Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem – syta i rozgrzewająca. Idealna na mroźne dni. Gotowa zaledwie w pół godziny: podczas pieczenia czosnku, szykujemy całą resztę i na koniec tylko chwilę razem podgrzewamy. Sprawdzi się i w porze obiadu i kolacji. Pieczony w piekarniku czosnek sprawia że zupa ma fajny, oryginalny posmak. Nie bójcie się takiej ilości czosnku, po upieczeniu nie jest tak ostry i wyczuwalny jak surowy.

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem

  • 5 dużych ząbków czosnku
  • pół kalafiora
  • pół cebuli
  • 3 cm kawałek pora
  • mała marchewka
  • 2 ziemniaki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • liść laurowy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka tymianku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 plasterki szynki suszonej

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na blaszce piekarnika wyłożonej kawałkiem folii aluminiowej, położyć nieobrane ząbki czosnku. Czosnek skropić oliwą i posypać solą. Piec ok. 25 minut aż czosnek będzie miękki i mocno rumiany.

W tym czasie z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić na malutkie różyczki. Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę i pora w małą kostkę, marchewkę na cienkie półplasterki, ziemniaki w niewielką kostkę o boku ok. 7-8 mm.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem i zeszklić cebulę, na małym ogniu, uważając by jej nie przypalić. Dodać pora i marchewkę i smażyć co chwilę mieszając przez 2 minuty. Następnie dodać ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut. Dodać kalafiora, liść laurowy, doprawić pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Dokładnie wymieszać i zalać  gorącym bulionem. Gotować 20 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie powinien upiec się czosnek. Obrać go, bardzo drobno posiekać i dodać do zupy. Dokładnie wymieszać i razem gotować.

Wyjąć liść laurowy. Zahartować śmietanę  (najpierw wymieszać ją z odrobiną zimnej wody, a potem dodawać stopniowo gorący wywar z zupy, za każdym razem mieszając). Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić pieprzem i solą. Na koniec dodać natkę.

Bezpośrednio przed podaniem zupy ugrillować kawałki szynki na chrupko (np. na patelni grillowej). Zupę wykładać na talerze, posypać kawałkami szynki i świeżą posiekaną natką.

Zupa z kalafiorem i pieczonym czosnkiem

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 2 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami