Frytki z dyni z piekarnika
Gdy znudzi Ci się dodatek kaszy, ryżu czy ziemniaków do obiadu zrób… frytki z dyni! Nie licząc samego obierania surowej dyni ze skóry, przepis jest bajecznie prosty i aż się prosi by zadomowić się w Waszym menu na stałe. Te frytki nie są i nigdy nie będą takie chrupiące jak tradycyjne ziemniaczane, ale to już taki ich urok. Można je oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu, ale moim zdaniem te pieczone w piekarniku są o niebo lepsze (i zdrowsze oczywiście!). Możecie użyć dowolnych przypraw, ale ważne jest by frytki posolić dopiero po upieczeniu. Sól dodana do surowej dyni sprawi, że frytki będą zbyt miękkie.
Frytki z dyni z piekarnika
- mała lub pół średniej dyni (polecam piżmową)
- ok 40 ml oleju roślinnego (nie oliwy)
- po łyżeczce słodkiej papryki, oregano i ziół prowansalskich.
- sól
- natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
- olej z pestek dyni (opcjonalnie, ale polecam)
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (najlepiej z opcją grilla). W misce wymieszać olej z przyprawami (oprócz soli!!). Dynię obrać ze skóry i wydrążyć (najlepiej łyżką) nasiona. Miąższ pokroić w cienkie paski na frytki. Frytki włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w oleju. Wyłożyć je pojedynczą warstwą (najlepiej żeby się nie stykały) na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min aż będą dobrze upieczone. Po wyjęciu z piekarnika od razu obsypać solą, posypać posiekaną natką i skropić olejem z dyni.
Pozostałe przepisy z dynią w roli głównej tutaj: Tag: DYNIA
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Powiązane wpisy






wszystko zrobione przepisowo – frytki o przekroju 1cm2 , bardzo ladne ale zbyt soczyste.. mysle ze trzeba je piec przy uchylonym piekarniku albo na grilu tradycyjnym.
Zrobiłam i wyszły pyszne. Polecam:)
Genialny pomysł! Pycha!!
Super, że tak smakowało 🙂
A czemu nie oliwy?
Oliwa jest dość intensywna w smaku i kłóci się tu z olejem dyniowym, którym polecam skropić frytki. Chyba, że nie używasz oleju dyniowego to wtedy może być oliwa 🙂
Ciekawy pomysł 🙂