Autor Wysmakowane 6 kwietnia 2018
Meksykańskie nachosy zapiekane z serem i sosem pomidorowym to mój niezawodny imprezowy Hit. Takie nachosy poznaliśmy i pokochaliśmy podczas naszej drugiej podróży do Meksyku, tym razem do części północnej, która kulinarnie (i nie tylko!) bardzo różni się od tej południowej. Kuchnia północnego Meksyku zwana jest popularnie Tex Mex i dużo bardziej przypomina dania meksykańskie znane nam tu, w Polsce, np. burrito (bezskutecznie szukaliśmy go na południu Meksyku!), quesadilla czy właśnie nachosy.
Nachosy Tex Mex oryginalnie podaje się z sosem pomidorowym i serem. Reszta dodatków jest opcjonalnych i zazwyczaj dostaje się je w dodatkowych miseczkach do dowolnego komponowania dania (albo każdego nachosa osobno). Choć zdarza się też, że dostajesz nachosy combo, których zjedzenie nawet w dwójkę jest mega wyzwaniem i spokojnie mogą zastąpić cały obiad (zdjęcie poniżej). Dlatego zawsze warto się upewnić co szef kuchni rozumie pod nazwą nachosy 😛
Moja wersja jest skomponowana z dodatków, które najczęściej lądowały w mojej Meksykańskiej kompozycji czyli czerwona papryka, czerwona fasola, guacamole i sos majonezowy (w wersji oryginalnej dodaje się do niego sos chipotle, jeśli macie to polecam).
W wersji ultra ekspresowej można użyć kupne nachosy i gotowy sos pomidorowy. W przepisie podaję mój szybki sposób na podstawowy sos, więc jeśli macie czas to polecam skorzystać.
Nachosy zapiekane z serem
- ok 300 g nachosów (kupne lub domowe nachosy)
- 100 g sera żółtego (polecam cheddar)
- pół puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy (lub ziarna z grillowanej kukurydzy)
- 1/3 czerwonej papryki
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- sok wyciśnięty z pół limonki
- dojrzałe awokado
- mały ząbek czosnku
- świeża natka lub kolendra do posypania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół z termoobiegiem). Ser zetrzeć. Fasolę odcedzić i zmielić na pastę (kilka fasolek zostawić do dekoracji). Nachosy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kolejno: połową startego sera i posiekaną papryką. Miejscami wyłożyć pastę fasolową i sos pomidorowy i posypać z wierzchu resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec ok 7 minut aż całość się podgrzeje i ser roztopi. W tym czasie przygotować sos majonezowy (majonez wymieszać z jogurtem i łyżeczką soku z limonki) oraz sos guacamole (obrane awokado zmikować na pastę z posiekanym czosnkiem i resztą soku z limonki). Nachosy po wyjęciu z piekarnika polać sosem majonezowym i guacamole. Posypać resztą fasoli, kukurydzą i świeżyi ziołami. Podawać od razu.
Szybki sos pomidorowy z świeżych pomidorów
- duży dojrzały pomidor
- 1/3 niewielkiej cebuli
- mały ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki chilli
- szczypta cuktu
- sól – do smaku
Pomidora sparzyć wrzątkiem, lekko ostudzić i obrać z skórki. Wyciąć gniazdo nasienne i posiekać z grubsza miąższ. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidora, chilli i cukier. Gotować około 15 minut do pełnej miękkości pomidorów. Zmielić blenderem (nie musi być dokładnie). Doprawić do smaku.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
24 Responses
Dobry pomysł na przekąskę imprezową. Oby jak najszybciej można było ją zrobić.
Oby! Też mocno trzymam kciuki.
Świetny pomysł na mini imprezkę czy wieczór z filmem 😁
Przepis zachomikowany; przy najbliższej okazji robię 😀
Cudnie. Będziesz zadowolona 🙂
Będziesz zadowolona 🙂
To jest coś oryginalnego i mozna zaskoczyć gości.
Bardzo pozytywnie zaskoczyć 😉
O mniam uwielbiam nachosy!
A próbowałaś w takiej wersji? Zdecydowanie polecam!
Dania kuchni meksykańskiej smakują wyśmienicie 😉
To prawda. Jedna z moich ulubionych kuchni.
Jadłam kiedyś coś podobnego w meksykańskiej restauracji. Muszę spróbować zrobić to w domu, to świetny pomysł na przekąskę na imprezę 🙂
To prawda. Na posiadówkę z znajomymi do postawienia na środku stołu też extra 🙂
Uwielbiam takie nachosy <3 <3 <3
oj ja też. ciężko im się oprzeć 🙂
Wyglądają cudnie 🙂 sam i siebie na blogu robiłem nachosy 🙂
dziękuję 🙂 kuchnia meksykańska rządzi 😉
Fajna przystawka. Robiłam kiedyś coś podobnego z mieloną wołowiną – świetnie się sprawdziło na imprezie
super! w meksyku też często można wybrać opcję wzbogaconą o mięso
Marzy mi się Meksyk i tamtejsza kuchnia!
koniecznie jedź. Byliśmy już dwa razy i na pewno jeszcze wrócimy! Fantastyczny kraj.
Lubię kuchnię meksykańską,chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Kuchnia meksykańska zdecydowanie plasuje się wśród moich ulubionych. Polecam!