
Autor Wysmakowane 20 maja 2020
Dorsz w cieście naleśnikowym. Prosto, szybko i pysznie. Jestem trzy razy na TAK. Uczulam na długość smażenia ryby. Powinna w pełni dojść w środku, ale bardzo ważne by nie „przeciągnąć” jej na patelni. Ryba powinna pozostać delikatna i wilgotna. Zbyt długie smażenie sprawi, że będzie sucha i twarda, Tego nie chcemy! Tak przygotowaną rybę, można podać z kawałkami cytryny i sosem np. czosnkowym na przekąskę czy na kolację. Albo dorobić dodatki i podać w formie dania obiadowego. U mnie z szybką surówką z białej kapusty i moimi ulubionymi frytkami z piekarnika.
Szukasz przepisu na zdrowe i bezpieczne frytki oraz nuggetsy rybne w wersji dla maluszka? Oba przepisy tutaj E-BOOK Dieta Twojego Dziecka. Już dostępny!
Dorsz w cieście naleśnikowym
- 400 g fileta dorsza
- łyżka soku z cytryny
- tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
- 120 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- niewielkie jajko
- spora szczypta soli
- ćwierć łyżeczki pieprzu
Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki o boku ok 3-4 cm. Kawałki ryby obtoczyć w soku z cytryny.
Mocno nagrzać patelnię z odrobiną oliwy. Do miski przesiać mąkę. Dodać mleko, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką (ciasto będzie bardzo gęste). Kawałki dorsza włożyć do masy i dokładnie wymieszać. Kłaść na nagrzaną patelnie i smażyć z wszystkich stron. Podawać od razu z dowolnymi dodatkami.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
Jedna odpowiedź
Nieźle ten dorsz wygląda. Pozdrawiam serdecznie 🙂