Autor Wysmakowane 5 maja 2020
Proste, pyszne nuggetsy rybne z piekarnika. Jeśli macie czas zostawcie je chwilę w cytrynowej marynacie do zamarynowania. Jeśli tego czasu nie macie, to możecie pominąć ten etap i wówczas, razem z pieczeniem, całość przygotowań zajmie Wam nie więcej niż 25 minut. Polecam użyć pieprz cytrynowy dla wzmocnienia cytrynowego smaku, który świetnie tu pasuje. Można go jednak oczywiście zastąpić pieprzem białym, a nawet czarnym.
W e-booku znajdziecie wersję tych nuggetsów dla najmniejszych domowników. -> E-BOOK DIETA TWOJEGO MALUSZKA
Fit nuggetsy rybne z piekarnika
- 350 g polędwicy z dorsza (ewentualnie inna ryba o białym mięsie)
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz, najlepiej cytrynowy
- małe jajko
- 2-3 pełne łyżki mąki kukurydzianej
Rybę dokładnie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami i upewnić się, że nie ma ości. Pokroić na paski jak na nuggetsy. Obficie skropić sokiem z cytryny i zostawić na 20 minut do zamarynowania (można pominąć).
Piekarnik nagrzać na 180 stopni (termoobieg). Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić ją oliwą. Kawałki ryby lekko otrzepać z cytryny. Natrzeć posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. W jednej płaskiej miseczce roztrzepać jajko, a do drugiej wysypać mąkę kukurydzianą. Kawałki ryby maczać w jajku, a następnie obtaczać w mące.
Układać na przygotowanej blaszce. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 min. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Jedna odpowiedź
Hmmm nie robiłam jeszcze takich nuggetsów, ale lubimy ryby 🙂