fbpx

Tradycyjna zupa pomidorowa – najlepsza

przepis

Tradycyjna zupa pomidorowa – w najlepszym wydaniu, gotowana na mięsie. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Polecam nie tylko w porze obiadowej, ale też na ciepłą, pożywną kolację – zwłaszcza w tak chłodne, pochmurne dni. Przygotowanie zajmuje około 3 godzin, ale większość z tego czasu to gotowanie bulionu, co nie wymaga żadnej aktywności z naszej strony. Poniżej wersja zimowa z pomidorami z puszki, ale w sezonie letnim zdecydowanie polecam użycie świeżych pomidorów.

Tradycyjna zupa pomidorowa

  • ćwiartka kurczaka
  • włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • puszka pomidorów
  • łyżeczka cukru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ok 100 ml śmietany 18%
  • do podania: makaron/ ryż/ kluski lane oraz koperek

Kurczaka umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.

Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny.  Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny, by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki (reszta warzyw nie będzie tu potrzebna). Dodać pomidory z puszki razem z całym sokiem, koncentrat oraz cukier. Ponownie zagotować i gotować około 20 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Śmietanę przełożyć do kubeczka i zaprawić gorącym wywarem – dodawać do śmietany po łyżce wywaru, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelać do zupy.

Podawać z ulubionymi dodatkami: ryżem/ makaronem lub kluskami lanymi. Posypać już na talerzach świeżym koperkiem.

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

Tradycyjna zupa pomidorowa najlepsza

Wypróbuj też inne Wysmakowane zupy.

Przede wszystkim bardzo polecam moją popisową zupę z bakłażana z masłem orzechowym. Jeden z nielicznych przepisów do których wracam już któryś raz i za każdym razem wywołuje efekt WOW.

Wolisz bardziej tradycyjne zupy? Zapraszam na rosół z królika lub kalafiorową.

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tradycyjna zupa pomidorowa – najlepsza
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 39 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

16 komentarzy

  • Marta 19 maja 2020 o 20:30 Odpowiedz

    Pyszna zupka. Jutro robię ga drugi raz 😋

  • Fanka pani pomidorowej 2 listopada 2019 o 08:37 Odpowiedz

    Niezmiennie moja ulubiona pomidorówka odkąd trafiłam na ten przepis. Dziś znowu w menu 😉

    • Wysmakowane 2 listopada 2019 o 08:44 Odpowiedz

      Moja tez 😉 jeszcze nie wymyśliłam lepszej 😀

  • Asia 6 września 2018 o 18:03 Odpowiedz

    Nigdy nie dodawałam puszki pomidorów do pomidorowej, zawsze wystarczał mi tylko koncentrat i obowiązkowo śmietana, ale ja dodaję 30%:) Z pomidorami z puszki spróbuję następnym razem:)

    • Wysmakowane 7 września 2018 o 10:04 Odpowiedz

      Ciekawa jestem Twojej opinii jak wypadło porównanie.

  • Maniusia 29 sierpnia 2018 o 05:54 Odpowiedz

    Bezkonkurencyjnie moja ulubiona pomidorowa. A robiłam ich w życiu mnóstwo!

  • Mrs Debora 16 kwietnia 2018 o 21:33 Odpowiedz

    U mnie tylko ze świeżych pomidorów z dużą ilością bazylii, ciężko podchodzę do innych przepisów niż mamusiowe ;p na tradycyjne zupy troche oporna jestem chcociaż wygląda kusząco 😉 ale zupę z bakłażana zrobię na pewno !

    • Wysmakowane 16 kwietnia 2018 o 21:41 Odpowiedz

      zupa z bakłażana wymiata! Osobiście nigdy nie zrobiłam lepszej 😉

  • Guess What (Klaudia) 16 kwietnia 2018 o 21:05 Odpowiedz

    Dokładnie, tradycyjna najlepsza, zwłaszcza w poniedziałek 😉

    • Wysmakowane 16 kwietnia 2018 o 21:42 Odpowiedz

      ?! Dlaczego w poniedziałek smakuje jeszcze lepiej?

  • Minimalistic Girl 16 kwietnia 2018 o 20:45 Odpowiedz

    Ale się rozmarzyłam. Taką samą zupę gotuje moja babcia, palce lizać! 🙂

    • Wysmakowane 16 kwietnia 2018 o 21:01 Odpowiedz

      Ha! To już dla mnie gigantyczna pochwała 😉 Rzadko u mnie babcine przepisy, ale jak już są to najlepsze 🙂

  • Połącz Kropki 21 sierpnia 2017 o 09:58 Odpowiedz

    Jedna z moich ulubionych:)
    Nigdy nie dodaję cukru, ale teraz myślę, że móglby on poprawić smak.

    • Wysmakowane 21 sierpnia 2017 o 10:09 Odpowiedz

      Cukier sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty. Polecam wypróbować i sprawdzić czy jest różnica.

  • Marta K 18 sierpnia 2017 o 09:54 Odpowiedz

    Mniam, chętnie bym zjadła z uwagi na to, że to jedna z moich ulubionych polskich zup. Zapisze przepis.

  • Holly 17 sierpnia 2017 o 10:12 Odpowiedz

    Teraz nastała pora na robienie przecierow z pomidorów, w sam raz na zupę.

MENU