fbpx

Królik w sosie własnym

przepis

Duszony królik w sosie własnym to propozycja na obiad dla całej rodziny. Tak przyrządzony królik jest idealnie miękki i soczysty, bardzo smakuje dzieciom. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki lub z burakami. Dobrym pomysłem jest też dodatek kiełków. Przepis na bazie całej tuszki z królika, ale wykorzystujemy tylko duże części mięsa. Resztę można schować (nie będzie tu potrzebna) i wykorzystać np. do rosołu (Rosół z królika)

Królik w sosie własnym

  • cały królik
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarownego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • po łyżeczce majeranku i słodkiej papryki
  • 3 łyżki śmietany

Królika dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozebrać na części. Zostawić tylko duże kawałki mięsa (tylne łapy, comber). Kawałki mięsa mocno natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Ząbki czosnku obrać, pokroić na cienkie plasterki i powciskać w królika.

Rozgrzać garnek z grubym dnem razem z masłem klarowanym i zeszklić cebulkę. Dodać kawałki królika i na mocnym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać dno wodą, przykryć, zmniejszyć ogień na minimum i dusić około 75 minut, co jakiś czas przewracać na inną stron i w razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec mięso ma być idealnie miękkie i woda w większości odparowana. Zlać całą wodę do miseczki, wymieszać z śmietaną i przelać z powrotem do królika.

Królik w sosie własnym

Więcej pomysłów na wyjątkowe dania obiadowe dla całej rodziny:

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Królik w sosie własnym
Data
Ocena
41star1star1star1stargray Based on 42 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

4 komentarze

  • Darek 11 stycznia 2020 o 15:27 Odpowiedz

    Pierwszy raz w życiu robiłem królika i nieskromnie przyznam że wyszedł kozak!

  • Małgorzata 10 maja 2018 o 09:47 Odpowiedz

    Dawno nie jadłam królika – jako dzieciak bardzo często jadałam.

  • Bookendorfina 10 maja 2018 o 06:20 Odpowiedz

    Lubię mięso królika, ale rzadko jem, w rodzinie tylko ja się na niego skuszę. 🙂

  • krystynabozenna 9 maja 2018 o 18:53 Odpowiedz

    Wieki całe nie jadłam królika, już nawet nie pamiętam jak smakuje :-))

MENU