
Autor Wysmakowane 14 września 2019
Na Wysmakowane już bardzo jesiennie, ale stragany uginają się od dyni, którym naprawdę nie sposób się oprzeć 🙂 Dziś mam dla Was okrąglutkie kluseczki z dyni i parmezanu. Takie kluseczki możecie zaserwować jako dodatek do dania np. mięsnego, choć są tak sycące, że spokojnie mogą stanowić obiad same w sobie. U mnie po prostu oprószone parmezanem i z dodatkiem prostej surówki z kiszonej kapusty. Kluski można zrobić wcześniej i podsmażyć kolejnego dnia. Można również po wstępnym ugotowaniu zamrozić. Mają przepiękny, bardzo apetyczny kolor. W smaku wychodzą bardzo delikatne, o ile dobrze odparujecie wcześniej warzywa. Przy gęstym puree warzywnym nie będzie już potrzeby dodawać zbyt dużo mąki, której nadmiar sprawi, że kluski zrobią się twarde. Im mniej, tym lepiej.
Okrągłe kluseczki z dyni i parmezanu
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g puree z dyni (przepis)
- 200 g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej zastąpić mąką jaglaną)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g sera parmezan
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki chilli (lub więcej/ mniej do smaku)
- 2/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
Puree z dyni podgrzewać na patelni do wyparowania wody. Po 10 min ziemniaki dokładnie rozgnieść lub najlepiej zmielić. Dodać do dyni, dokładnie wymieszać i razem smażyć. Masa ma być na koniec bardzo gęsta i zwarta. Zestawić z palnika i ostudzić.
Obie mąki przesiać i wymieszać. Dodać warzywa z patelni, starty ser i żółtka, Zagnieść ciasto aż będzie jednolite. Odrywać po kawałku i formować małe kuleczki.
W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wrzucać gnocchi dyniowe partiami, tak by woda nie przestała wrzeć. Gotować chwilę, aż kluski same wypłyną na powierzchnię. Wyławiać je łyżką cedzakową i wykładać na talerz.
Skorzystałeś/-aś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
4 Responses
Czuję, że polubię te kluseczki 🙂
Wcale bym się nie zdziwiła 😉
Przepis dla mnie! Kradnę!
Po to jest! Smacznego!