
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 31 maja 2021
Prosty, szybki, cudownie kremowy FIT sernik, czyli zdecydowanie odchudzona wersja tradycyjnego sernika. Nie znajdziecie tu tłustej śmietany, masła ani białego cukru. Można jeść go więc (no prawie) bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje i na przyjęcie i tak, ot, po prostu na słodkie śniadanie czy podwieczorek. Zrobienie samego sernika to jedynie jakieś 5 minut pracy.
Masę na FIT sernik możecie potraktować jako bazę, dodając do środka czy na wierzch różne dodatki, tak by Wasz FIT sernik zawsze był trochę inny. Sporo inspiracji znajdziecie w moim dziale Serniki. Ja, tym razem sernik, już po upieczeniu, posmarowałam dość grubą warstwą kremu orzechowego z białą czekoladą i z solą morską od Nutlove (bez dodatku cukru), w którym ostatnio wszyscy jesteśmy zakochani. Na wierzch powędrowała jeszcze lekko kwaśna żelka rabarbarowa*. Całość kompozycji oceniam naprawdę super. Bardzo Wam polecam.
*rabarbar poza sezonem, można wymienić na inne, dowolne owoce, również szykując z nich żelkę, albo po prostu układając je luźno na wierzchu.
FIT Sernik z żelką rabarbarową i kremem orzechowym
- 600 g twarogu na serniki w kubełku (zdecydowanie warto przejrzeć etykietki. Twarogi różnią się kalorycznością nawet dwukrotnie!)
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 85 g ksylitolu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- budyń śmietankowy bez cukru – duże opakowanie 64 g
Piekarnik nastawić na 180 stopni C (grzanie góra – dół, bez termoobiegu). Formę o średnicy 21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki, poza budyniem, umieścić w misce o pionowych ściankach i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Miksować tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Na koniec dodać budyń w proszku i zmiksować, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach pieczenia, obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze ok. 50 minut, aż masa będzie ścięta na wierzchu. Wyłączyć grzanie, lekko uchylić drzwiczki. Sernik zostawić w środku piekarnika jeszcze na godzinę, po czym wyjąć sernik na blat i poczekać z wykończeniem, aż będzie prawie zupełnie ostudzony. Najlepiej jeszcze lekko ciepły, wtedy łatwiej rozsmarować masę czekoladowo – orzechową.
Wykończenie: żelka rabarbarowa i krem orzechowy
- 250 g kremu Nutlove White Choco Peanut
- garść orzechów ziemnych, bez soli
- 250 g rabarbaru (4 łodygi)
- 125 ml herbaty owocowej (najlepiej truskawkowej)
- 20 g ksylitolu
- pełna łyżka galaretki truskawkowej + 40 ml gorącej wody
Orzeszki ziemne posiekać na niewielkie kawałki. Jeszcze delikatnie ciepły sernik posypać orzeszkami i posmarować równomiernie kremem. Całkowicie ostudzić, po czym schłodzić pół godziny w lodówce by krem orzechowy lekko stężał.
Podczas studzenia przyszykować żelkę. Rabarbar posiekać na małe kawałki. Do garnka wlać 125 ml wody i zagotować. Zestawić z palnika i zaparzyć herbatę. Do herbaty dodać posiekany rabarbar i ksylitol. Garnek z powrotem wstawić na palnik i gotować kilka minut, do miękkości rabarbaru. Zestawić i blendować na gładki mus.
Galaretkę rozpuścić w 40 ml gorącej wody i dodać do rabarbaru. Wymieszać do połączenia. Ostudzić (można to przyspieszyć wkładając garnek do miski z zimną wodą) i wstawić do lodówki. Gdy żelka zacznie lekko tężeć, wyłożyć ją na wierzch sernika. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Post powstał we współpracy z AllNutriton
Zapraszam Cię bardzo na mój wysmakwoany Facebook .i/lub Instagram. Polub proil, by być na bieżąco z przepisami.
A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!