- Potrzebny czas: 45 minut + 70 min pieczenia
- Porcja: tortownica 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 20 grudnia 2020
Prosty, szybki, cudny seromakowiec z makiem z puszki. Sernik z mojego ukochanego przepisu. Testowałam lekką ręką liczyć setki, ale odkąd odkryłam tą mieszankę serów i sposób pieczenia, to jestem mu wierna. Sernik z tego przepisu wychodzi idealnie kremowy, mięsisty i wilgotny. Wprost rozpływa się w ustach. Lepszego nie znajdę.
Do dopełnienia ideału mojego seromakowca, posadziłam go na rewelacyjnie kruchym, kakaowym spodzie, który znacie już m.in. z przepisu na Sernik z mango. Uwielbiam takie połączenie: kruchy warstwa na spodzie i delikatne, kremowe masy. Bardzo dobrze się razem komponują.
Jako „wisienkę na torcie”, możecie Wasz seromakowiec z makiem z puszki, ozdobić bardzo prostą i szybką ozdobą. Potrzebujecie jedynie kakao i świąteczny szablon. Najłatwiej jest taki szablon oczywiście kupić. Dużo różnych wzorów znajdziecie na Ceneo, za dosłownie kilka złotych: Szablony do dekoracji kawy*. Jeśli nie macie jednak chęci lub czasu, by kupować takie szablony, to zawsze możecie wykonać je samodzielnie. Z płatkiem śniegu będzie Wam ciężko, ze względu na trudność jego wycięcia, ale zawsze możecie wyciąć coś prostszego, np. bałwanka czy czapkę Mikołaja. Spójrzcie jak ja zrobiłam wzór na bazie takiego samodzielnie wyciętego szablonu, w wielkanocnym cieście cytrynowym Lemon Drizzle Cake.
Jak zawsze: zdecydowanie polecam pozwolić spędzić sernikowi noc w lodówce, przed zjedzeniem go. Ja wiem, że korci, ale uwierzcie mi że warto. Sernik bardzo dużo zyskuje na smaku i konsystencji.
Kruchy spód z kakao
- 50 g masła min 82% tłuszczu
- 50 g cukru pudru (przelicznik miar na szklanki/ łyżki -> Miary)
- 12 g kakao
- 80 g mąki pszennej
Masło roztopić, starając się go za bardzo nie podgrzać. Cukier puder, kakao i mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Zalać masłem i zagnieść, jak na kruszonkę. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm (można wyłożyć papierem do pieczenia, tylko sam spód) i mocno wklepać w dno. Tortownicę wstawić do lodówki na min. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Tortownicę wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na blat do lekkiego ostudzenia. Podczas studzenia, naszykować masę makową i serową. Piekarnik przestawić na 180 stopni C.
Masa makowa:
- 400 g masy makowej
- 1 duże lub dwa małe jajka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki szybko zagnieść, do uzyskania jednolitego ciasta. Masą Wyłożyć równomiernie na lekko schłodzony kruchy spód.
Seromakowiec z makiem z puszki
- 300 g twarogu sernikowego
- 150 g sera ricotta
- 150 g mascarpone
- 120 g cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 120 g śmietanki kremówki 30%
- granat do dekoracji – opcjonalnie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Twaróg, ricottę oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać cukier, esencję waniliową i mąkę ziemniaczaną, nastawić obroty miksera na niskie i miksować ok minutę, do dokładnego połączenia. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na najwolniejszych obrotach). Na końcu dodać śmietanę i ostatni raz, krótko zmiksować. Masę sernikową delikatne wylać na masę makową.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 120 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Zimny sernik wyjąć z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).
Seromakowiec z makiem z puszki zaserwowałam na moich ulubionych deskach łupkowych. Nie raz o nie pytacie, gdy pojawiają się na zdjęciu, więc od razu podrzucam link jeśli macie ochotę take nabyć -> deska łupkowa*.
Zapraszam Cię bardzo na mój wysmakwoany Facebook .i/lub Instagram. Polub proil, by być na bieżąco z przepisami.
A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
* Post zawiera linki afiliacyjne