Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z pesto z marchewki

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Makaron z pesto z marchewki to jedno z ulubionych dań moich dzieci. To taki mój awaryjny pewniak obiadowy, bo jest bardzo prosty, super szybki w przygotowaniu i zazwyczaj wszystkie składniki mam w domu. Tylko porcję rodziców podkręcam odrobiną chilli.

Makaron z pesto z marchewki

  • 4 marchewki
  • pełna łyżka pestek słonecznika
  • pół łyżki pestek dyni
  • spory ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki
  • 120 g dowolnego makaronu
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Zalać lekko osoloną wodą i gotować, aż będzie miękka. W tym czasie pestki słonecznika i dyni zarumienić na suchej patelni. Czosnek i natkę drobno posiekać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Marchew odsączyć zostawiając pół szklanki wody. Przełożyć do kielicha blendera. Dodać czosnek, pestki i natkę (zostawić trochę pestek i natki do dekoracji). Doprawić wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zblendować, dolewając w międzyczasie cienką strużką oliwę. Na koniec dodać tyle wody (po gotowaniu marchewki), by uzyskać pożądaną konsystencję.

Na talerze wyłożyć makaron, polać pesto, posypać resztą pestek i natką.

Makaron z pesto z marchewki

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

13 odpowiedzi

  1. Szukałam czegoś na szybko bo miałam dziurę co zrobić na szybko córce o i to znalałam ten przepis , dziękuje ☺️ Zrobiłam go aż dwa razy za drugim żarem trochę zaczęłam kombinować i dodałam suszonego pomidora , przyznam że smak wyszedł bardziej wyrazisty ☺️ ( mam nadzieje ze nie ma urazy )

    1. Oczywiście, że nie ma urazy. Przepis jest jedynie bazą i inspiracją. To bardzo dobrze, że kombinuje Pani z dodatkami, tak by jak najbardziej dopasować smak do swojego gustu. To właśnie magia gotowania 🙂

  2. Z nieba spadłaś mi z tym przepisem. Zaraz biorę się do zrobienia, bo akurat mam trochę nadprogramowej marchewki 🙂 Nie obrazisz się jeśli zmodyfikuję Twój przepis nieco, prawda?? 🙂

    1. Oczywiście ze nie. Przepisy to tylko inspiracja do tworzenia własnych dzieł pod własne kubki smakowe 🙂

    1. Świetnie. Cieszę się, że trafiłam w gust 🙂 Moja córka się zajadała aż miło było patrzeć 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami