- Potrzebny czas: 1 godzina 30 minut
- Porcja: 6 średnich słoików
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 11 września 2018
Moje odkrycie tegorocznego sezonu na zimowe przetwory – dżem bananowy z jabłkiem. Moje dzieciaki oszalały z radości i jak tylko skończy się słoiczek, to natychmiast skomlą, żeby otworzyć nowy. Jak tak dalej pójdzie to za chwilę cały „zimowy zapas” skończy się jeszcze zanim zacznie się jesień. Mimo, że w składzie bananów jest dużo mniej niż jabłek, to nazwałam go dżemem bananowym. A to dlatego, że to właśnie posmak bananów sprawia, że dżem jest tak wyjątkowy i inny niż tradycyjna konfitura jabłkowa.
Na szczęście to nie powidła śliwkowe, które najlepiej gotować kilka dni. Ten dżem robi się bardzo szybko. Co więcej bazuje na jabłkach i bananach, więc właściwie można go robić na bieżąco przez cały rok 😉 Choć oczywiście, teraz, z świeżymi jabłkami z naszych polskich sadów, ma swój dodatkowy smaczek i urok. Z podanej ilości wychodzi 6 średnich słoików dżemu.
Dżem bananowy z jabłkiem
- 2,5 kg jabłek
- 1 kg bananów
- pół cytryny
- cukier – opcjonalnie, w zależności od słodyczy owoców; ja nie dodawałam
Jabłka umyć, obrać z skórki i pokroić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Połowę ilości jabłek włożyć do dużego garnka i skropić sokiem wyciśniętym z pół cytryny. Delikatnie podlać wodą i gotować na niewielkiej mocy, co jakiś czas mieszając. Co jakiś czas dorzucać kolejną partię jabłek. Dzięki temu część zupełnie zmięknie i się rozpadnie, a część zostanie w kawałkach. Po dodaniu ostatniej partii gotować tak długo, aż całe jabłka będą miękkie, ale wciąż w całości. (całość powinna zając do pół godziny) Wówczas dodać posiekane w półplasterki banany. Gotować kilka minut. Spróbować i jeśli dżem jest mało słodki – dosłodzić cukrem. Zagotować i wyłączyć grzanie.
Gorący dżem przekładać do ciepłych, wyparzonych słoików (ja zazwyczaj nastawiam zmywanie i nakładam dżem bezpośrednio po skończeniu zmywania, gdy słoiki są jeszcze gorące). Natychmiast dokładnie zakręcać. Słoiki przełożyć do szerokiego garnka, zalać gorącą wodą do ok 2/3 wysokości i zagotować (to tzw. pasteryzacja na mokro). Po wyciągnięciu z wody odstawiać do góry nogami i tak zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed włożeniem do spiżarki, ponownie spróbować dokręcić nakrętki i sprawdzić czy wszystkie są wklęsłe.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
15 Responses
Dżem zrobiony, super smak. DZIĘKUJĘ za przepis 🙂
Z przyjemnością. 🙂 Jeden z ulubionych moich dzieci. Nie ważne ile zrobię, to znika momentalnie 😉
Na pewno zrobię taki dżem! idealne połączenie smakowe:). będzie hit:)!
ŁoŁ jakie ciekawe połączenie na drzemik 🙂 mniam mniam
Troche dżemów przerabiam, ale z bananem jeszcze nie łączyłam jabłek. Musi miec ciekawy smak.
Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie banany 🙂 Na Karaibach przyrządzam konfiturę z bananami i karmelem taki lokalny rarytas?
Super przepis! I na tyle prosty, że chyba sprobuję zrobić taki przysmak dla syna niejadka;) w ostateczności zjem ze smakiem sama;) polecasz jakiś specjalny gatunek jabłek???
Dzień dobry, mam pytanie czy podane wartości 2,5kg jabłek i 1 kg bananów) to przed obraniem czy już po? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, chcę zrobić ten dżemik bo mam dużo bananów:)
Jest to waga całych owoców, przed obraniem 🙂
Zakochałam się w tym dżemie ! <3 i z pewnością go zrobię.
Nigdy bym nie pomyślała o połączeniu tych dwóch owoców,
Dzemu o takim smaku jeszcze nigdy nie jadłam jestem więc Ciekawe jak smakuje.
Świetny przepis, akurat mam bardzo dużo jabłek z sadu także najwyższa pora jakoś je wykorzystać 🙂
Szybko, smacznie, tanio – czy może być coś lepszego?! Pozdrawiam!
Bardzo ciekawe połączenie smaków 🙂