
Autor Wysmakowane 14 marca 2018
Dopiero co zniknęło poprzednie smarowidło (pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych), a już pojawiło się kolejne! Kupnych past ostatnio jakoś nie mogę strawić jeszcze bardziej niż kiedyś, więc wciąż eksperymentuję z domowymi. Hummus z groszku to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Przetestowałam już kilka innych groszkowych past, jak i dziesiątki hummusów. Ale żeby ciecierzycę w hummusie zastąpić groszkiem… do tej pory jakoś nie wpadłam!
Taka pasta smakuje świetnie z pieczywem na śniadanie/ kolację, z warzywami pokrojonymi w słupki lub krakersami na przekąskę, a nawet po rozrzedzeniu z makaronem czy kaszą na obiad. Mój hummus z groszku miał być na kanapki, a reszta jako dodatek do obiadu. Skończyło się na śniadaniu, bo do obiadu pozostało po nim tylko ciepłe i pyszne wspomnienie!
Hummus z groszku
- puszka zielonego groszku z puszki
- 2 łyżki pasty tahini
- niewielki ząbek czosnku
- łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- sok z ćwiartki limonki
- 2 łyżki wody (lub więcej, do uzyskania idealnej konsystencji)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- odrobina chilli
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- propozycja podania: świeże pieczywo, jajko ugotowane na twardo, zielony ogórek i koperek
Groszek dokładnie odcedzić i wypłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Przełożyć do kielicha blendera (trochę zostawić do dekoracji), dodać pastę tahini, posiekany czosnek, olej sezamowy, sok z limonki i wodę. Wszystko zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wolną strużką wlewać oliwę z oliwek, wciąż miksując. Spróbować i doprawić do smaku. Ewentualnie dodać więcej wody jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty.
16 Responses
moje ty guru! biorę przepis i jutro rano robię!
Chyba za twoim przykładem też zacznę eksperymentować, świetna propozycja.
Praktycznie to wszystko można przerobić na humus 🙂
Zrobiłam sobie wczoraj wegetariański majonez i następne co będzie to właśnie pasta z groszku , zainspirowałaś mnie 🙂
Krystyna wegetariański majonez brzmi super. Jak wrażenia smakowe vs. tradycyjny majonez?
Wydaje się być pyszny.
Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis. Na pewno jest pyszne! Rzadko robię pasty na kanapki, a hummus jadłam póki co tylko w jednej wersji 😛
Ja z hummusem uwielbiam eksperymentować. Zachęcam! Można stworzyć prawdziwe cuda 🙂
próbowałem raz na imprezie u koleżanki i bardzo mi smakował
Ja nie lubię groszku, ale taka kanapka wygląda smakowicie.
Pyyyyycha! Co za przedni pomysł! Robię!
oooo z groszku jeszcze nie jadłam, ale może być smakowite 😀
Inne niż z ciecierzycy. Ale nam bardzo smakowało. Jak lubisz hummus to zdecydowanie polecam.
Humus uwielbiam – muszę spróbować z groszkiem
w takim razie myślę, że ten też Ci zasmakuje 🙂
Pasty na kanapki to hit!! Ja już powoli masła nie używam!
Prawda. U nas długo królowała Almetta i jej podobne, ale odkąd zaczęłam robić domowe pasty to już nie kupuję gotowców. O niebo lepsze, pewny skład i nieograniczone pole do eksperymentów 🙂