Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Nachosy zapiekane z serem Tex Mex

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Meksykańskie nachosy zapiekane z serem i sosem pomidorowym to mój niezawodny imprezowy Hit. Takie nachosy poznaliśmy i pokochaliśmy podczas naszej drugiej podróży do Meksyku, tym razem do części północnej, która kulinarnie (i nie tylko!) bardzo różni się od tej południowej. Kuchnia północnego Meksyku zwana jest popularnie Tex Mex i dużo bardziej przypomina dania meksykańskie znane nam tu, w Polsce, np. burrito (bezskutecznie szukaliśmy go na południu Meksyku!), quesadilla czy właśnie nachosy.
Nachosy Tex Mex oryginalnie podaje się z sosem pomidorowym i serem. Reszta dodatków jest opcjonalnych i zazwyczaj dostaje się je w dodatkowych miseczkach do dowolnego komponowania dania (albo każdego nachosa osobno). Choć zdarza się też, że dostajesz nachosy combo, których zjedzenie nawet w dwójkę jest mega wyzwaniem i spokojnie mogą zastąpić cały obiad (zdjęcie poniżej). Dlatego zawsze warto się upewnić co szef kuchni rozumie pod nazwą nachosy 😛
Moja wersja jest skomponowana z dodatków, które najczęściej lądowały w mojej Meksykańskiej kompozycji czyli czerwona papryka, czerwona fasola, guacamole i sos majonezowy (w wersji oryginalnej dodaje się do niego sos chipotle, jeśli macie to polecam).
W wersji ultra ekspresowej można użyć kupne nachosy i gotowy sos pomidorowy. W przepisie podaję mój szybki sposób na podstawowy sos, więc jeśli macie czas to polecam skorzystać.

Nachosy zapiekane z serem

  • ok 300 g nachosów (kupne lub domowe nachosy)
  • 100 g sera żółtego (polecam cheddar)
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy (lub ziarna z grillowanej kukurydzy)
  • 1/3 czerwonej papryki
  • kilka łyżek sosu pomidorowego
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z pół limonki
  • dojrzałe awokado
  • mały ząbek czosnku
  • świeża natka lub kolendra do posypania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra – dół z termoobiegiem). Ser zetrzeć. Fasolę odcedzić i zmielić na pastę (kilka fasolek zostawić do dekoracji). Nachosy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać kolejno: połową startego sera i posiekaną papryką. Miejscami wyłożyć pastę fasolową i sos pomidorowy i posypać z wierzchu resztą sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec ok 7 minut aż całość się podgrzeje i ser roztopi. W tym czasie przygotować sos majonezowy (majonez wymieszać z jogurtem i łyżeczką soku z limonki) oraz sos guacamole (obrane awokado zmikować na pastę z posiekanym czosnkiem i resztą soku z limonki). Nachosy po wyjęciu z piekarnika polać sosem majonezowym i guacamole. Posypać resztą fasoli, kukurydzą i świeżyi ziołami. Podawać od razu.

Szybki sos pomidorowy z świeżych pomidorów

  • duży dojrzały pomidor
  • 1/3 niewielkiej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki chilli
  • szczypta cuktu
  • sól – do smaku

Pomidora sparzyć wrzątkiem, lekko ostudzić i obrać z skórki. Wyciąć gniazdo nasienne i posiekać z grubsza miąższ. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidora, chilli i cukier. Gotować około 15 minut do pełnej miękkości pomidorów. Zmielić blenderem (nie musi być dokładnie). Doprawić do smaku.

meksykańskie nachosy zapiekane z serem
moje domowe nachosy
nachosy meksykańskie
NACHOSY COMBO WERSJA XXL W MEKSYKU

 

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
5,0 na 5 gwiazdek (oparte na 1 ocenie)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

24 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g