Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

FIT Sernik z żelką rabarbarową i kremem orzechowym

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Prosty, szybki, cudownie kremowy FIT sernik, czyli zdecydowanie odchudzona wersja tradycyjnego sernika. Nie znajdziecie tu tłustej śmietany, masła ani białego cukru. Można jeść go więc (no prawie) bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje i na przyjęcie i tak, ot, po prostu na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Zrobienie samego sernika to jedynie jakieś 5 minut pracy.

Masę na FIT sernik możecie potraktować jako bazę, dodając do środka czy na wierzch różne dodatki, tak by Wasz FIT sernik zawsze był trochę inny. Sporo inspiracji znajdziecie w moim dziale Serniki. Ja, tym razem sernik, już po upieczeniu, posmarowałam dość grubą warstwą kremu orzechowego z białą czekoladą i z solą morską od Nutlove (bez dodatku cukru), w którym ostatnio wszyscy jesteśmy zakochani. Na wierzch powędrowała jeszcze lekko kwaśna żelka rabarbarowa*. Całość kompozycji oceniam naprawdę super.  Bardzo Wam polecam.

*rabarbar poza sezonem, można wymienić na inne, dowolne owoce, również szykując z nich żelkę, albo po prostu układając je luźno na wierzchu.

 

FIT Sernik z żelką rabarbarową i kremem orzechowym

  • 600 g twarogu na serniki w kubełku (zdecydowanie warto przejrzeć etykietki. Twarogi różnią się kalorycznością nawet dwukrotnie!)
  • 250 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 85 g ksylitolu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • budyń śmietankowy bez cukru – duże opakowanie 64 g

Piekarnik nastawić na 180 stopni C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Formę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki, poza budyniem, umieścić w misce o pionowych ściankach i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Miksować tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Na koniec dodać budyń w proszku i zmiksować, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę serową przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach pieczenia, obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze ok. 50 minut, aż masa będzie ścięta na wierzchu. Wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki. Sernik zostawić w środku piekarnika jeszcze na godzinę, po czym wyjąć sernik na blat i poczekać z wykończeniem, aż będzie prawie zupełnie ostudzony. Najlepiej jeszcze lekko ciepły, wtedy łatwiej rozsmarować masę czekoladowo – orzechową.

Wykończenie: żelka rabarbarowa i krem orzechowy

  • 250 g kremu Nutlove White Choco Peanut
  • garść orzechów ziemnych, bez soli
  • 250 g rabarbaru (4 łodygi)
  • 125 ml herbaty owocowej (najlepiej truskawkowej)
  • 20 g ksylitolu
  • pełna łyżka galaretki truskawkowej + 40 ml gorącej wody

Orzeszki ziemne posiekać na niewielkie kawałki. Jeszcze delikatnie ciepły sernik posypać orzeszkami i posmarować równomiernie kremem. Całkowicie ostudzić, po czym schłodzić pół godziny w lodówce by krem orzechowy lekko stężał.

Podczas studzenia przyszykować żelkę. Rabarbar posiekać na małe kawałki. Do garnka wlać 125 ml wody i zagotować. Zestawić z palnika i zaparzyć herbatę. Do herbaty dodać posiekany rabarbar i ksylitol. Garnek z powrotem wstawić na palnik i gotować kilka minut, do miękkości rabarbaru. Zestawić i blendować na gładki mus.

Galaretkę rozpuścić w 40 ml gorącej wody i dodać do rabarbaru. Wymieszać do połączenia. Ostudzić (można to przyspieszyć wkładając garnek do miski z zimną wodą) i wstawić do lodówki. Gdy żelka zacznie lekko tężeć, wyłożyć ją na wierzch sernika. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

odchudzony sernik mniej kalorii z rabarbarem i orzechamiFIT Sernik z żelką rabarbarową i kremem orzechowym

Post powstał we współpracy z AllNutriton

 

Zapraszam Cię bardzo na mój wysmakwoany Facebook .i/lub Instagram. Polub proil, by być na bieżąco z przepisami.

A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami