Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Mazurek kokosowy na kakaowym kruchym spodzie

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Mazurek kokosowy na pysznym, kruchym, kakaowym spodzie, przełożony dwoma masami, pierwsza z jasną czekoladą i kokosem, a druga z ciemną czekoladą.  Obie masy bazują na płynnej śmietance z kartonika 30% (u mnie obowiązkowo ulubione MU!). Pilnujcie śmietanki podczas jej podgrzewania, bo bardzo ważne jest, by nie dopuścić do jej zagotowania (może się wówczas zwarzyć). Na wierzchu, jeśli tylko macie ochotę to możecie oczywiście zrobić bardziej typowo – mazurkową dekorację z kolorowymi posypkami czy czekoladowymi jajami. Można też z ciemnej masy, zamiast prostych paseczków, zrobić napisy. Ja tym razem postawiłam na minimalizm i prostą, szybką dekorację. Niezależnie od wszystkiego, ten mazurek i tak zdecydowanie obroni się smakiem!

Uwaga! Ten mazurek jest zdecydowanie dla wielbicieli kokosa – dodajemy go dużo i jest naprawdę mocno wyczuwalny!. Są tu jacyś?!

masa kokosowa i czekolada mazurek

Kakaowe ciasto kruche do mazurka

  • 110 g mąki pszennej
  • 20 g kakao bez cukru
  • 100 g zimnego masła + do natłuszczenia blaszki
  • 35 g cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka

Mąkę i kakao przesiać przez drobne sitko bezpośrednio na stolnicę/ blat kuchenny. Dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Wymieszać po czym dodać posiekane, zimne masło. Wszystko szybko posiekać dużym nożem, po czym jak najszybciej rozetrzeć palcami, aż do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i jak najszybciej zagnieść ciasto (kruche ciasto nie lubi ciepła rąk). Jak tylko ciasto będzie dobrze zagniecione i jednolite, uformować z niego kulę, lekko ją spłaszczając (lepiej się schłodzi), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Formę (okrągła o średnicy 24 cm lub prostokątna 18×24 cm) posmarować na dnie delikatnie masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić. Oderwać kawałek na boki a resztę rozwałkować na blacie, lekko podsypując mąką w razie konieczności. Spód ułożyć na dnie formy. Pozostałe ciasto uformować w wałeczek i przykleić po obwodzie. Spód podziurkować widelcem i ponownie odstawić do mocnego schłodzenia (koniecznie! Inaczej boki całkiem “spłyną”): w lodówce co najmniej pół godziny lub ok 15 minut w zamrażalniku. Ciasto wstawiać do gorącego piekarnika i piec ok 14 minut. Schłodzić przed wyłożeniem masy.

Mazurek kokosowy: masa kokosowa

  • 90 ml śmietanki kremówki 30%
  • 25 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 65 g wiórków kokosowych

Śmietankę i masło włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę. Odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Odstawić do lekkiego ostudzenia i w tym czasie wykonać masę z ciemnej czekolady.

Mazurek kokosowy: masa czekoladowa

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 10 g masła
  • Po 40 g czekolady gorzkiej i mlecznej (można ewentualnie jeden typ)
  • wiórki kokosowe i płatki migdałów do posypania

Śmietankę i masło włożyć do niewielkiego garnuszka. Podgrzać prawie do wrzenia. Zestawić z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę. Odczekać 2 minuty i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Mazurek kokosowy na kakaowym kruchym spodzie

Na wystudzonym spodzie mazurka rozsmarować jeszcze ciepłą masę z ciemnej czekolady. Wyłożyć grubą warstwę kokosową. Resztę ciemnej masy włożyć do szprycy i zrobić z wierzchu cienkie paseczki. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, ale najlepiej minimum na 12.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

kakaowy spód do mazurkaciekawe inne masy mazurek

mazurek z kokosem i czekoladąMazurek kokosowy na kakaowym kruchym spodzie

 

Wpis powstał we współpracy z OSM Wart-Milk

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Zrobiłam idealnie według przepisu piekłam dużo dłuże, ponieważ wiecznie był mieki, po wyjęciu cały mi się połamał, ogólnie był smaczny ale to kruche wyprowadziło mnie z równowagi 😒

    1. Korzystałam z tego przepisu wiele razy i zawsze bezproblemowo. Jedyne opcje które przychodzą mi do głowy czemu ciasto nie wyszło jak należy to (1) złej jakości masło w stylu mixów maslowych (2) za długie wyrabianie ciasta (3) za gruby spod. Czy to mogło być coś z tego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami