Indyk w sosie pieczarkowym w 15 min

przepis

Indyk w sosie pieczarkowym to kolejna propozycja na super szybki obiad (tutaj znajdziecie pozostałe: TAG: szybki obiad) w środku zabieganego tygodnia. Ważne by „nie przeciągnąć” indyka i pieczarek na patelni. Całość ma być robiona naprawdę krótko. Zbyt długo smażony indyk zrobi się twardy, a pieczarki sflaczałe i gumowe. Do dania świetnie pasuje zarówno ryż jak i makaron czy kasza. Jeśli zależy Wam na szybkim przygotowaniu radzę zacząć od nastawienia wody na kaszę czy ryż (makaron w połowie szykowania dania), bo danie przygotujecie właściwie podczas jego gotowania się.

 

Indyk w sosie pieczarkowym

  • 300 g fileta z indyka
  • pół cebuli
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • pół łyżeczki tymianku
  • 250 g pieczarek
  • 100 ml bulionu
  • śmietanka 18% – 80 ml
  • pół łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu – opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ryż lub makaron – do podania

Mięso pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i odstawić w temperaturze pokojowej. Posiekać drobno cebulę i zeszklić ją na oliwie i maśle na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli i smażyć ok minutę. Następnie na patelnię dodać indyka. Wymieszać, zwiększyć ogień i smażyć do zarumienienia. W tym czasie oczyścić i pokroić w plasterki pieczarki. Dodać na patelnię, wymieszać i całość polać bulionem. Gotować ok 4 minuty, tak by pieczarki wciąż pozostały jędrne. Śmietankę wymieszać z mąką i wlać na patelnię. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zestawić. Jedną łyżkę natki wymieszać z daniem, drugą posypać już na talerzach. Podawać z ryżem.

Indyk w sosie pieczarkowym w 15 min

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Indyk w sosie pieczarkowym w 15 min
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 3 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

1 komentarz

  • Bartosz 4 lutego 2020 o 00:10 Odpowiedz

    Kolejny rewelacyjny szybki obiad. Dziękuje za te inspiracje. Wyszło o raz kolejny świetne danie.

MENU