
- Porcja: ok 20 sztuk
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 28 lipca 2017
Tradycyjne podkarpackie twarożki suszone, czyli gomółki serowe. Można je podawać z chlebem, z różnymi dipami lub zupełnie osobno, tak o, do podjadania. Tradycyjnie gomółki suszymy kilka dni w suchym, ciepłym pomieszczeniu, co jakiś czas wkładając do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Otrzymamy wtedy bardziej okrągłe gomółki. U mnie w wersji „na szybko” – suszone w piekarniku przez 2,5 godziny – w smaku równie dobre, ale wyglądem bardziej przypominające placuszki niż tradycyjne gomółkowe kulki.
Gomółki serowe
- 500 g tłustego sera twarogowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- kminek 2/3 łyżeczki
- jajko
- 2 żółtka
- łyżeczka mleka
- łyżka bułki tartej
- ok 3 łyżki oleju roślinnego
Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ser przełożyć do miski i utrzeć widelcem z solą, kminkiem i czosnkiem. Jajko i jedno żółtko wbić do małej miseczki i roztrzepać z odrobiną mleka. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Blachę piekarnika wysmarować cienką warstwą oleju. Z masy twarogowej formować „ciasteczka” wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce i lekko spłaszczać. Żółtko roztrzepać z bardzo niewielkim dodatkiem mleka. Przy użyciu pędzelka smarować gomółki, ewentualnie obsypać jeszcze na wierzchu kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni C (z funkcją termoobiegu) i „suszyć” przez około 2,5 godziny. Drzwiczki piekarnika przez cały czas powinny być minimalnie uchylone (można wsadzić poskładaną ściereczkę pomiędzy drzwiczki by się nie zamknęły.
Po ostudzeniu gomółki przechowywać w lodówce, nawet przez około 10 dni.
10 Responses
Gomółki serowe jadłam u babci na wsi były suszone kilka dni w piecu chlebowym i na półce na strych .
Ale super! Smak musiał być rewelacyjny! Ja niestety miałam dostęp tylko do piekarnika 🙈🙈 Tez wychodzą super, ale, ach ten piec chlebowy 😍😍
Gomółki moja babcia robiła bez mleka i bułki tartej a suszyła w bradrurze. Ja robię do dzisiaj ale już w piekarniku. Pyszności. Dobrego apetytu. Pozdrawiam.
Nie dość, że dla mnie zupełna nowośc, to jeszcze pysznie wygląda 🙂
Dziękuje za komentarze. 🙂 Myślę, że przepis wart wypróbowania. Samej pracy przy nim może łącznie 10 minut i domowa przekąska na wynos czy na wieczór gotowa. 🙂
Przyznam,że pierwszy raz słyszę o gomółkach! Wyglądają apetycznie 🙂
Może jest to pomysł, aby zaskoczyć rodzinę niespodzianką 🙂
Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Świetna idea, godna wytestowania jako przekąska na wieczór do filmu.
nie znałam tego przepisu, świetny pomysł 🙂
Wow nigdy nie słyszałam o tym daniu! Zapowiada się ciekawie 🙂