- Potrzebny czas: 3 godziny
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 28 cm)
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 26 marca 2017
Puszysta drożdżowa strucla serowa z dodatkiem suszonej żurawiny i z kruszonką. Ciasto jest mięciutkie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Jak przystało na ciasto drożdżowe – zdecydowanie najlepsze zaraz po upieczeniu, z czasem tylko traci. Polecam struclę nie tylko na nadchodzącą Wielkanoc, ale też tak ot, na co dzień, do porannej kawy. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, bo strucla rozchodzi się błyskawicznie. 🙂 Struclę przechowywać szczelnie zamkniętą. Przy dłuższym przechowywaniu niż jeden dzień koniecznie w lodówce ze względu na nadzienie serowe. Dobrze jest ocieplić do temperatury pokojowej przed podaniem.
Ciasto drożdżowe
- 70 g masła
- 380 g mąki pszennej
- 8 g suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 1 małe jajko
- 140 ml mleka
Wszystkie składniki koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę pszenną, Dodać drożdże, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać do 40 stopni C. Do mleka wbić jajko i żółtka, dodać masło i razem roztrzepać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto drożdżowe mocno ugniatając przez ok 8 minut. Na koniec ciasto ma być miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do suchej, oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w cieple na ok. 1,5 godziny (ciasto powinno urosnąć co najmniej dwukrotnie).
Nadzienie serowe
- 3 łyżki miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 300 g sera twarogowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 ml soku z jabłek
Żurawinę i sok umieścić w małym garnku, zagotować i odstawić na bok aż żurawina wsiąknie cały sok (około godzina). Resztę składników przełożyć do większej miski i zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać odciśniętą z nadmiaru soku żurawinę.
Kruszonka
- 45 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 4 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
- 30 g masła, roztopionego
Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Dodać pozostałe składniki i ucierając palcami uformować kruszonkę.
Drożdżowa strucla serowa
- dodatkowo małe jajko + łyżka mleka
Przygotować keksówkę o długości 28 cm (mierzone na górze). Wysmarować ją masłem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować do otrzymania sporego prostokąta o krótszym boku równym długości formy na górze. Ciasto równomiernie posmarować nadzieniem serowym zostawiając z jednego krótszego i przy dłuższych bokach ok 2 cm ciasta bez nadzienia. Ciasto zwinąć ciasno w roladę zaczynając od krótszego boku z nadzieniem. Brzegi zawinąć pod spód. Gotową struclę przełożyć do keksówki, przykryć ponownie ściereczką i odstawić w cieple do ponownego wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie na środku strucli zrobić głębokie nacięcie, uważając żeby nie przeciąć ciasta na spodzie. Posmarować wierzch jajkiem roztrzepanym z mlekiem i obsypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 40 minut (do tzw suchego patyczka) – grzanie góra – dół bez termoobiegu. Upieczone ciasto zostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia.
4 Responses
Ładne Ci wyrosło, mi nigdy nie wychodzi 🙁
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Z sercem zapewne musi być bardzo dobra, choć takiej wersji nie jadłam
Super przepis, na pewno skorzystam jak bede miała trochę czasu 😀