Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Czekoladowy galaretkowiec

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 35 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czekoladowy galaretkowiec czyli przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe przełożone piankowym kremem z serka homogenizowanego pełnego różnokolorowych galaretek. Efektownie, słodko i pysznie. Myślę, że ciasto z powodzeniem może służyć nawet jako torcik, zwłaszcza dla dzieci. Wykonanie można rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia upiec ciasto czekoladowe oraz zrobić galaretki i odstawić je do porządnego stężenia. Drugiego już tylko pokroić galaretkę w kostkę, wykonać piankę i złożyć całość.

 

Ciasto czekoladowe

  • 150 g czekolady deserowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki do pieczenia
  • 150 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego drobnego
  • 5 jajek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Bardzo miękkie masło przełożyć do misy miksera razem z cukrem. Ucierać około 5 minut na najwyższych obrotach, aż masa będzie jasna i mocno napuszona. Po kolei wbijać jajka, po każdym miksując około 30 sekund. Dodać przestudzoną czekoladę i krótko, ale porządnie zmiksować. Na koniec dodać zmielone migdały, ekstrakt migdałowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut aż wbity w środek patyczek będzie suchy (nie dłużej, by nie wysuszyć ciasta). Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.

Galaretkowiec

  • 350 g serka homogenizowanego
  • galaretka cytrynowa
  • 3 różnokolorowe galaretki

Każdą z trzech różnokolorowych galaretek rozpuścić w 350 ml gorącej wody. Przelać do płaskich pojemniczków (najlepiej kanciastych). Galaretki odstawić do pełnego stężenia, po czym wyjąć z pojemniczków i pokroić w stosunkowo jednakową kostkę o boku ok 8 – 10 mm. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i ostudzić. Poczekać aż zacznie delikatnie tężeć. Wówczas zacząć miksować serek homogenizowany, cienką strużką wlewając galaretkę (cały czas ubijać).

Torcik czekoladowy galaretkowiec

Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić w poprzek na pół. Jeden plan wyłożyć na paterę. Wyłożyć ok 1/4 masy z serka. Obsypać 1/3 galaretek. Wyłożyć kolejną 1/4 masy, znów obsypać 1/3 galaretek i przykryć trzecią ćwiartką. Masę przykryć drugim blatem. Przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i obsypać pozostałymi galaretkami.

Torcik czekoladowy galaretkowieckrem z serka z galaretkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 35 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

29 odpowiedzi

      1. Dzięki za informację. To bierzemy się do pracy z moimi córciami. Dam znac jak wyszło.

  1. W poniedziałek wielkanocny świętujemy roczek Emilki, bo w piątek miała urodziny. Planuje ekstra tort i właśnie naprowadziłaś mnie na właściwe tory! Dziękuję Kasiu! Skorzystam z pomysłu ?

    Jedno pytanie: 8-10 mm? Wyglądają na większe ?

    1. Moje miały około centymetra, ale myślę, że trochę mniejsze wyglądałyby jeszcze lepiej. Oczywiście nie wpływa to na smak ciasta więc można pokroić dowolnie 🙂

    1. Oj nie tylko dzieciakom 😉 Choć rzeczywiście moim smakowało bardzo. Ale to łasuchy, więc są mało miarodajni 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami