- Potrzebny czas: 35 minut
- Porcja: ok 15 ciasteczek
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 30 sierpnia 2018
Kombinuję jak mogę by przemycić mojej trzylatce warzywa. Poza marchewką wszystko jest „nie lubię”, „fuj”, „ble”, „mama ja nie będę tego jadła”. Tym razem efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Delikatne, mocno owsiane ciasteczka z cukinii. Okazało się, że zdecydowanie nie tylko dzieciakom smakowały. Z niepokojem patrzyliśmy z mężem jak kolejne znikają w ich brzuszkach, licząc mocno na to, że i dla nas coś zostanie 😉 Koniecznie zrobię następnym razem z podwójnej porcji bo okazało się, że jedna to dla naszej czwórki zdecydowanie za mało. Oczywiście nikt poza mną nie miał pojęcia co siedzi w środku. Cukinia jest niewyczuwalna, za to sprawia, że ciasteczka są mięciutkie i wilgotne. Z wierzchu lekko chrupiące. Takie jak lubię najbardziej. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić Wasze ciasteczka o kawałki czekolady lub bakalie (ja dodałam posiekaną białą czekoladę). A jeśli ciasteczka Wam zasmakują, to przetestujcie też koniecznie owsiane ciasteczka z marchewką. Obłędne!
Owsiane ciasteczka z cukinii
- szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- cukinia 300 g (waga po obraniu)
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- jajko
- opcjonalne dodatki: posiekana czekolada biała lub ciemna, rodzynki, żurawina, posiekane orzechy włoskie
Do pierwszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe suche składniki, tj. wiórki kokosowe, płatki owsiane i cukier. Wymieszać.
Cukinię umyć i obrać z skórki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do osobnej, większej miski. Dodać płynny miód, olej kokosowy i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Blaszkę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Opcjonalnie do masy wmieszać wybrane dodatki. Masę cukiniową nakładać łyżką na przygotowaną blaszkę. Zostawić niewielkie odstępy między ciasteczkami (lekko mogą spłynąć na boki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12 – 15 minut. Ciasteczka powinny być z wierzchu lekko przypieczone, ale wciąż mięciutkie w środku.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
9 Responses
Gdzie i kiedy doda olej kokosowy?
Przepraszam. Moje przeoczenie. Już dodałam w opisie. Olej dodajemy do cukinii razem z miodem i jajkiem. Już uzupełniłam opis.
Ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z takiej porcji?
Ok 15 sporych. Zawsze podaje ilość i czas przygotowania w pasku nad przepisem
sok ze startej cukinii trzeba odsączyć czy zostawić?
Lekko odsaczylam nadmiar soku
Dzięki za szybką odpowiedź! Będziemy próbować 🙂
Aż mi się wierzyć nie chce, że jeszcze tego nie próbowałam, bo przetestowałam całe mnóstwo przepisów z cukinią 🙂 Mamy mega plony na działce 😉
Już od jakiegoś czasu zbieram się do zrobienia „warzywnego” deseru (czy to brownie buraczane, czy właśnie takie ciasteczka). Dzięki temu przepisowi może w końcu się skuszę 🙂