Domowa wędlina z indyka

przepis

Krucha i aromatyczna  domowa wędlina z indyka.  Doskonała alternatywa do najczęściej bardzo słabych jakościowo wędlin kupnych. Świetnie sprawdzi się na co dzień jako dodatek do chleba, ale i jako pieczeń na Świąteczny stół. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast koniecznie należy zostawić mięso w marynacie na całą noc, a najlepiej nawet na pełną dobę.

Domowa wędlina z indyka

  • filet z indyka 0,8 kg
  • po 1,5 łyżeczki soli i oregano
  • po łyżeczce rozmarynu i pieprzu
  • po pół łyżeczki słodkiej papryki i tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek oliwy
  • 1/3 cytryny

Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Obsypać solą ze wszystkich stron i mocno wetrzeć ją w mięso. Odstawić na godzinę. Pozostałe przyprawy rozetrzeć w moździerzu razem z czosnkiem. Dodać oliwę i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Indyka przełożyć do przykrywanego naczynia, zalać całą marynatą, wcierając ją w mięso. Szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki do zamarynowania na całą noc.

Kolejnego dnia mięso wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Przełożyć razem z całą marynatą do rękawa do pieczenia, pozostawiając sporo wolnego miejsca. Zamknąć klamrami dokładnie z obu stron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół). Piec godzinę po czym wyciągnąć na blat, rozciąć folię i wyciągnąć mięso.

Domowa wędlina z indyka

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Domowa wędlina z indyka
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star na podstawie 14 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

6 komentarzy

  • Aina 16 lutego 2018 o 12:22 Odpowiedz

    Taki prosty ten przepis? Aż sprawdzę, bo te sklepowe wedliny są okropne.

  • Agnieszka 16 lutego 2018 o 08:58 Odpowiedz

    Uwielbiam wszelkiego domowe wyroby. Ja jestem ostatnio na etapie schabowe w majonezie

  • Bielecki.es 10 lutego 2018 o 04:30 Odpowiedz

    Robię w domu bardzo podobna pieczeń od jakiś 15 lat, czyli od kiedy rodzice hodują indyki. Wyśmienite i chude mięso do wielu potraw. 😉

  • paulina 9 lutego 2018 o 22:17 Odpowiedz

    super przepis, biorę i na bank zrobię!

  • Goska 9 lutego 2018 o 22:09 Odpowiedz

    Wyglada cudownie jak i inne potrawy

  • Katarzyna Mirek 9 lutego 2018 o 21:51 Odpowiedz

    Moja rodzin by oszalała na punkcie takiej domowej wędliny. Muszę się o nią pokusić

MENU