Przepisy

Więcej

Porcja
3-4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja3-4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Hummus z groszku

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Dopiero co zniknęło poprzednie smarowidło (pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych), a już pojawiło się kolejne! Kupnych past ostatnio jakoś nie mogę strawić jeszcze bardziej niż kiedyś, więc wciąż eksperymentuję z domowymi. Hummus z groszku to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Przetestowałam już kilka innych groszkowych past, jak i dziesiątki hummusów. Ale żeby ciecierzycę w hummusie zastąpić groszkiem… do tej pory jakoś nie wpadłam!

Taka pasta smakuje świetnie z pieczywem na śniadanie/ kolację, z warzywami pokrojonymi w słupki lub krakersami na przekąskę, a nawet po rozrzedzeniu z makaronem czy kaszą na obiad. Mój hummus z groszku miał być na kanapki, a reszta jako dodatek do obiadu. Skończyło się na śniadaniu, bo do obiadu pozostało po nim tylko ciepłe i pyszne wspomnienie!

Hummus z groszku

  • puszka zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • niewielki ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki wody (lub więcej, do uzyskania idealnej konsystencji)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • odrobina chilli
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • propozycja podania: świeże pieczywo, jajko ugotowane na twardo, zielony ogórek i koperek

Groszek dokładnie odcedzić i wypłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Przełożyć do kielicha blendera (trochę zostawić do dekoracji), dodać pastę tahini, posiekany czosnek, olej sezamowy, sok z limonki i wodę. Wszystko zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wolną strużką wlewać oliwę z oliwek, wciąż miksując. Spróbować i doprawić do smaku. Ewentualnie dodać więcej wody jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty.

Hummus z groszkuHummus z zielonego groszku konserowego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,5
Rated 4.5 out of 5
4.5 na 5 gwiazdek (oparte na 15 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

      1. Krystyna wegetariański majonez brzmi super. Jak wrażenia smakowe vs. tradycyjny majonez?

  1. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis. Na pewno jest pyszne! Rzadko robię pasty na kanapki, a hummus jadłam póki co tylko w jednej wersji 😛

    1. Prawda. U nas długo królowała Almetta i jej podobne, ale odkąd zaczęłam robić domowe pasty to już nie kupuję gotowców. O niebo lepsze, pewny skład i nieograniczone pole do eksperymentów 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami