
- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: duża keksówka ( ok 9 x 30 cm)
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 5 sierpnia 2017
Ostatnim rzutem na taśmę – pulchne, wilgotne ciasto czekoladowe z czereśniami, które powoli znikają z Polskich straganów. Klasyk. Z wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Ciasto idealne na podwieczorek do kawki lub szklanki mleka. Poza sezonem można użyć mrożonych wiśni (wcześniej rozmrozić na sitku i osuszyć z soku) lub wiśni z syropu. Dobrze sprawdzą się też posiekane śliwki. Ciasto przechowywać w lodówce.
A jeśli masz ochotę na coś jeszcze bardziej czekoladowego to polecam super intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami albo Orzechowe brownie z Nutellą
Wilgotne ciasto czekoladowe z czereśniami
- 500 g czereśni (waga „sklepowa”)
- 50 g czekolady gorzkiej
- 115 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonek
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 140 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- 3 małe jajka w temperaturze pokojowej
- do posypania: cukier puder
Czereśnie umyć i pokroić na połówki pozbawiając je pestek. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki oprócz cukru pudru (mąka, proszek do pieczenia, soda, kakao). W drugiej misce rozmiksować miękkie masło. Dodając stopniowo cukier puder. Miksować kilka minut na najwyższych obrotach aż do uzyskania mocno puszystej masy. Wówczas pojedynczo dodawać jajka po każdym miksując około pół minuty. Odłożyć mikser i stopniowo, mieszając łyżką wmieszać suche składniki do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wmieszać posiekaną czekoladę i połowę czereśni.
Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyłożyć resztę owoców delikatnie wciskając je w masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra – dół bez termoobiegu) i piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić na blacie.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
Jedna odpowiedź
Wygląda obłędnie. Zapewne i tak smakuje. Podkradam przepis!