Przepisy

Więcej

Porcja
6 sztuk
Trudność
Łatwy
Porcja6 sztuk
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Gofry sernikowe

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

GOFRY SERNIKOWE

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale czasu brak, to sięgnij po eBook „Szybkie ciasto” (polecam Wam bardzo! :)) i w chwilę stwórz coś pysznego. Albo… nagrzej porządnie gorfrownicę, wymieszaj szybko składniki i upiecz gofry sernikowe.

Gofry wyszły przepyszne. Mięciutkie w środku, mocno chrupiące z zewnątrz. Pięknie i dość szybko się ścinają, więc nie będziecie mieli żadnego problemu z wyjęciem ich z gofrownicy. Właściwie to… w ogóle nie będziecie mieć z nimi żadnego problemu, bo są naprawdę bardzo proste i przyjemne w wykonaniu. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ale jeśli będziecie chcieli odłożyć część na później, to też jest sposób, by przywrócić im chrupkość. Po prostu nagrzejcie znów mocno gofrownicę i podgrzejcie gofry ok. minutę. Będą niemal równie pyszne jak na świeżo po zrobieniu.

GOFRY SERNIKOWE - SKŁADNIKI

Gofry sernikowe - wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę wstawić na największą moc i bardzo mocno nagrzać.

Masło roztopić i ostudzić. Do pierwszej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać dokładnie. W drugiej misce ubić na sztywno białko z szczyptą soli. W trzeciej, ostatniej misce, twaróg zblendować z połową mleka, do uzyskania dość jednolitej masy. Wlać resztę mleka, ostudzone masło i żółtko. Zmiksować, tymi samymi końcówkami miksera, co białko. Do masy dodać suche składniki. Wymieszać do połączenia. Na koniec dodać białko i jak najdelikatniej wymieszać.

Łyżką wykładać ciasto do bardzo mocno nagrzanej gofrownicy. W zależności od mocy sprzętu, gofry będą dobre po 6-7 minutach. Podczas pieczenia nie otwierać. Studzić na kratce.

Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.

gofry sernikowe
Spodobał Ci się przepis? Sprawdź też koniecznie:
Gofry z jabłkami "szarlotka"
GOFRY Z JABŁKAMI „SZARLOTKA”
Szarlotka jak u babci
GOFRY MARCHEWKOWE NA SŁODKO LUB NA SŁONO

Średnia ocen

0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami