Owsiane ciasteczka z cukinii

przepis

Kombinuję jak mogę by przemycić mojej trzylatce warzywa. Poza marchewką wszystko jest „nie lubię”, „fuj”, „ble”, „mama ja nie będę tego jadła”. Tym razem efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Delikatne, mocno owsiane ciasteczka z cukinii. Okazało się, że zdecydowanie nie tylko dzieciakom smakowały. Z niepokojem patrzyliśmy z mężem jak kolejne znikają w ich brzuszkach, licząc mocno na to, że i dla nas coś zostanie 😉 Koniecznie zrobię następnym razem z podwójnej porcji bo okazało się, że jedna to dla naszej czwórki zdecydowanie za mało. Oczywiście nikt poza mną nie miał pojęcia co siedzi w środku. Cukinia jest niewyczuwalna, za to sprawia, że ciasteczka są mięciutkie i wilgotne. Z wierzchu lekko chrupiące. Takie jak lubię najbardziej. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić Wasze ciasteczka o kawałki czekolady lub bakalie (ja dodałam posiekaną białą czekoladę). A jeśli ciasteczka Wam zasmakują, to przetestujcie też koniecznie owsiane ciasteczka z marchewką. Obłędne!

Owsiane ciasteczka z cukinii

  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • cukinia 300 g (waga po obraniu)
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • jajko
  • opcjonalne dodatki: posiekana czekolada biała lub ciemna, rodzynki, żurawina, posiekane orzechy włoskie

Do pierwszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe suche składniki, tj. wiórki kokosowe, płatki owsiane i cukier. Wymieszać.

Cukinię umyć i obrać z skórki. Zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do osobnej, większej miski. Dodać płynny miód i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche i ponownie wymieszać. Odstawić na 10 – 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Blaszkę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Opcjonalnie do masy wmieszać wybrane dodatki. Masę cukiniową nakładać łyżką na przygotowaną blaszkę. Zostawić niewielkie odstępy między ciasteczkami (lekko mogą spłynąć na boki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12 – 15 minut. Ciasteczka powinny być z wierzchu lekko przypieczone, ale wciąż mięciutkie w środku.

Owsiane ciasteczka z cukinii

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Owsiane ciasteczka z cukinii
Data
Ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

7 komentarzy

  • mimi 28 lipca 2019 o 08:48 Odpowiedz

    Ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z takiej porcji?

    • Wysmakowane 28 lipca 2019 o 11:33 Odpowiedz

      Ok 15 sporych. Zawsze podaje ilość i czas przygotowania w pasku nad przepisem

  • mimi 27 lipca 2019 o 12:27 Odpowiedz

    sok ze startej cukinii trzeba odsączyć czy zostawić?

    • Wysmakowane 27 lipca 2019 o 13:00 Odpowiedz

      Lekko odsaczylam nadmiar soku

      • mimi 27 lipca 2019 o 20:03 Odpowiedz

        Dzięki za szybką odpowiedź! Będziemy próbować 🙂

  • Basia | Smart Nest 1 września 2018 o 20:06 Odpowiedz

    Aż mi się wierzyć nie chce, że jeszcze tego nie próbowałam, bo przetestowałam całe mnóstwo przepisów z cukinią 🙂 Mamy mega plony na działce 😉

  • Kloudy Space 1 września 2018 o 17:57 Odpowiedz

    Już od jakiegoś czasu zbieram się do zrobienia „warzywnego” deseru (czy to brownie buraczane, czy właśnie takie ciasteczka). Dzięki temu przepisowi może w końcu się skuszę 🙂

MENU