Tradycyjna zupa pomidorowa – najlepsza
Tradycyjna zupa pomidorowa – w najlepszym wydaniu, gotowana na mięsie. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Polecam nie tylko w porze obiadowej, ale też na ciepłą, pożywną kolację – zwłaszcza w tak chłodne, pochmurne dni. Przygotowanie zajmuje około 3 godzin, ale większość z tego czasu to gotowanie bulionu, co nie wymaga żadnej aktywności z naszej strony. Poniżej wersja zimowa z pomidorami z puszki, ale w sezonie letnim zdecydowanie polecam użycie świeżych pomidorów.
Tradycyjna zupa pomidorowa
- ćwiartka kurczaka
- włoszczyzna: 1 duża marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (ćwiartka małego), ok 3 cm kawałek pora, mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 50 g koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów
- łyżeczka cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- ok 100 ml śmietany 18%
- do podania: makaron/ ryż/ kluski lane oraz koperek
Kurczaka umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Przekroić na kilka mniejszych części. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać i ponownie przepłukać. Posiekać na mniejsze części. Ząbki czosnku obrać z łupinek i przekroić na ćwiartki. Cebulę obrać i przekroić na ósemki.
Obrane warzywa włożyć razem z mięsem do garnka i zalać chłodną wodą do przykrycia. Doprowadzić do wrzenia i zebrać z powierzchni wody szumowiny. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pół łyżeczki soli. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować minimum 2 godziny, by uzyskać bulion. Po tym czasie przecedzić wywar przez sitko do czystego garnka. Mięso oddzielić od kości i dodać do wywaru razem z kawałkami marchewki i pietruszki (reszta warzyw nie będzie tu potrzebna). Dodać pomidory z puszki razem z całym sokiem, koncentrat oraz cukier. Ponownie zagotować i gotować około 20 minut, aż pomidory zupełnie się rozpadną. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Śmietanę przełożyć do kubeczka i zaprawić gorącym wywarem – dodawać do śmietany po łyżce wywaru, za każdym razem dokładnie mieszając. Zaprawioną śmietanę przelać do zupy.
Podawać z ulubionymi dodatkami: ryżem/ makaronem lub kluskami lanymi. Posypać już na talerzach świeżym koperkiem.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Wypróbuj też inne Wysmakowane zupy.
Przede wszystkim bardzo polecam moją popisową zupę z bakłażana z masłem orzechowym. Jeden z nielicznych przepisów do których wracam już któryś raz i za każdym razem wywołuje efekt WOW.
Wolisz bardziej tradycyjne zupy? Zapraszam na rosół z królika lub kalafiorową.
Powiązane wpisy






Pyszna zupka. Jutro robię ga drugi raz ?
Niezmiennie moja ulubiona pomidorówka odkąd trafiłam na ten przepis. Dziś znowu w menu 😉
Moja tez 😉 jeszcze nie wymyśliłam lepszej 😀
Nigdy nie dodawałam puszki pomidorów do pomidorowej, zawsze wystarczał mi tylko koncentrat i obowiązkowo śmietana, ale ja dodaję 30%:) Z pomidorami z puszki spróbuję następnym razem:)
Ciekawa jestem Twojej opinii jak wypadło porównanie.
Bezkonkurencyjnie moja ulubiona pomidorowa. A robiłam ich w życiu mnóstwo!
U mnie tylko ze świeżych pomidorów z dużą ilością bazylii, ciężko podchodzę do innych przepisów niż mamusiowe ;p na tradycyjne zupy troche oporna jestem chcociaż wygląda kusząco 😉 ale zupę z bakłażana zrobię na pewno !
zupa z bakłażana wymiata! Osobiście nigdy nie zrobiłam lepszej 😉
Dokładnie, tradycyjna najlepsza, zwłaszcza w poniedziałek 😉
?! Dlaczego w poniedziałek smakuje jeszcze lepiej?
Ale się rozmarzyłam. Taką samą zupę gotuje moja babcia, palce lizać! 🙂
Ha! To już dla mnie gigantyczna pochwała 😉 Rzadko u mnie babcine przepisy, ale jak już są to najlepsze 🙂
Jedna z moich ulubionych:)
Nigdy nie dodaję cukru, ale teraz myślę, że móglby on poprawić smak.
Cukier sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty. Polecam wypróbować i sprawdzić czy jest różnica.
Mniam, chętnie bym zjadła z uwagi na to, że to jedna z moich ulubionych polskich zup. Zapisze przepis.
Teraz nastała pora na robienie przecierow z pomidorów, w sam raz na zupę.