fbpx

Czekoladowy galaretkowiec

przepis

Czekoladowy galaretkowiec czyli przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe przełożone piankowym kremem z serka homogenizowanego pełnego różnokolorowych galaretek. Efektownie, słodko i pysznie. Myślę, że ciasto z powodzeniem może służyć nawet jako torcik, zwłaszcza dla dzieci. Wykonanie można rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia upiec ciasto czekoladowe oraz zrobić galaretki i odstawić je do porządnego stężenia. Drugiego już tylko pokroić galaretkę w kostkę, wykonać piankę i złożyć całość.

 

Ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki do pieczenia
  • 150 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego
  • 5 jajek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Bardzo miękkie masło przełożyć do misy miksera razem z cukrem. Ucierać około 5 minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując około 30 sekund. Dodać przestudzoną czekoladę i krótko, ale porządnie zmiksować. Na koniec dodać zmielone migdały, ekstrakt migdałowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.

Galaretkowiec

  • 350 g serka homogenizowanego
  • galaretka cytrynowa
  • 3 różnokolorowe galaretki

Każdą z trzech różnokolorowych galaretek rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Przelać do płaskich pojemniczków (najlepiej kanciastych). Galaretki odstawić do pełnego stężenia, po czym wyjąć z pojemniczków i pokroić w stosunkowo jednakową kostkę o boku ok 8 – 10 mm. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Poczekać aż zacznie delikatnie tężeć. Wówczas zacząć miksować serek homogenizowany, cienką strużką wlewając galaretkę (cały czas ubijać).

Torcik czekoladowy galaretkowiec

Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na pół. Jeden plan wyłożyć na paterę. Wyłożyć ok 1/4 masy z serka. Obsypać 1/3 galaretek. Wyłożyć kolejną 1/4 masy, znów obsypać 1/3 galaretek i przykryć trzecią ćwiartką. Masę przykryć drugim blatem. Przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i obsypać pozostałymi galaretkami.

Torcik czekoladowy galaretkowieckrem z serka z galaretkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Czekoladowy galaretkowiec
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 28 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

29 komentarzy

  • Pati 3 kwietnia 2018 o 14:15 Odpowiedz

    Śliczności!

  • Kasia 27 marca 2018 o 11:00 Odpowiedz

    Witam może zadam głupie pytanie ale ten serek to ma być naturalny czy waniliowy?

    • Wysmakowane 27 marca 2018 o 18:42 Odpowiedz

      Polecam naturalny. Mysle ze z waniliowym byłoby już za słodko. 😉

      • Kasia 28 marca 2018 o 15:33 Odpowiedz

        Dzięki za informację. To bierzemy się do pracy z moimi córciami. Dam znac jak wyszło.

  • Edyta Mój kawałek podłogi 27 marca 2018 o 07:25 Odpowiedz

    Wygląda niesamowicie i kolorowo! 🙂

  • Justyna 27 marca 2018 o 00:34 Odpowiedz

    Ale pięknie wygląda! Często robię jogurtowca z galaretkami, muszę wypróbowac taką wersję 😀

  • Agata 26 marca 2018 o 23:23 Odpowiedz

    wygląda całkiem nieźle, zapisze na przyszłość

  • Dominika 26 marca 2018 o 23:18 Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam takiego, a wygląda zachęcająco. 🙂

  • Wiola Korzeniowska 26 marca 2018 o 22:01 Odpowiedz

    Ślicznie się prezentuje 🙂

  • Magda 26 marca 2018 o 21:25 Odpowiedz

    Wygląda bajecznie!

  • Joanna 26 marca 2018 o 21:07 Odpowiedz

    Tak jak napisałaś: efektownie, słodko i pysznie 🙂

  • Julita 26 marca 2018 o 19:43 Odpowiedz

    Uwielbiam takie piankowe nadzienia w ciastach! Zdecydowanie przemawiają do mnie bardziej niż ciężkie masy 🙂

  • Ania, Kęsy Codzienności 26 marca 2018 o 19:27 Odpowiedz

    W poniedziałek wielkanocny świętujemy roczek Emilki, bo w piątek miała urodziny. Planuje ekstra tort i właśnie naprowadziłaś mnie na właściwe tory! Dziękuję Kasiu! Skorzystam z pomysłu ?

    Jedno pytanie: 8-10 mm? Wyglądają na większe ?

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:41 Odpowiedz

      Moje miały około centymetra, ale myślę, że trochę mniejsze wyglądałyby jeszcze lepiej. Oczywiście nie wpływa to na smak ciasta więc można pokroić dowolnie 🙂

  • Zuzia 26 marca 2018 o 18:26 Odpowiedz

    Fajny tort, taki dziecięcy i bajkowy 🙂

  • KATARZYNA 26 marca 2018 o 17:21 Odpowiedz

    Bardzo lubię!

  • Amber 26 marca 2018 o 16:17 Odpowiedz

    Wszystkie kolory tęczy!

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:42 Odpowiedz

      Prawie 😛 Ale można by dorzucić jeszcze kilka 😉

  • Małgorzata Kijowska 26 marca 2018 o 08:27 Odpowiedz

    pysznie się prezentuje ten kolorowy torcik 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:57 Odpowiedz

      Dziękuję. Dzieciakom też się bardzo podobało 🙂

  • I LOVE LIFE 26 marca 2018 o 07:54 Odpowiedz

    Wypróbuję przepis 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:56 Odpowiedz

      Świetnie! Zapraszam!

  • Olka 25 marca 2018 o 17:54 Odpowiedz

    Wygląda pięknie i chyba najbardziej spodoba się dzieciakom, ze względu na jego kolorowe akcenty 🙂

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:43 Odpowiedz

      Oj nie tylko dzieciakom 😉 Choć rzeczywiście moim smakowało bardzo. Ale to łasuchy, więc są mało miarodajni 😉

  • Kornel Tomicki 25 marca 2018 o 17:37 Odpowiedz

    Mniam, chyba już wiem co zjem w najbliższym czasie 🙂

  • Małgorzata Hert 25 marca 2018 o 16:36 Odpowiedz

    To zdecydowanie smak mojego dzieciństwa

    • Wysmakowane 26 marca 2018 o 19:56 Odpowiedz

      A mój nie. Chyba wypomnę mamie, że nigdy nie robiła bo pyyyycha!

  • Kayla 25 marca 2018 o 11:03 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie 🙂

    Pozdrawiam,
    http://tamczytam.blogspot.com/2018/03/przedsmak-za.html

  • iza 25 marca 2018 o 08:10 Odpowiedz

    ale fajnie wygląda

MENU