fbpx

Gomółki serowe

przepis

Tradycyjne podkarpackie twarożki suszone, czyli gomółki serowe. Można je podawać z chlebem, z różnymi dipami lub zupełnie osobno, tak o, do podjadania. Tradycyjnie gomółki suszymy kilka dni w suchym, ciepłym pomieszczeniu, co jakiś czas wkładając do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C. Otrzymamy wtedy bardziej okrągłe gomółki. U mnie w wersji „na szybko” – suszone w piekarniku przez 2,5 godziny – w smaku równie dobre, ale wyglądem bardziej przypominające placuszki niż tradycyjne gomółkowe kulki.

Gomółki serowe

  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • kminek 2/3 łyżeczki
  • jajko
  • 2 żółtka
  • łyżeczka mleka
  • łyżka bułki tartej
  • ok 3 łyżki oleju roślinnego

Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Ser przełożyć do miski i utrzeć widelcem z solą, kminkiem i czosnkiem. Jajko i jedno żółtko wbić do małej miseczki i roztrzepać z odrobiną mleka. Wymieszać z masą serową. Na koniec dodać bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Blachę piekarnika wysmarować cienką warstwą oleju. Z masy twarogowej formować „ciasteczka” wielkości orzecha laskowego. Układać na blaszce i lekko spłaszczać. Żółtko roztrzepać z bardzo niewielkim dodatkiem mleka. Przy użyciu pędzelka smarować gomółki, ewentualnie obsypać jeszcze na wierzchu kminkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 60-70 stopni C (z funkcją termoobiegu) i „suszyć” przez około 2,5 godziny. Drzwiczki piekarnika przez cały czas powinny być minimalnie uchylone (można wsadzić poskładaną ściereczkę pomiędzy drzwiczki by się nie zamknęły.

Po ostudzeniu gomółki przechowywać w lodówce, nawet przez około 10 dni.

Podkarpackie tradycyjne gomółki serowenajlepsze gomółki serowe

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Gomółki serowe
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 17 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

9 komentarzy

  • Ela 28 stycznia 2021 o 22:36 Odpowiedz

    Gomółki serowe jadłam u babci na wsi były suszone kilka dni w piecu chlebowym i na półce na strych .

    • Wysmakowane 28 stycznia 2021 o 22:46 Odpowiedz

      Ale super! Smak musiał być rewelacyjny! Ja niestety miałam dostęp tylko do piekarnika 🙈🙈 Tez wychodzą super, ale, ach ten piec chlebowy 😍😍

  • Sylwia 12 sierpnia 2017 o 18:02 Odpowiedz

    Nie dość, że dla mnie zupełna nowośc, to jeszcze pysznie wygląda 🙂

  • Wysmakowane 12 sierpnia 2017 o 13:55 Odpowiedz

    Dziękuje za komentarze. 🙂 Myślę, że przepis wart wypróbowania. Samej pracy przy nim może łącznie 10 minut i domowa przekąska na wynos czy na wieczór gotowa. 🙂

  • Kasia - Dziecięce Inspiracje 12 sierpnia 2017 o 13:39 Odpowiedz

    Przyznam,że pierwszy raz słyszę o gomółkach! Wyglądają apetycznie 🙂
    Może jest to pomysł, aby zaskoczyć rodzinę niespodzianką 🙂

  • Ania (ksiazkowepodrozeanny.blogspot.com) 12 sierpnia 2017 o 13:13 Odpowiedz

    Muszę wypróbować ten przepis 🙂

  • Justyna 29 lipca 2017 o 20:17 Odpowiedz

    Świetna idea, godna wytestowania jako przekąska na wieczór do filmu.

  • Magdalena 29 lipca 2017 o 19:58 Odpowiedz

    nie znałam tego przepisu, świetny pomysł 🙂

  • rabarbarowo 29 lipca 2017 o 10:52 Odpowiedz

    Wow nigdy nie słyszałam o tym daniu! Zapowiada się ciekawie 🙂

MENU