fbpx

Seromakowiec z makiem z puszki

przepis

Prosty, szybki, cudny seromakowiec z wykorzystaniem masy makowej z puszki. Sernik z mojego ukochanego przepisu. Testowałam lekką ręką liczyć setki, ale odkąd odkryłam tą mieszankę serów i sposób pieczenia, to jestem mu wierna. Lepszego nie znajdę. Do dopełnienia ideału mojego seromakowca, posadziłam go na rewelacyjnie kruchym, kakaowym spodzie, który znacie już m.in. z przepisu na Sernik z mango.

Jak zawsze: zdecydowanie polecam pozwolić spędzić sernikowi noc w lodówce, przed zjedzeniem go. Ja wiem, że korci, ale uwierzcie mi że warto. Sernik bardzo dużo zyskuje na smaku i konsystencji.

 

Kruchy spód z kakao

  • 50 g masła min 82% tłuszczu
  • 50 g cukru pudru (przelicznik miar na szklanki/ łyżki -> Miary)
  • 12 g kakao
  • 80 g mąki pszennej

Masło roztopić, starając się go za bardzo nie podgrzać. Cukier puder, kakao i mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać. Zalać masłem i zagnieść, jak na kruszonkę. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm (można wyłożyć papierem do pieczenia, tylko sam spód) i mocno wklepać w dno. Tortownicę wstawić do lodówki na min. 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu). Tortownicę wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć i odstawić na blat do lekkiego ostudzenia. Podczas studzenia, naszykować masę makową i serową. Piekarnik przestawić na 180 stopni C.

Masa makowa:

  • 400 g masy makowej
  • 1 duże lub dwa małe jajka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki szybko zagnieść, do uzyskania jednolitego ciasta. Masą Wyłożyć równomiernie na lekko schłodzony kruchy spód.

Seromakowiec z makiem z puszki

  • 300 g twarogu sernikowego
  • 150 g sera ricotta
  • 150 g mascarpone
  • 120 g cukru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 120 g śmietanki kremówki 30%
  • granat do dekoracji – opcjonalnie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Twaróg, ricottę oraz mascarpone zmiksować krótko na średnich obrotach do dokładnego połączenia. Dodać cukier, esencję waniliową i mąkę ziemniaczaną, nastawić obroty miksera na niskie i miksować ok minutę, do dokładnego połączenia. Następnie wbijać po jednym jajku, po każdym miksując 20 sekund (wciąż na najwolniejszych obrotach). Na końcu dodać śmietanę i ostatni raz, krótko zmiksować. Masę sernikową delikatne wylać na masę makową.

Blaszkę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez 15 minut, następnie w 120 stopniach 40 minut i na koniec ostatnie 15 minut w 100 stopniach C. Zostawić pół godziny w zamkniętym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki i zostawić do pełnego ostudzenia. Zimny sernik wyjąć z obręczy i przełożyć do lodówki do porządnego schłodzenia (min 4 godziny, najlepiej cała noc).

 

Zapraszam Cię bardzo na mój wysmakwoany Facebook .i/lub Instagram. Polub proil, by być na bieżąco z przepisami.

A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Seromakowiec z makiem z puszki

Powiązane wpisy

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

Brak komentarzy

MENU