Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 28 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Czy może być coś bardziej czekoladowego niż to super intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami? Ja sobie nie wyobrażam. 450 g czekolady na mini blaszkę o średnicy 16 cm! Milion kalorii na łyżeczce, ale już po małym kawałku jesteśmy czekoladowo spełnieni, więc dużo nie zjecie ;). Zdecydowanie dla prawdziwych czekoholików z krwi i kości i tym właśnie dedykuję to ciacho. W moim cieście znalazły się trzy gruszki i czułam niedosyt, więc do przepisu dokładam jeszcze jedną. Tak też zrobię kolejny raz.

Gruszki w winie:

  • 4 niskie gruszki
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • niepełna szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • ¾ szklanki cukru

Gruszki obrać, (zostawiając ogonki) odciąć płasko od spodu by stabilnie stały i były mniej więcej na wysokość tortownicy. Wydrążyć ostrożnie od spodu gniazda nasienne.

W niewielkim, ale dość wysokim garnku zagotować wino, wodę, sok wyciśnięty z cytryny i cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum i gotować pod przykryciem około 13 minut (sprawdzać widelczykiem – gruszki mają być mięciutkie, ale nie rozpadające się). Wyjąć i dokładnie odsączyć.

Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g cukru pudru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • niepełna łyżka mąki tortowej
  • gruszki ugotowane

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Boki tortownicy wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę, masło i łyżkę cukru włożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Całe jajka ubić z resztą cukru kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy. Bezpośrednio do jajek przesiać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec wmieszać ostudzoną czekoladę. Gruszki ustawić w tortownicy po okręgu. Delikatnie wylać masę czekoladową, przetrzymując gruszki by zostały w pionie. Wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) przez około 15 minut. Sprawdzić patyczkiem – ciasto w środku wciąż ma być lekko płynne, ale już nie surowe. Zostawić w blaszce do ostudzenia.

Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Rozprowadzić równomiernie po cieście.

Przechowywać w lodówce, ale kilka minut przed podaniem wyjąć na blat do lekkiego ocieplenia.

 

Jeśli jakimś cudem czujecie czekoladowy niedosyt to po jeszcze więcej czekolady zapraszam do TAG: CZEKOLADA

Mega czekoldowe ciasto z gruszkamiIntensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 28 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

26 odpowiedzi

    1. Czekolada z gruszka rzeczywiście są dla siebie stworzone. A gruszki w całości w cieście prezentują się naprawdę wyjściowo 😉

    1. Olga to zrób wersję bezalkoholową. Zalewa do gruszek: litr wody, 150 g cukru, łyżeczka cynamonu, kilka goździków i sok z połówki cytryny

  1. Chyba jeszcze w życiu nie jadłam złego ciasta czekoladowego, bo wychodzę z założenia, że co zrobione jest z dobrej jakościowo czekolady musi być pyszne. Wygląda świetnie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami