Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Owsiane ciasteczka z cukinii

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kombinuję jak mogę by przemycić mojej trzylatce warzywa. Poza marchewką wszystko jest „nie lubię”, „fuj”, „ble”, „mama ja nie będę tego jadła”. Tym razem efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Delikatne, mocno owsiane ciasteczka z cukinii. Okazało się, że zdecydowanie nie tylko dzieciakom smakowały. Z niepokojem patrzyliśmy z mężem jak kolejne znikają w ich brzuszkach, licząc mocno na to, że i dla nas coś zostanie 😉 Koniecznie zrobię następnym razem z podwójnej porcji bo okazało się, że jedna to dla naszej czwórki zdecydowanie za mało. Oczywiście nikt poza mną nie miał pojęcia co siedzi w środku. Cukinia jest niewyczuwalna, za to sprawia, że ciasteczka są mięciutkie i wilgotne. Z wierzchu lekko chrupiące. Takie jak lubię najbardziej. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić Wasze ciasteczka o kawałki czekolady lub bakalie (ja dodałam posiekaną białą czekoladę). A jeśli ciasteczka Wam zasmakują, to przetestujcie też koniecznie owsiane ciasteczka z marchewką. Obłędne!

Owsiane ciasteczka z cukinii

  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukinia 300 g (waga po obraniu)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • jajko
  • opcjonalne dodatki: posiekana czekolada biała lub ciemna, rodzynki, żurawina, posiekane orzechy włoskie

Do pierwszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe suche składniki, tj. wiórki kokosowe, płatki owsiane i cukier. Wymieszać.

Cukinię umyć i obrać z skórki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do osobnej, większej miski. Dodać płynny miód, olej kokosowy i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Blaszkę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Opcjonalnie do masy wmieszać wybrane dodatki. Masę cukiniową nakładać łyżką na przygotowaną blaszkę. Zostawić niewielkie odstępy między ciasteczkami (lekko mogą spłynąć na boki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12 – 15 minut. Ciasteczka powinny być z wierzchu lekko przypieczone, ale wciąż mięciutkie w środku.

Owsiane ciasteczka z cukinii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 na 5 gwiazdek (oparte na 7 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

9 odpowiedzi

    1. Przepraszam. Moje przeoczenie. Już dodałam w opisie. Olej dodajemy do cukinii razem z miodem i jajkiem. Już uzupełniłam opis.

  1. Już od jakiegoś czasu zbieram się do zrobienia „warzywnego” deseru (czy to brownie buraczane, czy właśnie takie ciasteczka). Dzięki temu przepisowi może w końcu się skuszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami