cebulę i trawę cytrynową posiekać.

Patelnię rozgrzać na mocnym ogniu aż będzie parować, lekko zmniejszyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Zmniejszyć ogień na średni i dodać cebulę, trawę cytrynową, paprykę i fasolkę. Po chwili zalać mlekiem kokosowym, dodać pokruszone liście curry i doprawić sosem sojowym. Wszystko razem gotować kilka minut. W międzyczasie spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku wedle preferencji. Podawać z ugotowanym ryżem i kawałkiem limonki do skropienia.

Curry z kurczakiem, fasolką i papryką

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

5 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g