Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Cytrynowy sernik z musem malinowym

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cytrynowy sernik z musem malinowym. Brzmi dobrze? Obiecuję, że smakuje jeszcze lepiej! Polecam Wam bardzo. Jestem pewna, że nie będziecie zawiedzeni! U mnie wręcz przerósł moje oczekiwania. Zdjęcie zrobiłam bardzo dawno, na długo przed założeniem bloga gdzie moja wiedza o fotografii ograniczała się do „włącz – upewnij się, że jest na auto – pstryknij – wyłącz” 😉 Przepis spisany i tak czekał i czekał na lepsze zdjęcie. Nie doczekał się, a jeszcze chwila i skończy się sezon na maliny, więc dzielę się teraz! Bo tym co aż tak pyszne, trzeba się dzielić!!

Przyznaję, że przepis podpatrzony na Kwestia Smaku. Zobaczyłam i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Delikatny cytrynowy sernik, warstwa śmietankowego musu malinowego i jeszcze całe maliny! Spód wykonałam na moich ulubionych ciasteczkach owsianych, masę sernikową wg. receptury na mój sernik idealnynatomiast receptury na mus nie tykałam. Klasyczny, malinowo – śmietankowy. Przepyszny. Znany mi z dziada pradziada i wychodzi na to, że Asi z Kwestia Smaków chyba też. 😉

Spód sernika

  • 180 g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 35 g masła

Ciasteczka zmielić na pył i wymieszać z roztopionym, przestudzonym masłem. Przełożyć do formy kwadratowej 24 x 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka wklepać palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec 10 minut. Studzić na blacie podczas szykowania sernika.

Cytrynowy sernik z musem malinowym

  • 600 g serków kremowych (np. Twój Smak, Ostrovia, Philadelphia)
  • 500 g mascarpone
  • opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • 80 g śmietany 36%
  • 1 cytryna (tylko starta skórka)
  • mus malinowy wg. przepisu poniżej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serki oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać budyń i cukier, nastawić obroty miksera na niskie i miksować 2 minuty. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na wolnych obrotach). Na końcu wmieszać śmietanę i skórkę startą z wyparzonej cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzkawa). Masę sernikową wylać na lekko ostudzony spód. Piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 160 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 120 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Chłodzić przez noc w lodówce. Na zupełnie wystudzony sernik wyłożyć masę malinową. Bezpośrednio przed podaniem można udekorować całymi malinami i listkami mięty. Przechowywać w lodówce.

Mus malinowy

  • 7 g żelatyny w proszku
  • 520 g malin
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 320 g śmietanki 36% (zimnej)
  • 45 g cukru pudru

Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą. Dokładnie wymieszać do pełnego rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do ostudzenia na czas szykowania musu owocowego.  Maliny (ok 150 g odłożyć) zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko, by został tylko gładki mus, bez pestek. Wymieszać z cukrem waniliowym. Tak przygotowanym musem zaprawić żelatynę (dodawać stopniowo, po łyżce musu i dokładnie, energicznie mieszać) ok 5 łyżkami musu. Zaprawioną żelatynę dodać do reszty musu i wymieszać, upewniając się, że nie ma żadnych grudek żelatyny.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ubijać jeszcze ok. minutę. Wymieszać łyżką lub na najniższych obrotach miksera z musem owocowym. Na koniec delikatnie wymieszać z całymi malinami.

Cytrynowy sernik z musem malinowym

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

8 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g