
Autor Wysmakowane 2 października 2021
GOFRY SERNIKOWE
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale czasu brak, to sięgnij po eBook „Szybkie ciasto” (polecam Wam bardzo! :)) i w chwilę stwórz coś pysznego. Albo… nagrzej porządnie gorfrownicę, wymieszaj szybko składniki i upiecz gofry sernikowe.
Gofry wyszły przepyszne. Mięciutkie w środku, mocno chrupiące z zewnątrz. Pięknie i dość szybko się ścinają, więc nie będziecie mieli żadnego problemu z wyjęciem ich z gofrownicy. Właściwie to… w ogóle nie będziecie mieć z nimi żadnego problemu, bo są naprawdę bardzo proste i przyjemne w wykonaniu. Najlepsze są od razu po upieczeniu. Ale jeśli będziecie chcieli odłożyć część na później, to też jest sposób, by przywrócić im chrupkość. Po prostu nagrzejcie znów mocno gofrownicę i podgrzejcie gofry ok. minutę. Będą niemal równie pyszne jak na świeżo po zrobieniu.
GOFRY SERNIKOWE - SKŁADNIKI
- pełna łyżka masła
- 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- duże jajko
- szczypta soli
- 80 g twarogu
- 200 ml mleka
- do podania: dowolne owoce/ bakalie/ dodatkowy ser lub jogurt
Gofry sernikowe - wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Gofrownicę wstawić na największą moc i bardzo mocno nagrzać.
Masło roztopić i ostudzić. Do pierwszej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać dokładnie. W drugiej misce ubić na sztywno białko z szczyptą soli. W trzeciej, ostatniej misce, twaróg zblendować z połową mleka, do uzyskania dość jednolitej masy. Wlać resztę mleka, ostudzone masło i żółtko. Zmiksować, tymi samymi końcówkami miksera, co białko. Do masy dodać suche składniki. Wymieszać do połączenia. Na koniec dodać białko i jak najdelikatniej wymieszać.
Łyżką wykładać ciasto do bardzo mocno nagrzanej gofrownicy. W zależności od mocy sprzętu, gofry będą dobre po 6-7 minutach. Podczas pieczenia nie otwierać. Studzić na kratce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z wysmakowanymi przepisami to zapraszam Cię serdecznie do zaobserwowania mnie na Facebook i/ lub na Instagramie. Będzie mi bardzo miło Cię ugościć.
