fbpx

Gomółki serowe

przepis

Tradycyjne podkarpackie twarożki suszone, czyli gomółki serowe. Można je podawać z chlebem, z różnymi dipami lub zupełnie osobno, tak o, do podjadania. Tradycyjnie gomółki suszymy kilka dni w suchym, ciepłym pomieszczeniu, co jakiś czas wkładając do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Otrzymamy wtedy bardziej okrągłe gomółki. U mnie w wersji „na szybko” – suszone w piekarniku przez 2,5 godziny – w smaku równie dobre, ale wyglądem bardziej przypominające placuszki niż tradycyjne gomółkowe kulki.

Gomółki serowe

  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • kminek 2/3 łyżeczki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka mleka
  • łyżka bułki tartej
  • ok 3 łyżki oleju roślinnego

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ser przełożyć do miski i utrzeć widelcem z solą, kminkiem i czosnkiem. Jajko i jedno żółtko wbić do małej miseczki i roztrzepać z odrobiną mleka. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Blachę piekarnika wysmarować cienką warstwą oleju. Z masy twarogowej formować „ciasteczka” wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce i lekko spłaszczać. Żółtko roztrzepać z bardzo niewielkim dodatkiem mleka. Przy użyciu pędzelka smarować gomółki, ewentualnie obsypać jeszcze na wierzchu kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni C (z funkcją termoobiegu) i „suszyć” przez około 2,5 godziny. Drzwiczki piekarnika przez cały czas powinny być minimalnie uchylone (można wsadzić poskładaną ściereczkę pomiędzy drzwiczki by się nie zamknęły.

Po ostudzeniu gomółki przechowywać w lodówce, nawet przez około 10 dni.

Podkarpackie tradycyjne gomółki serowenajlepsze gomółki serowe

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Gomółki serowe
Data
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

7 komentarzy

  • Sylwia 12 sierpnia 2017 o 18:02 Odpowiedz

    Nie dość, że dla mnie zupełna nowośc, to jeszcze pysznie wygląda 🙂

  • Wysmakowane 12 sierpnia 2017 o 13:55 Odpowiedz

    Dziękuje za komentarze. 🙂 Myślę, że przepis wart wypróbowania. Samej pracy przy nim może łącznie 10 minut i domowa przekąska na wynos czy na wieczór gotowa. 🙂

  • Kasia - Dziecięce Inspiracje 12 sierpnia 2017 o 13:39 Odpowiedz

    Przyznam,że pierwszy raz słyszę o gomółkach! Wyglądają apetycznie 🙂
    Może jest to pomysł, aby zaskoczyć rodzinę niespodzianką 🙂

  • Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com) 12 sierpnia 2017 o 13:13 Odpowiedz

    Muszę wypróbować ten przepis 🙂

  • Justyna 29 lipca 2017 o 20:17 Odpowiedz

    Świetna idea, godna wytestowania jako przekąska na wieczór do filmu.

  • Magdalena 29 lipca 2017 o 19:58 Odpowiedz

    nie znałam tego przepisu, świetny pomysł 🙂

  • rabarbarowo 29 lipca 2017 o 10:52 Odpowiedz

    Wow nigdy nie słyszałam o tym daniu! Zapowiada się ciekawie 🙂

MENU