Domowy kajmak – o niebo lepszy niż kupny!

przepis

Przyznam się Wam szczerze, że do tej pory kajmak jakoś zawsze robiłam po najlżejszej (choć z pewnością nie najszybszej :P) linii oporu i uzyskiwałam go po prostu przez długie gotowanie zamkniętej puszki słodkiego mleka skondensowanego. Ostatnio jednak pokusiłam się i zrobiłam domowy kajmak na bazie słodkiej śmietany kremówki, jasnego brązowego cukru i laski wanilii. Pyszny! Naprawdę pyszny! Siłą woli powstrzymywałam się od oblizywania łyżeczki 😉 Gorący kajmak jest dość rzadki. To normalne, więc nie przejmujcie się tym! Podczas studzenia stopniowo gęstnieje, a po nocy w lodówce robi się z niego gęsta „krówka”.

Zapiszcie sobie koniecznie ten patent do przetestowania. Zwłaszcza, że jego zrobienie zajmuje trzy razy mniej czasu niż ugotowanie puszki z mlekiem skondensowanym, a roboty przy tym niewiele więcej! A jak już będziecie mieli gotowy swój własny, domowy kajmak to zajrzyjcie pod tag  kajmak po inspiracje na przepisy z jego wykorzystaniem

 

Domowy kajmak

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 130 g jasnego brązowego cukru
  • laska wanilii

Laskę wanilii przeciąż wzdłuż na pół. Ostrą końcówką noża wydrążyć z środka ziarenka wanilii i przełożyć je do niewielkiego garnka. Dodać śmietanę i cukier. Nastawić grzanie na średnią moc i często mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wówczas zmniejszyć moc na minimum i gotować jeszcze jakieś pół godziny (raz na jakiś czas zamieszać). Zdjąć z ognia i odstawić na ok pół godziny do ostudzenia (mocno zgęstnieje). Można wykorzystać od razu lub zamknąć w słoiczku i przechowywać do tygodnia w lodówce. Można go też zamrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Domowy kajmak jak zrobić

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Domowy kajmak jak zrobić
Data

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

1 komentarz

MENU