fbpx

Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

przepis

Czy może być coś bardziej czekoladowego niż to super intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami? Ja sobie nie wyobrażam. 450 g czekolady na mini blaszkę o średnicy 16 cm! Milion kalorii na łyżeczce, ale już po małym kawałku jesteśmy czekoladowo spełnieni, więc dużo nie zjecie ;). Zdecydowanie dla prawdziwych czekoholików z krwi i kości i tym właśnie dedykuję to ciacho. W moim cieście znalazły się trzy gruszki i czułam niedosyt, więc do przepisu dokładam jeszcze jedną. Tak też zrobię kolejny raz.

Gruszki w winie:

  • 4 niskie gruszki
  • 1,5 szklanki czerwonego wina
  • niepełna szklanka wody
  • sok z 1 cytryny
  • ¾ szklanki cukru

Gruszki obrać, (zostawiając ogonki) odciąć płasko od spodu by stabilnie stały i były mniej więcej na wysokość tortownicy. Wydrążyć ostrożnie od spodu gniazda nasienne.

W niewielkim, ale dość wysokim garnku zagotować wino, wodę, sok wyciśnięty z cytryny i cukier. Mieszać do rozpuszczenia cukru. Włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na minimum i gotować pod przykryciem około 13 minut (sprawdzać widelczykiem – gruszki mają być mięciutkie, ale nie rozpadające się). Wyjąć i dokładnie odsączyć.

Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g cukru pudru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • niepełna łyżka mąki tortowej
  • gruszki ugotowane

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Boki tortownicy wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę, masło i łyżkę cukru włożyć do miski i roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Całe jajka ubić z resztą cukru kilka minut do powstania puszystej, jasnej masy. Bezpośrednio do jajek przesiać mąkę i zmiksować na najmniejszych obrotach. Na koniec wmieszać ostudzoną czekoladę. Gruszki ustawić w tortownicy po okręgu. Delikatnie wylać masę czekoladową, przetrzymując gruszki by zostały w pionie. Wyrównując powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach C (góra – dół bez termoobiegu) przez około 15 minut. Sprawdzić patyczkiem – ciasto w środku wciąż ma być lekko płynne, ale już nie surowe. Zostawić w blaszce do ostudzenia.

Po ostudzeniu wykonać polewę. Śmietanę podgrzać w małym garnuszku do granicy wrzenia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Chwilę odczekać i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Rozprowadzić równomiernie po cieście.

Przechowywać w lodówce, ale kilka minut przed podaniem wyjąć na blat do lekkiego ocieplenia.

 

Jeśli jakimś cudem czujecie czekoladowy niedosyt to po jeszcze więcej czekolady zapraszam do TAG: CZEKOLADA

Mega czekoldowe ciasto z gruszkamiIntensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Intensywnie czekoladowe ciasto z gruszkami
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 27 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

26 komentarzy

  • Marek 19 października 2017 o 19:06 Odpowiedz

    Pani Kasiu my to cały weekend z panią! Czekoladowo jesteśmy spełnieni! Najbardziej czekoladowego w życiu jedliśmy! Przepyszne

  • Hania 9 października 2017 o 15:00 Odpowiedz

    Nie wytrzymałam i upiekłam! Czekoladowe niebo! Nic dodać nic ująć!

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:05 Odpowiedz

      Super! Bardzo się cieszę ze wyszło i smakowało 🙂

  • Monika, zresetowani.pl 7 października 2017 o 20:43 Odpowiedz

    Mmmm, wygląda obłędnie 😀 chyba się skusze i takie upiekę 🙂

  • Herbartium 7 października 2017 o 15:51 Odpowiedz

    Wygląda wspaniale, musi po prostu rozpływać się w ustach! Jako czokocholik na pewno byłabym usatysfakcjonowana. A kalorie – czy w obliczu takich pyszności w ogóle warto o nich pamiętać? 🙂
    http://herbartium.com/

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:18 Odpowiedz

      Myśląc o kaloriach jedząc to ciasto to jakiś masochizm 😀 nie nazwałabym fo dietetycznym 😉

  • Artur 7 października 2017 o 12:32 Odpowiedz

    Piękne i apetyczne! Prawdziwe dzieło! Jak tylko naprawie piekarnik to skorzystam z przepisu. Dziekuje i pozdrawiam!

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:17 Odpowiedz

      Wow, jakie entuzjastyczne przyjęcie 🙂 dziękuje! I życzę szybkiej bezproblemowej naprawy.

  • Danuta 7 października 2017 o 12:27 Odpowiedz

    Wygląda rewelacyjnie, super pomysł.

  • Renata 7 października 2017 o 09:54 Odpowiedz

    Wygląda niesamowicie i naprawdę robi wrażenie!:) I do tego jaka fajna kombinacja: czekolada z gruszka;)

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:15 Odpowiedz

      Czekolada z gruszka rzeczywiście są dla siebie stworzone. A gruszki w całości w cieście prezentują się naprawdę wyjściowo 😉

  • Martina 7 października 2017 o 09:51 Odpowiedz

    Wow ale to pieknie wyglada! Smacznego!

  • Natalia Basińska 7 października 2017 o 09:42 Odpowiedz

    O-M-G… (!!!) To ciasto chyba zostało stworzone dla mnie ;D czekolada i gruszki <3

    • Wysmakowane 9 października 2017 o 15:14 Odpowiedz

      Zgrany duet 🙂 to prawda

  • Kwadrans dla Ciebie 7 października 2017 o 09:40 Odpowiedz

    Wygląda cudnie. Pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂

  • Madzia Rębowiecka 7 października 2017 o 09:35 Odpowiedz

    Ooo robiłam bardzo podobne ciasto 🙂 Bardzo smaczne 🙂

  • Olga 6 października 2017 o 19:38 Odpowiedz

    Gruszki w tym cieście wyglądają obłędnie. Gdyby nie alkohol to chętnie bym go spróbowała.

    • Wysmakowane 6 października 2017 o 19:47 Odpowiedz

      Olga to zrób wersję bezalkoholową. Zalewa do gruszek: litr wody, 150 g cukru, łyżeczka cynamonu, kilka goździków i sok z połówki cytryny

  • Karolina 6 października 2017 o 18:45 Odpowiedz

    Mmmm… uwielbiam gruszki i na pewno wypróbuję przepis

  • Aleksandra Sajecka 6 października 2017 o 18:22 Odpowiedz

    Chyba jeszcze w życiu nie jadłam złego ciasta czekoladowego, bo wychodzę z założenia, że co zrobione jest z dobrej jakościowo czekolady musi być pyszne. Wygląda świetnie!

    • Wysmakowane 6 października 2017 o 19:48 Odpowiedz

      Oj to chyba dobrze trafiałaś. Nie zliczę razy gdy trafiałam gdzieś na przepieczone, wysuszone ciasto czekoladowe… :/

  • Nihil Novi 6 października 2017 o 18:19 Odpowiedz

    Aż ślinka cieknie! 😀

  • Świat Toli 5 października 2017 o 19:07 Odpowiedz

    Wygląda przepysznie, głodna się zrobiłam.

  • Magdalena 5 października 2017 o 19:02 Odpowiedz

    Wygląda obłędnie. Fajna propozycja na zaskoczenie gości 🙂

  • Holly 5 października 2017 o 18:44 Odpowiedz

    Genialnie to wygląda.

    • Wysmakowane 5 października 2017 o 18:54 Odpowiedz

      Dziękuje ❤️

MENU