Makaron z łososiem wędzonym i rukolą – 10 min

przepis

Rewelacyjny makaron z łososiem wędzonym i rukolą w extra kremowym sosie. Przepyszne danie, które przygotujecie w ok.8, max 10 minut i to przy minimalnym nakładzie pracy. Zaczynamy od ugotowania makaronu i w tym czasie szykujemy całą resztę dania. Makaronu po ugotowaniu nie przelewamy zimną wodą, bo po takim zabiegu zrobi się śliski i nie będzie się do niego dobrze kleił sos. By się nie sklejał, wystarczy zaraz po odlaniu połączyć go z sosem.

Jeśli macie ochotę możecie wzbogacić Wasze danie o kawałek sera gorgonzola lub o kapary czy oliwki. Będzie bardziej wyraziste w smaku.Ciekawy posmak można uzyskać też przez skropienie dania olejem orzechowym. U mnie z orzechów laskowych. Niedawno miałam przyjemność współpracować z Treenuts, które jest producentem tego oleju i szczerze zakochałam się w tym jak niesamowicie potrafi wzbogacić potrawę. Współpraca się skończyła, ale ja dalej z czystym serduchem szczerze polecam.

Makaron z łososiem wędzonym i rukolą

  • 150 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
  • garść orzechów włoskich (można zamienić na pestki słonecznika lub płatki migdałów)
  • łyżka oliwy extra virgin
  • ząbek czosnku
  • 100 g łososia wędzonego
  • 80 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
  • kawałek cytryny
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (polecam czerwony), soli, oregano i majeranku
  • duża garść rukoli
  • łyżka oleju z orzechów laskowych lub włoskich (ewentualnie oliwy EV)
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

Ugotować makaron al. dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować resztę. Rozgrzać suchą patelnię. Orzechy posiekać na małe kawałki i zarumienić na patelni. Uważać, żeby ich nie przypalić – staną się wówczas gorzkie. Orzechy zsunąć na osobny talerzyk, a na patelnię wlać łyżkę oliwy oraz włożyć drobno posiekany / przeciśnty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Porwać łososia na mniejsze kawałki i włożyć na patelnię. Wlać śmietankę, dodać odsączony makaron, sok wyciśnięty z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podgrzać razem. Zdjąć z palnika. Dodać połowę rukoli i orzechów. Wymieszać i rozłożyć na talerze. Posypać resztą rukoli, orzechów, polać łyżką oleju/ oliwy i opcjonalnie obsypać startym parmezanem. Podawać.

Makaron z łososiem wędzonym i rukolą

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Makaron z łososiem wędzonym i rukolą
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 6 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

1 komentarz

  • LanaDelRey 20 kwietnia 2020 o 13:49 Odpowiedz

    Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie! Palce lizać!

MENU