Autor Wysmakowane 3 listopada 2019
Gdy znudzi Ci się dodatek kaszy, ryżu czy ziemniaków do obiadu zrób… frytki z dyni! Nie licząc samego obierania surowej dyni ze skóry, przepis jest bajecznie prosty i aż się prosi by zadomowić się w Waszym menu na stałe. Te frytki nie są i nigdy nie będą takie chrupiące jak tradycyjne ziemniaczane, ale to już taki ich urok. Można je oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu, ale moim zdaniem te pieczone w piekarniku są o niebo lepsze (i zdrowsze oczywiście!). Możecie użyć dowolnych przypraw, ale ważne jest by frytki posolić dopiero po upieczeniu. Sól dodana do surowej dyni sprawi, że frytki będą zbyt miękkie.
Wskazówka: Jeśli często robicie frytki, czy to z dyni czy z ziemniaków czy z jakichkolwiek innych warzyw, to warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie do krojenia frytek. Można je kupić już nawet za jakieś 35 zł, a bardzo ułatwia i przyspiesza pracę. Dodatkowo frytki wychodzą równe i kształtne, o co trudniej przy krojeniu nożem. Przegląd modeli w bardzo różnych cenach i wielkości znajdziecie tutaj: Maszynki do krojenia frytek.
Frytki z dyni z piekarnika
- mała lub pół średniej dyni (polecam piżmową)
- ok 40 ml oleju roślinnego (nie oliwy)
- po łyżeczce słodkiej papryki, oregano i ziół prowansalskich.
- sól
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
- olej z pestek dyni (opcjonalnie, ale polecam)
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (najlepiej z opcją grilla). W misce wymieszać olej z przyprawami (oprócz soli!!). Dynię obrać ze skóry i wydrążyć (najlepiej łyżką) nasiona. Miąższ pokroić w cienkie paski na frytki. Frytki włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w oleju. Wyłożyć je pojedynczą warstwą (najlepiej żeby się nie stykały) na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min aż będą dobrze upieczone. Po wyjęciu z piekarnika od razu obsypać solą, posypać posiekaną natką i skropić olejem z dyni.
Pozostałe przepisy z dynią w roli głównej tutaj: Tag: DYNIA
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak wyszło. Dla mnie i dla innych, to bardzo cenna wiedza.
Zachęcam też serdecznie do polubienia mojego kanału na Instagram czy na Facebook. Dla mnie to miłe docenienie mojej pracy. Dodatkowo, dzięki temu będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi przepisami.
Wpis zawiera link afiliacyjny.
7 Responses
wszystko zrobione przepisowo – frytki o przekroju 1cm2 , bardzo ladne ale zbyt soczyste.. mysle ze trzeba je piec przy uchylonym piekarniku albo na grilu tradycyjnym.
Zrobiłam i wyszły pyszne. Polecam:)
Genialny pomysł! Pycha!!
Super, że tak smakowało 🙂
A czemu nie oliwy?
Oliwa jest dość intensywna w smaku i kłóci się tu z olejem dyniowym, którym polecam skropić frytki. Chyba, że nie używasz oleju dyniowego to wtedy może być oliwa 🙂
Ciekawy pomysł 🙂