Hummus z groszku

przepis

Dopiero co zniknęło poprzednie smarowidło (pasta z ciecierzycy i orzechów laskowych), a już pojawiło się kolejne! Kupnych past ostatnio jakoś nie mogę strawić jeszcze bardziej niż kiedyś, więc wciąż eksperymentuję z domowymi. Hummus z groszku to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Przetestowałam już kilka innych groszkowych past, jak i dziesiątki hummusów. Ale żeby ciecierzycę w hummusie zastąpić groszkiem… do tej pory jakoś nie wpadłam!
Zainspirował mnie  rewelacyjny artykuł Jak i z czego zrobić domowy hummus przygotowany w współpracy z autotką bloga Qmam Kasze. Jest tam mnóstwo pomysłów nie tylko na kombinowanie z dodatkami, ale i właśnie z składnikiem głównym. Można eksperymentować ile wlezie! Na stronie dostępny jest też poradnik na hummus blogerki w formie PDF, wiec coś czuję, że przepadłam i przy takiej dawce inspiracji, teraz hummusy będę robić nałogowo ;).
Zwłaszcza, że hummus można jeść na kilka różnych sposobów. Z pieczywem na śniadanie/ kolację, z warzywami pokrojonymi w słupki lub krakersami na przekąskę, a nawet po rozrzedzeniu z makaronem czy kaszą na obiad. Mój hummus z groszku miał być na kanapki, a reszta jako dodatek do obiadu. Skończyło się na śniadaniu, bo do obiadu pozostało po nim tylko ciepłe i pyszne wspomnienie!

Hummus z groszku

  • puszka zielonego groszku z puszki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • niewielki ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • sok z ćwiartki limonki
  • 2 łyżki wody (lub więcej, do uzyskania idealnej konsystencji)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • odrobina chilli
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • propozycja podania: świeże pieczywo, jajko ugotowane na twardo, zielony ogórek i koperek

Groszek dokładnie odcedzić i wypłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Przełożyć do kielicha blendera (trochę zostawić do dekoracji), dodać pastę tahini, posiekany czosnek, olej sezamowy, sok z limonki i wodę. Wszystko zmiksować dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wolną strużką wlewać oliwę z oliwek, wciąż miksując. Spróbować i doprawić do smaku. Ewentualnie dodać więcej wody jeśli hummus wyjdzie zbyt gęsty.

Hummus z groszkuHummus z zielonego groszku konserowego

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
Przepis
Hummus z groszku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 18 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

16 komentarzy

  • paulina 15 marca 2018 o 22:27 Odpowiedz

    moje ty guru! biorę przepis i jutro rano robię!

  • krystynabozenna 14 marca 2018 o 20:05 Odpowiedz

    Chyba za twoim przykładem też zacznę eksperymentować, świetna propozycja.
    Praktycznie to wszystko można przerobić na humus 🙂

    • krystynabozenna 16 marca 2018 o 08:21 Odpowiedz

      Zrobiłam sobie wczoraj wegetariański majonez i następne co będzie to właśnie pasta z groszku , zainspirowałaś mnie 🙂

      • Wysmakowane 16 marca 2018 o 20:33 Odpowiedz

        Krystyna wegetariański majonez brzmi super. Jak wrażenia smakowe vs. tradycyjny majonez?

  • NaturalnieAndzia.pl 14 marca 2018 o 19:20 Odpowiedz

    Wydaje się być pyszny.

  • Marta 14 marca 2018 o 18:58 Odpowiedz

    Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis. Na pewno jest pyszne! Rzadko robię pasty na kanapki, a hummus jadłam póki co tylko w jednej wersji 😛

    • Wysmakowane 16 marca 2018 o 20:34 Odpowiedz

      Ja z hummusem uwielbiam eksperymentować. Zachęcam! Można stworzyć prawdziwe cuda 🙂

  • Tomasz 14 marca 2018 o 17:39 Odpowiedz

    próbowałem raz na imprezie u koleżanki i bardzo mi smakował

  • Monika -blogMama.pl 14 marca 2018 o 17:12 Odpowiedz

    Ja nie lubię groszku, ale taka kanapka wygląda smakowicie.

  • Kinga 14 marca 2018 o 11:31 Odpowiedz

    Pyyyyycha! Co za przedni pomysł! Robię!

  • Pamela 14 marca 2018 o 10:17 Odpowiedz

    oooo z groszku jeszcze nie jadłam, ale może być smakowite 😀

    • Wysmakowane 14 marca 2018 o 11:34 Odpowiedz

      Inne niż z ciecierzycy. Ale nam bardzo smakowało. Jak lubisz hummus to zdecydowanie polecam.

  • Warsztat Podróży 14 marca 2018 o 10:12 Odpowiedz

    Humus uwielbiam – muszę spróbować z groszkiem

    • Wysmakowane 14 marca 2018 o 11:35 Odpowiedz

      w takim razie myślę, że ten też Ci zasmakuje 🙂

  • Katarzyna 14 marca 2018 o 09:41 Odpowiedz

    Pasty na kanapki to hit!! Ja już powoli masła nie używam!

    • Wysmakowane 14 marca 2018 o 11:36 Odpowiedz

      Prawda. U nas długo królowała Almetta i jej podobne, ale odkąd zaczęłam robić domowe pasty to już nie kupuję gotowców. O niebo lepsze, pewny skład i nieograniczone pole do eksperymentów 🙂

MENU