Przepisy

Więcej

TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Drożdżowa strucla serowa

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Puszysta drożdżowa strucla serowa z dodatkiem suszonej żurawiny i z kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jak przystało na ciasto drożdżowe – zdecydowanie najlepsze zaraz po upieczeniu, z czasem tylko traci. Polecam struclę nie tylko na nadchodzącą Wielkanoc, ale też tak ot, na co dzień, do porannej kawy. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, bo strucla rozchodzi się błyskawicznie. 🙂 Struclę przechowywać szczelnie zamkniętą. Przy dłuższym przechowywaniu niż jeden dzień koniecznie w lodówce ze względu na nadzienie serowe. Dobrze jest ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem.

Ciasto drożdżowe

  • 70 g masła
  • 380 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 małe jajko
  • 140 ml mleka

Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę pszenną, Dodać drożdże, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać do 40 stopni C. Do mleka wbić jajko i żółtka, dodać masło i razem roztrzepać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto drożdżowe mocno ugniatając przez ok 8 minut. Na koniec ciasto ma być miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do suchej, oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w cieple na ok. 1,5 godziny (ciasto powinno urosnąć co najmniej dwukrotnie).

Nadzienie serowe

  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 g sera twarogowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 ml soku z jabłek

Żurawinę i sok umieścić w małym garnku, zagotować i odstawić na bok aż żurawina wsiąknie cały sok (około godzina). Resztę składników przełożyć do większej miski i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać odciśniętą z nadmiaru soku żurawinę.

Kruszonka

  • 45 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 4 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
  • 30 g masła, roztopionego

Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać pozostałe składniki i ucierając palcami uformować kruszonkę.

Drożdżowa strucla serowa

  • dodatkowo małe jajko + łyżka mleka

Przygotować keksówkę o długości 28 cm (mierzone na górze). Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować do otrzymania sporego prostokąta o krótszym boku równym długości formy na górze. Ciasto równomiernie posmarować nadzieniem serowym zostawiając z jednego krótszego i przy dłuższych bokach ok 2 cm ciasta bez nadzienia. Ciasto zwinąć ciasno w roladę zaczynając od krótszego boku z nadzieniem. Brzegi zawinąć pod spód. Gotową struclę przełożyć do keksówki, przykryć ponownie ściereczką i odstawić w cieple do ponownego wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie na  środku strucli zrobić głębokie nacięcie, uważając żeby nie przeciąć ciasta na spodzie. Posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 40 minut (do tzw suchego patyczka) – grzanie góra – dół bez termoobiegu. Upieczone ciasto zostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Drożdżowa strucla serowa

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 11 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami