- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 18 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 23 stycznia 2017
Domowy sękacz z piekarnika. Zbity, ale delikatny w smaku. Pięknie się kroi. Bardzo prosty w przygotowaniu, choć niewątpliwie pieczenie jest mocno czasochłonne. Właściwie nie odchodzimy od piekarnika – co 2-3 minuty należy wylewać kolejną, jak najcieńszą warstwę ciasta. Przechowywany w temperaturze pokojowej, owinięty w ściereczkę utrzymuje świeżość przez kilka dni.
Po więcej domowych wypieków zapraszam do kategorii Ciasta i Serniki.
Domowy sękacz z piekarnika
- 4 małe jajka w temperaturze pokojowej
- mała szczypta soli
- 80 g drobnego cukru
- 150 g masła – miękkie + łyżka do polewy
- 80 g cukru pudru
- 1/5 szklanki jasnego miodu (ok 70g)
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia na spodzie. Boki natłuścić odrobiną masła. Piekarnik nastawić na grzanie góra – dół na 220 stopni lub na opcję grill na maksymalną temperaturę.
Do wysokiego, suchego naczynia do miksowania wbić białka, uważając żeby nie dostał się żaden kawałek żółtka. Dodać sól i zmiksować na najwyższych obrotach, aż białka będą całkowicie sztywne. Zacząć dodawać cukier drobny – łyżka po łyżce – cały czas miksując na najwyższych obrotach.
Do osobnego, znacznie większego naczynia, włożyć bardzo miękkie masło i cukier puder. Miksować do uzyskania gęstej, mocno napuszonej masy. Zmniejszyć obroty i miksując na średniej mocy dodawać po kolei: miód, aromat, obie mąki (na zmianę, łyżka po łyżce, przesiewając przez drobne sitko bezpośrednio do masy) i na koniec żółtka (po każdym miksując chwilę).
Odłożyć mikser i wymieszać masę z ubitymi białkami – najlepiej dodawać białka w trzech partiach, za każdym razem delikatnie mieszając dużą łyżką. Na dno tortownicy wylać cienką warstwę ciasta i wstawić do piekarnika. Gdy tylko się zarumieni (ok. 2-3 minuty) natychmiast wylewać kolejną warstwę i wstawiać do piekarnika. Powtarzać aż skończy się ciasto. Łączny czas pieczenia to ok 40 minut. Gdy zarumieni się ostatnia warstwa, wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić na blat do całkowitego ostudzenia (studzić w formie). Najlepszy w kilka godzin po zrobieniu.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
6 Responses
Nigdy nie piekłam sękacza. Nie wiem nawet, czy kiedykolwiek go jadłam 🙂
Wygląda rzeczywiście jak sękacz, ale ja nie miałabym cierpliwości. Zazdroszczę.
to prawda, że wymaga on cierpliwości. Ale jakie robi piorunujące wrażenie na stole! 🙂
Czy można do sękacza zastosować mąkę pełnoziarnistą?
Nie spodziewałam się, że można w domu zrobić sękacza w piekarniku. Świetnie! Aż mam na niego ochotę.
Wygląda smacznie.