Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Extra chrupiące ziemniaki z garnka

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Idealnie (biorę za to słowo pełną odpowiedzialność) chrupiące ziemniaki z garnka. Cudownie chrupiąca skórka, miękki środek, przyjemnie rumiane. Uwielbiam ten sposób. Przetestujcie sami i dajcie znać w komentarzu jak wyszło. Podana poniżej ilość jest na 3 – 4 osoby. Koniecznie należy użyć jak najszerszego garnka (z pokrywką), by wszystkie ziemniaki dotykały dna garnka. Tylko wtedy ładnie się zarumienią. Jeśli chcecie robić większą ilość ziemniaków, polecam rozłożyć je na dwa naczynia. Ważna uwaga odnośnie soli. Ziemniaki solimy dopiero po usmażeniu. Posolone przed lub w trakcie obróbki nigdy nie będą idealnie chrupiące.

 

Chrupiące ziemniaki z garnka

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • ok. 70 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • opcjonalne dodatki: papryczka chilli, oregano, tymianek
  • pół łyżeczki soli gruboziarnistej

W szerokim garnku porządnie rozgrzać oliwę. Podczas nagrzewania ziemniaki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić na mniejsze części – wszystkie kawałki powinny być podobnej wielkości, by czas smażenia był taki sam. Do garnka wrzucić całą gałązkę rozmarynu i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu, aż ziemniaki będą ładnie rumiane (ok. 20 – 25 min). Co jakiś czas zamieszać, by ziemniaki nie przywarły do dna. Gdy ziemniaki będą ładnie rumiane, odlać oliwę i dodać masło. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut aż ziemniaki będą miękkie w środku. Wyjąc rozmaryn, doprawić solą i (opcjonalnie) innymi przyprawami. Podawać.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

 

chrupiące ziemniaki z patelni

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

  1. Bardzo lubimy ziemniaki w takiej wersji i często podaje je jako dodatek do obiadu. W towarzystwie mięsa i surówek smakują wyśmienicie. Moje dzieci zawsze proszą o dokładkę, a ja jestem bardzo zadowolona, że tak im smakuje. My najbardziej lubimy z dużą ilością przypraw, ale w łagodniejszej wersji też są smaczne. Wszystko zależy od tego z czym je chcemy podać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g