Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Fit nuggetsy rybne z piekarnika

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Proste, pyszne nuggetsy rybne z piekarnika. Jeśli macie czas zostawcie je chwilę w cytrynowej marynacie do zamarynowania. Jeśli tego czasu nie macie, to możecie pominąć ten etap i wówczas, razem z pieczeniem, całość przygotowań zajmie Wam nie więcej niż 25 minut. Polecam użyć pieprz cytrynowy dla wzmocnienia cytrynowego smaku, który świetnie tu pasuje. Można go jednak oczywiście zastąpić pieprzem białym, a nawet czarnym.

W e-booku znajdziecie wersję tych nuggetsów dla najmniejszych domowników. -> E-BOOK DIETA TWOJEGO MALUSZKA

 

Fit nuggetsy rybne z piekarnika

  • 350 g polędwicy z dorsza (ewentualnie inna ryba o białym mięsie)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz, najlepiej cytrynowy
  • małe jajko
  • 2-3 pełne łyżki mąki kukurydzianej

Rybę dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się, że nie ma ości. Pokroić na paski jak na nuggetsy. Obficie skropić sokiem z cytryny i zostawić na 20 minut do zamarynowania (można pominąć).

Piekarnik nagrzać na 180 stopni (termoobieg). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić ją oliwą. Kawałki ryby lekko otrzepać z cytryny. Natrzeć posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. W jednej płaskiej miseczce roztrzepać jajko, a do drugiej wysypać mąkę kukurydzianą. Kawałki ryby maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące.

Układać na przygotowanej blaszce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 min. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Fit nuggetsy rybne z piekarnika

 

 

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g