
- Potrzebny czas: 10 minut + noc marynowania + 1 godz pieczenia
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 17 marca 2017
Krucha i aromatyczna domowa wędlina z indyka. Doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. Świetnie sprawdzi się na co dzień jako dodatek do chleba, ale i jako pieczeń na Świąteczny stół. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast koniecznie należy zostawić mięso w marynacie na całą noc, a najlepiej nawet na pełną dobę.
Domowa wędlina z indyka
- filet z indyka 0,8 kg
- po 1,5 łyżeczki soli i oregano
- po łyżeczce rozmarynu i pieprzu
- po pół łyżeczki słodkiej papryki i tymianku
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 łyżeczek oliwy
- 1/3 cytryny
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Obsypać solą ze wszystkich stron i mocno wetrzeć ją w mięso. Odstawić na godzinę. Pozostałe przyprawy rozetrzeć w moździerzu razem z czosnkiem. Dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Indyka przełożyć do przykrywanego naczynia, zalać całą marynatą, wcierając ją w mięso. Szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki do zamarynowania na całą noc.
Kolejnego dnia mięso wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Przełożyć razem z całą marynatą do rękawa do pieczenia, pozostawiając sporo wolnego miejsca. Zamknąć klamrami dokładnie z obu stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół). Piec godzinę po czym wyciągnąć na blat, rozciąć folię i wyciągnąć mięso.
10 Responses
Jak długo taka wędlina może stać w lodówce ?
Przechowywana w kawałku jakieś 3-4 dni na pewno jest dobra. Szczerze mówiąc nigdy dłużej u nas się nie ostała 😉
Witam 🙂 czy te piersi z indyka jakos zwiazac? Czy takie male piersi solo marynowac? Pozdrawiam
Nie trzeba niczym wiązać. Przepis jest na filet indyka. To nie taki maluch wcale 🙂
Taki prosty ten przepis? Aż sprawdzę, bo te sklepowe wedliny są okropne.
Uwielbiam wszelkiego domowe wyroby. Ja jestem ostatnio na etapie schabowe w majonezie
Robię w domu bardzo podobna pieczeń od jakiś 15 lat, czyli od kiedy rodzice hodują indyki. Wyśmienite i chude mięso do wielu potraw. 😉
super przepis, biorę i na bank zrobię!
Wyglada cudownie jak i inne potrawy
Moja rodzin by oszalała na punkcie takiej domowej wędliny. Muszę się o nią pokusić