Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Makaron z łososiem wędzonym i rukolą – 10 min

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Rewelacyjny makaron z łososiem wędzonym i rukolą w extra kremowym sosie. Przepyszne danie, które przygotujecie w ok.8, max 10 minut i to przy minimalnym nakładzie pracy. Zaczynamy od ugotowania makaronu i w tym czasie szykujemy całą resztę dania. Makaronu po ugotowaniu nie przelewamy zimną wodą, bo po takim zabiegu zrobi się śliski i nie będzie się do niego dobrze kleił sos. By się nie sklejał, wystarczy zaraz po odlaniu połączyć go z sosem.

Jeśli macie ochotę możecie wzbogacić Wasze danie o kawałek sera gorgonzola lub o kapary czy oliwki. Będzie bardziej wyraziste w smaku.Ciekawy posmak można uzyskać też przez skropienie dania olejem orzechowym. U mnie z orzechów laskowych. Niedawno miałam przyjemność współpracować z Treenuts, które jest producentem tego oleju i szczerze zakochałam się w tym jak niesamowicie potrafi wzbogacić potrawę. Współpraca się skończyła, ale ja dalej z czystym serduchem szczerze polecam.

Makaron z łososiem wędzonym i rukolą

  • 150 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
  • garść orzechów włoskich (można zamienić na pestki słonecznika lub płatki migdałów)
  • łyżka oliwy extra virgin
  • ząbek czosnku
  • 100 g łososia wędzonego
  • 80 ml śmietanki słodkiej 30 lub 36%
  • kawałek cytryny
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (polecam czerwony), soli, oregano i majeranku
  • duża garść rukoli
  • łyżka oleju z orzechów laskowych lub włoskich (ewentualnie oliwy EV)
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

Ugotować makaron al. dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować resztę. Rozgrzać suchą patelnię. Orzechy posiekać na małe kawałki i zarumienić na patelni. Uważać, żeby ich nie przypalić – staną się wówczas gorzkie. Orzechy zsunąć na osobny talerzyk, a na patelnię wlać łyżkę oliwy oraz włożyć drobno posiekany / przeciśnty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Porwać łososia na mniejsze kawałki i włożyć na patelnię. Wlać śmietankę, dodać odsączony makaron, sok wyciśnięty z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podgrzać razem. Zdjąć z palnika. Dodać połowę rukoli i orzechów. Wymieszać i rozłożyć na talerze. Posypać resztą rukoli, orzechów, polać łyżką oleju/ oliwy i opcjonalnie obsypać startym parmezanem. Podawać.

Makaron z łososiem wędzonym i rukolą

 

 

Skorzystałeś z przepisu? Podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 Responses

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami