Przepisy

Więcej

Porcja
3 osoby
Trudność
Średni
Porcja3 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Okrągłe kluseczki z dyni i parmezanu

4,2
Rated 4.2 out of 5
4.2 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Na Wysmakowane już bardzo jesiennie, ale stragany uginają się od dyni, którym naprawdę nie sposób się oprzeć 🙂 Dziś mam dla Was okrąglutkie kluseczki z dyni i parmezanu. Takie kluseczki możecie zaserwować jako dodatek do dania np. mięsnego, choć są tak sycące, że spokojnie mogą stanowić obiad same w sobie. U mnie po prostu oprószone parmezanem i z dodatkiem prostej surówki z kiszonej kapusty. Kluski można zrobić wcześniej i podsmażyć kolejnego dnia. Można również po wstępnym ugotowaniu zamrozić. Mają przepiękny, bardzo apetyczny kolor. W smaku wychodzą bardzo delikatne, o ile dobrze odparujecie wcześniej warzywa. Przy gęstym puree warzywnym nie będzie już potrzeby dodawać zbyt dużo mąki, której nadmiar sprawi, że kluski zrobią się twarde. Im mniej, tym lepiej.

Okrągłe kluseczki z dyni i parmezanu

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g puree z dyni (przepis)
  • 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąką jaglaną)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g sera parmezan
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej/ mniej do smaku)
  • 2/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego

Puree z dyni podgrzewać na patelni do wyparowania wody. Po 10 min ziemniaki dokładnie rozgnieść lub najlepiej zmielić. Dodać do dyni, dokładnie wymieszać i razem smażyć. Masa ma być na koniec bardzo gęsta i zwarta. Zestawić z palnika i ostudzić.

Obie mąki przesiać i wymieszać. Dodać warzywa z patelni, starty ser i żółtka, Zagnieść ciasto aż będzie jednolite. Odrywać po kawałku i formować małe kuleczki.

W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wrzucać gnocchi dyniowe partiami, tak by woda nie przestała wrzeć. Gotować chwilę, aż kluski same wypłyną na powierzchnię. Wyławiać je łyżką cedzakową i wykładać na talerz.

Okrągłe kluseczki z dyni i parmezanu

 

Skorzystałeś/-aś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,2
Rated 4.2 out of 5
4.2 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami