Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Frytki z dyni z piekarnika

3,2
Rated 3.2 out of 5
3.2 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Gdy znudzi Ci się dodatek kaszy, ryżu czy ziemniaków do obiadu zrób… frytki z dyni! Nie licząc samego obierania surowej dyni ze skóry, przepis jest bajecznie prosty i aż się prosi by zadomowić się w Waszym menu na stałe. Te frytki nie są i nigdy nie będą takie chrupiące jak tradycyjne ziemniaczane, ale to już taki ich urok. Można je oczywiście usmażyć w głębokim tłuszczu, ale moim zdaniem te pieczone w piekarniku są o niebo lepsze (i zdrowsze oczywiście!). Możecie użyć dowolnych przypraw, ale ważne jest by frytki posolić dopiero po upieczeniu. Sól dodana do surowej dyni sprawi, że frytki będą zbyt miękkie.

Wskazówka: Jeśli często robicie frytki, czy to z dyni czy z ziemniaków czy z jakichkolwiek innych warzyw, to warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie do krojenia frytek. Można je kupić już nawet za jakieś 35 zł, a bardzo ułatwia i przyspiesza pracę. Dodatkowo frytki wychodzą równe i kształtne, o co trudniej przy krojeniu nożem. Przegląd modeli w bardzo różnych cenach i wielkości znajdziecie tutaj: Maszynki do krojenia frytek.

 

Frytki z dyni z piekarnika

  • mała lub pół średniej dyni (polecam piżmową)
  • ok 40 ml oleju roślinnego (nie oliwy)
  • po łyżeczce słodkiej papryki, oregano i ziół prowansalskich.
  • sól
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
  • olej z pestek dyni (opcjonalnie, ale polecam)

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (najlepiej z opcją grilla). W misce wymieszać olej z przyprawami (oprócz soli!!). Dynię obrać ze skóry i wydrążyć (najlepiej łyżką) nasiona. Miąższ pokroić w cienkie paski na frytki. Frytki włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w oleju. Wyłożyć je pojedynczą warstwą (najlepiej żeby się nie stykały) na blaszce do pieczenia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 20 min aż będą dobrze upieczone. Po wyjęciu z piekarnika od razu obsypać solą, posypać posiekaną natką i skropić olejem z dyni.

Pozostałe przepisy z dynią w roli głównej tutaj: Tag: DYNIA

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak wyszło. Dla mnie i dla innych, to bardzo cenna wiedza.

Zachęcam też serdecznie do polubienia mojego kanału na Instagram czy na Facebook. Dla mnie to miłe docenienie mojej pracy. Dodatkowo, dzięki temu będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi przepisami.

 

Frytki z dyni z piekarnikaPieczone frytki z dyni

Wpis zawiera link afiliacyjny.

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

3,2
Rated 3.2 out of 5
3.2 na 5 gwiazdek (oparte na 16 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

  1. wszystko zrobione przepisowo – frytki o przekroju 1cm2 , bardzo ladne ale zbyt soczyste.. mysle ze trzeba je piec przy uchylonym piekarniku albo na grilu tradycyjnym.

    1. Oliwa jest dość intensywna w smaku i kłóci się tu z olejem dyniowym, którym polecam skropić frytki. Chyba, że nie używasz oleju dyniowego to wtedy może być oliwa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami