- Porcja: tortownica 24 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 2 kwietnia 2020
Mazurek kokosowy na pysznym, kruchym, kakaowym spodzie, przełożony dwoma masami, pierwsza z jasną czekoladą i kokosem, a druga z ciemną czekoladą. Obie masy bazują na płynnej śmietance z kartonika 30% (u mnie obowiązkowo ulubione MU!). Pilnujcie śmietanki podczas jej podgrzewania, bo bardzo ważne jest, by nie dopuścić do jej zagotowania (może się wówczas zwarzyć). Na wierzchu, jeśli tylko macie ochotę to możecie oczywiście zrobić bardziej typowo – mazurkową dekorację z kolorowymi posypkami czy czekoladowymi jajami. Można też z ciemnej masy, zamiast prostych paseczków, zrobić napisy. Ja tym razem postawiłam na minimalizm i prostą, szybką dekorację. Niezależnie od wszystkiego, ten mazurek i tak zdecydowanie obroni się smakiem!
Uwaga! Ten mazurek jest zdecydowanie dla wielbicieli kokosa – dodajemy go dużo i jest naprawdę mocno wyczuwalny!. Są tu jacyś?!
Kakaowe ciasto kruche do mazurka
- 110 g mąki pszennej
- 20 g kakao bez cukru
- 100 g zimnego masła + do natłuszczenia blaszki
- 35 g cukru pudru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Mąkę i kakao przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać po czym dodać posiekane, zimne masło. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto (kruche ciasto nie lubi ciepła rąk). Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, uformować z niego kulę, lekko ją spłaszczając (lepiej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Formę (okrągła o średnicy 24 cm lub prostokątna 18×24 cm) posmarować na dnie delikatnie masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Oderwać kawałek na boki a resztę rozwałkować na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Spód ułożyć na dnie formy. Pozostałe ciasto uformować w wałeczek i przykleić po obwodzie. Spód podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki całkiem “spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku. Ciasto wstawiać do gorącego piekarnika i piec ok 14 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.
Mazurek kokosowy: masa kokosowa
- 90 ml śmietanki kremówki 30%
- 25 g masła
- 70 g białej czekolady
- 65 g wiórków kokosowych
Śmietankę i masło włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę. Odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia i w tym czasie wykonać masę z ciemnej czekolady.
Mazurek kokosowy: masa czekoladowa
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 10 g masła
- Po 40 g czekolady gorzkiej i mlecznej (można ewentualnie jeden typ)
- wiórki kokosowe i płatki migdałów do posypania
Śmietankę i masło włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę. Odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Mazurek kokosowy na kakaowym kruchym spodzie
Na wystudzonym spodzie mazurka rozsmarować jeszcze ciepłą masę z ciemnej czekolady. Wyłożyć grubą warstwę kokosową. Resztę ciemnej masy włożyć do szprycy i zrobić z wierzchu cienkie paseczki. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, ale najlepiej minimum na 12.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Wpis powstał we współpracy z OSM Wart-Milk
2 Responses
Zrobiłam idealnie według przepisu piekłam dużo dłuże, ponieważ wiecznie był mieki, po wyjęciu cały mi się połamał, ogólnie był smaczny ale to kruche wyprowadziło mnie z równowagi 😒
Korzystałam z tego przepisu wiele razy i zawsze bezproblemowo. Jedyne opcje które przychodzą mi do głowy czemu ciasto nie wyszło jak należy to (1) złej jakości masło w stylu mixów maslowych (2) za długie wyrabianie ciasta (3) za gruby spod. Czy to mogło być coś z tego?