Autor Wysmakowane 22 stycznia 2020
Rewelacyjny makaron z łososiem wędzonym i rukolą w extra kremowym sosie. Przepyszne danie, które przygotujecie w ok.8, max 10 minut i to przy minimalnym nakładzie pracy. Zaczynamy od ugotowania makaronu i w tym czasie szykujemy całą resztę dania. Makaronu po ugotowaniu nie przelewamy zimną wodą, bo po takim zabiegu zrobi się śliski i nie będzie się do niego dobrze kleił sos. By się nie sklejał, wystarczy zaraz po odlaniu połączyć go z sosem.
Jeśli macie ochotę możecie wzbogacić Wasze danie o kawałek sera gorgonzola lub o kapary czy oliwki. Będzie bardziej wyraziste w smaku.Ciekawy posmak można uzyskać też przez skropienie dania olejem orzechowym. U mnie z orzechów laskowych. Niedawno miałam przyjemność współpracować z Treenuts, które jest producentem tego oleju i szczerze zakochałam się w tym jak niesamowicie potrafi wzbogacić potrawę. Współpraca się skończyła, ale ja dalej z czystym serduchem szczerze polecam.
Makaron z łososiem wędzonym i rukolą
- 150 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
- garść orzechów włoskich (można zamienić na pestki słonecznika lub płatki migdałów)
- łyżka oliwy extra virgin
- ząbek czosnku
- 100 g łososia wędzonego
- 80 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
- kawałek cytryny
- przyprawy: po 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (polecam czerwony), soli, oregano i majeranku
- duża garść rukoli
- łyżka oleju z orzechów laskowych lub włoskich (ewentualnie oliwy EV)
- 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
Ugotować makaron al. dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować resztę. Rozgrzać suchą patelnię. Orzechy posiekać na małe kawałki i zarumienić na patelni. Uważać, żeby ich nie przypalić – staną się wówczas gorzkie. Orzechy zsunąć na osobny talerzyk, a na patelnię wlać łyżkę oliwy oraz włożyć drobno posiekany / przeciśnty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Porwać łososia na mniejsze kawałki i włożyć na patelnię. Wlać śmietankę, dodać odsączony makaron, sok wyciśnięty z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podgrzać razem. Zdjąć z palnika. Dodać połowę rukoli i orzechów. Wymieszać i rozłożyć na talerze. Posypać resztą rukoli, orzechów, polać łyżką oleju/ oliwy i opcjonalnie obsypać startym parmezanem. Podawać.
Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
2 Responses
Bardzo smaczne. Skorzystamy jeszcze nie raz z przepisu
Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie! Palce lizać!