- Potrzebny czas: 1 godzina
- Porcja: tortownica 16 cm
- Poziom trudności: Łatwy
Autor Wysmakowane 4 października 2017
Czy może być coś bardziej czekoladowego niż to super intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami? Ja sobie nie wyobrażam. 450 g czekolady na mini blaszkę o średnicy 16 cm! Milion kalorii na łyżeczce, ale już po małym kawałku jesteśmy czekoladowo spełnieni, więc dużo nie zjecie ;). Zdecydowanie dla prawdziwych czekoholików z krwi i kości i tym właśnie dedykuję to ciacho. W moim cieście znalazły się trzy gruszki i czułam niedosyt, więc do przepisu dokładam jeszcze jedną. Tak też zrobię kolejny raz.
Gruszki w winie:
- 4 niskie gruszki
- 1,5 szklanki czerwonego wina
- niepełna szklanka wody
- sok z 1 cytryny
- ¾ szklanki cukru
Gruszki obrać, (zostawiając ogonki) odciąć płasko od spodu by stabilnie stały i były mniej więcej na wysokość tortownicy. Wydrążyć ostrożnie od spodu gniazda nasienne.
W niewielkim, ale dość wysokim garnku zagotować wino, wodę, sok wyciśnięty z cytryny i cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum i gotować pod przykryciem około 13 minut (sprawdzać widelczykiem – gruszki mają być mięciutkie, ale nie rozpadające się). Wyjąć i dokładnie odsączyć.
Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami
- 350 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła w temperaturze pokojowej
- 40 g cukru pudru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- niepełna łyżka mąki tortowej
- gruszki ugotowane
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
Boki tortownicy wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę, masło i łyżkę cukru włożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Całe jajka ubić z resztą cukru kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy. Bezpośrednio do jajek przesiać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec wmieszać ostudzoną czekoladę. Gruszki ustawić w tortownicy po okręgu. Delikatnie wylać masę czekoladową, przetrzymując gruszki by zostały w pionie. Wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) przez około 15 minut. Sprawdzić patyczkiem – ciasto w środku wciąż ma być lekko płynne, ale już nie surowe. Zostawić w blaszce do ostudzenia.
Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Rozprowadzić równomiernie po cieście.
Przechowywać w lodówce, ale kilka minut przed podaniem wyjąć na blat do lekkiego ocieplenia.
Jeśli jakimś cudem czujecie czekoladowy niedosyt to po jeszcze więcej czekolady zapraszam do TAG: CZEKOLADA
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
26 Responses
Pani Kasiu my to cały weekend z panią! Czekoladowo jesteśmy spełnieni! Najbardziej czekoladowego w życiu jedliśmy! Przepyszne
Nie wytrzymałam i upiekłam! Czekoladowe niebo! Nic dodać nic ująć!
Super! Bardzo się cieszę ze wyszło i smakowało 🙂
Mmmm, wygląda obłędnie 😀 chyba się skusze i takie upiekę 🙂
Wygląda wspaniale, musi po prostu rozpływać się w ustach! Jako czokocholik na pewno byłabym usatysfakcjonowana. A kalorie – czy w obliczu takich pyszności w ogóle warto o nich pamiętać? 🙂
http://herbartium.com/
Myśląc o kaloriach jedząc to ciasto to jakiś masochizm 😀 nie nazwałabym fo dietetycznym 😉
Piękne i apetyczne! Prawdziwe dzieło! Jak tylko naprawie piekarnik to skorzystam z przepisu. Dziekuje i pozdrawiam!
Wow, jakie entuzjastyczne przyjęcie 🙂 dziękuje! I życzę szybkiej bezproblemowej naprawy.
Wygląda rewelacyjnie, super pomysł.
Wygląda niesamowicie i naprawdę robi wrażenie!:) I do tego jaka fajna kombinacja: czekolada z gruszka;)
Czekolada z gruszka rzeczywiście są dla siebie stworzone. A gruszki w całości w cieście prezentują się naprawdę wyjściowo 😉
Wow ale to pieknie wyglada! Smacznego!
O-M-G… (!!!) To ciasto chyba zostało stworzone dla mnie ;D czekolada i gruszki <3
Zgrany duet 🙂 to prawda
Wygląda cudnie. Pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂
Ooo robiłam bardzo podobne ciasto 🙂 Bardzo smaczne 🙂
Gruszki w tym cieście wyglądają obłędnie. Gdyby nie alkohol to chętnie bym go spróbowała.
Olga to zrób wersję bezalkoholową. Zalewa do gruszek: litr wody, 150 g cukru, łyżeczka cynamonu, kilka goździków i sok z połówki cytryny
Mmmm… uwielbiam gruszki i na pewno wypróbuję przepis
Chyba jeszcze w życiu nie jadłam złego ciasta czekoladowego, bo wychodzę z założenia, że co zrobione jest z dobrej jakościowo czekolady musi być pyszne. Wygląda świetnie!
Oj to chyba dobrze trafiałaś. Nie zliczę razy gdy trafiałam gdzieś na przepieczone, wysuszone ciasto czekoladowe… :/
Aż ślinka cieknie! 😀
Wygląda przepysznie, głodna się zrobiłam.
Wygląda obłędnie. Fajna propozycja na zaskoczenie gości 🙂
Genialnie to wygląda.
Dziękuje ❤️