Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Dorsz w cieście naleśnikowym

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dorsz w cieście naleśnikowym. Prosto, szybko i pysznie. Jestem trzy razy na TAK. Uczulam na długość smażenia ryby. Powinna w pełni dojść w środku, ale bardzo ważne by nie „przeciągnąć” jej na patelni. Ryba powinna pozostać delikatna i wilgotna. Zbyt długie smażenie sprawi, że będzie sucha i twarda, Tego nie chcemy! Tak przygotowaną rybę, można podać z kawałkami cytryny i sosem np. czosnkowym na przekąskę czy na kolację. Albo dorobić dodatki i podać w formie dania obiadowego. U mnie z szybką surówką z białej kapusty i moimi ulubionymi frytkami z piekarnika.

 

Szukasz przepisu na zdrowe i bezpieczne frytki oraz nuggetsy rybne w wersji dla maluszka? Oba przepisy tutaj E-BOOK Dieta Twojego Dziecka. Już dostępny!

 

Dorsz w cieście naleśnikowym

  • 400 g fileta dorsza
  • łyżka soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
  • 120 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • niewielkie jajko
  • spora szczypta soli
  • ćwierć łyżeczki pieprzu

Rybę umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki o boku ok 3-4 cm. Kawałki ryby obtoczyć w soku z cytryny.

Mocno nagrzać patelnię z odrobiną oliwy. Do miski przesiać mąkę. Dodać mleko, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzepać trzepaczką (ciasto będzie bardzo gęste). Kawałki dorsza włożyć do masy i dokładnie wymieszać. Kłaść na nagrzaną patelnie i smażyć z wszystkich stron. Podawać od razu z dowolnymi dodatkami.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

ryba w cieście naleśnikowymDorsz w cieście naleśnikowym

 

jak rozszerzać dietę niemowlaka

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 na 5 gwiazdek (oparte na 8 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami