fbpx

Tort Pralinowy

przepis

Tort pralinowy czyli najbardziej czekoladowo – czekoladowy tort jaki zrobiłam w życiu. Na 30 urodziny fanatycznego czekoholika – mojego męża 😉 Tort musiał być więc słodki, ekstremalnie czekoladowy i bardzo, bardzo wyjątkowy na tak okrągłą, szczególną okazję. Zebrał pokaźny aplauz. Mam, więc nadzieję, że sprostał zadaniu i oczekiwania spełnił. Mi smakował bardzo, choć po małym kawałku wyczerpałam czekoladowy limit na cały tydzień :P. Blatów nie trzeba niczym nasączać. Za sprawą dodatku majonezu są bardzo mięsiste, dokładnie takie jak powinny być. Majonezu się nie bójcie. Jest zupełnie niewyczuwalny i nigdy nikt by nie zgadł, że znajduje się w cieście. To przecież właściwie żółtka i olej 😛

Przepis na blaty kakaowe z strony Kwestia Smaku

Masa pralinowa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 80 g orzechów laskowych
  • wafelek 50g prince polo orzechowy

Czekolady posiekać. Włożyć do garnka razem z śmietanką i masłem. Razem roztopić (można w kąpieli wodnej by zminimalizować ryzyko „ścięci się” czekolady. Co chwila mieszać do uzyskania gładkiej masy. Ostudzić i schłodzić w lodówce minimum 2 godziny (można całą noc). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Lekko ostudzić i zdjąć skórki. Posiekać drobno, ale nie na pył (każdy orzech na ok 8 – 10 części). Wafelek posiekać na kawałki o boku ok 4 mm.

Tuż przed przełożeniem tortu wykończyć masę. Wyjąć masę czekoladową z lodówki i rozmiksować mikserem aż lekko namięknie. Wmiksować delikatnie orzechy i wafelki. 

Blaty kakaowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 5 małych jajek
  • 330 g cukru
  • 500 g majonezu
  • 250 ml wody

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnego dużego pojemnika do miksowania włożyć całe jajka i cukier. Końcówkami do ubijania białek miksować na najwyższych obrotach aż powstanie mocno puszysta, jasna masa. (ok 7 minut). Wówczas dodać majonez i już na niskich obrotach wmieszać go do masy. Odstawić mikser i w trzech turach (przy drugiej dodać wodę) wmieszać składniki sypkie mieszając łyżką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się.

3 jednakowe tortownice wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Masę na spody rozlać równomiernie do wszystkich tortownic (jeśli posiada się tylko jedną to piec blaty po kolei). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (góra – dół bez termoobiegu) i piec 20 minut (lub trochę dłużej do tzw. suchego patyczka). Po wyjęciu i ostudzeniu blatów, ściąć górki tak by blaty były płaskie. Ścięte ciasto pokruszyć jak najdrobniej i odłożyć.

Tort pralinowy

  • ok 50 g Nutelli
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • mały wafelek prince polo 30 g
  • dowolne pralinki do dekoracji

Pierwszy blat kakaowy ułożyć na paterze. Wyłożyć połowę masy pralinowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć reszte masy i przykryć ostatnim blatem. Lekko ścisnąć. Wafelek posiekać drobno i wymieszać z pokruszonym ciastem. Masło utrzeć do uzyskania jasnej napuszonej masy (ok 5 minut). Dodać Nutellę i ucierać kolejną minutę. Masę z Nutelli rozsmarować na bokach i wierzchu tortu. Boki udekorować pokruszonym ciastem z wafelkiem a na wierzchu ułożyć kilkanaście pralinek. Najlepiej schłodzić kilka godzin przed podaniem, ale wyjąć z lodówki na godzinę przed by czekolada namiękła.

tort czekoladowy najlepszytruflowy tort pralinowy

Pozostałe Wysmakowane torty dostępne pod tagiem TORTSzczególnie polecam bardzo wyjątkowy, niesamowity Tort malinowy na kakaowym biszkopcie.

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Tort Pralinowy
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 37 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

28 komentarzy

  • Łucja 22 września 2018 o 17:02 Odpowiedz

    Niesamowite ciasto! Każdy pytał o przepis. Hihihi

    • Wysmakowane 24 września 2018 o 21:12 Odpowiedz

      I co? Dajesz? ;P

    • Patrycja 18 stycznia 2020 o 17:25 Odpowiedz

      Ile wychodzi kawałków tortu?

      • Wysmakowane 18 stycznia 2020 o 17:36 Odpowiedz

        To na tortownicę o średnicy ok 23 cm. Myślę że od 12 naprawdę dużych kawałków do 16 czy 18 mniejszych. Zależy jak pokroisz.

  • Patrycja 18 września 2017 o 10:22 Odpowiedz

    Dlaczego mi to zrobiłaś? Masz mnóstwo świetnych przepisów na słodkości!

    • Wysmakowane 18 września 2017 o 10:24 Odpowiedz

      Bo ja słodkości uwielbiam! 🙂

  • Kamila 10 września 2017 o 19:31 Odpowiedz

    Wygląda wspaniale! Też jestem fanatycznym czekoholikiem więc mam nadzieję, że ktoś mi taki zrobi na nieokrągłą okazję (21 urodziny). Nawet wiem kto, przepis leci do mojej siostry, domowej mistrzyni tortów 😉

    • Wysmakowane 10 września 2017 o 20:06 Odpowiedz

      Wow! Ważne urodziny! Stajesz się pełnoletnia już nawet w USA 😉

  • Świat Toli 10 września 2017 o 17:27 Odpowiedz

    Matko!!!!! Jakie pyszności!!!

    • Wysmakowane 10 września 2017 o 18:31 Odpowiedz

      Dziękuje ❤️

  • Magdalena 10 września 2017 o 16:24 Odpowiedz

    O nieee, takie rzeczy powinny być zabronione! :))) pyyychota

    • Wysmakowane 10 września 2017 o 18:32 Odpowiedz

      Oj nie. Bez takich rzeczy byłoby smutniej 😉

  • Monika Kilijańska 6 września 2017 o 17:37 Odpowiedz

    Ojej, ile słodyczy w jednym miejscu! Właśnie szukam pomysłu na tort dla 4-latki, ale to to już chyba zbyt wiele!

    • Wysmakowane 6 września 2017 o 17:47 Odpowiedz

      Monika, dla dzieci poleciłabym jednak coś mniej czekoladowego i bardziej pod dzieci. 😛 Choć moja 2,5 latka by pochłonęła połowę gdyby jej ktoś pozwolił. 😀 Co powiesz na torcik sernikowo – bananowo – marchewkowy albo Biszkopt z białym kremem i owocami?

      • Kasia 6 września 2017 o 20:33 Odpowiedz

        O, widzę, że mamy córcie w tym samym wieku, lub prawie, moja ma 2 lata i 4 miesiące 😉
        Jak udało Ci się uchronić ciasto przed małym-wielkim łasuchem? 😀
        Musiałabyś widzieć, jak się kiedyś dobrali z tatą do tiramisu – zasiadając z dwoma widelcami przy blaszce ciasta… Oj, pogoniłam szybko!

        • Wysmakowane 6 września 2017 o 20:54 Odpowiedz

          Hehe, mogę sobie wyobrazić. Choć do dobrego tiramisu też bym dołączyła z łyżeczką na trzeciego łasucha 😛

  • Sylwia z Młoda mama pisze 6 września 2017 o 15:52 Odpowiedz

    Akurat zbliżają się urodziny mojego partnera, tyle że on akurat jest przeciwieństwem Twojego męża. Raczej nie je nic słodkiego, bo ma cukrzyce. Za to ja uwielbiam takie słodkości, a już praliny to tym bardziej, chociaż częściej sięgam po praliny np. z Karmello. Na pewno mają też zdrowszy skład niż czekoladki z Milki. Tak samo z Nutellą.

    • Wysmakowane 6 września 2017 o 16:03 Odpowiedz

      Ilość czekolady i nutelli zdecydowanie pod męża 😉 natomiast pralinki Milki u nas kultowe ze względu na imię córeczki które wszyscy zdrabniała do Milki właśnie 😉 można użyć absolutnie dowolne

      • Beata 29 września 2017 o 06:46 Odpowiedz

        My tez zdrabniamy imie coreczki i mowimy do niej Milka, Milus. Na imie ma Emilka <3 swietny pomysl z tymi pralinkami. Torta planuje zrobic na meza urodziny w niedziele. Dam znac jak wyszedl 😀

        • Wysmakowane 29 września 2017 o 07:31 Odpowiedz

          Śliczne imię ❤️❤️ Do końca wahaliśmy się między Milenką i Emilką. Choć jak widać i tak zdrobnienie wyszłoby na to samo. 😉 czekam wobec tego na opinie i życzę udanego świętowania!

  • Adriana 6 września 2017 o 08:24 Odpowiedz

    Od takiej ilości czekolady chyba bym się przewróciła… I przepadłaby mi reszta tortu 😉

    • Wysmakowane 6 września 2017 o 16:04 Odpowiedz

      Ha! Jest ultra czekoladowo. Taki był brief. Grunt to spełniać oczekiwania „klienta” 😉

  • Ula - książkowe powroty 5 września 2017 o 18:58 Odpowiedz

    Wygląda obłędnie, ale to zdecydowanie za dużo roboty. Poza tym jak znam siebie, opędzlowałabym go sama w mgnieniu oka, a to raczej średnio zdrowe… 😉

    • Wysmakowane 5 września 2017 o 20:54 Odpowiedz

      Ula – fakt, to nie jest najszybszy i najprostszy tort na świecie, ale myślę, że efekt końcowy jest wart włożonego wysiłku. 🙂 Natomiast tort jest tak czekoladowy, intensywny i mięsisty, że chyba nawet największy czekoholik nie pochłonąłby go w całości 😉

  • Anna 5 września 2017 o 13:38 Odpowiedz

    Ale pyszności tutaj u Ciebie! Zapisuję link i będę częściej zaglądać. 🙂

    • Wysmakowane 5 września 2017 o 13:39 Odpowiedz

      Aniu dziękuje za miłe słowa i zdecydowanie polecam się na przyszłość 🙂

  • daughterofholygod 5 września 2017 o 10:14 Odpowiedz

    chętnie bym zjadła, ale robienie dla 1 osoby to nie jest dobry plan

    • Wysmakowane 5 września 2017 o 10:18 Odpowiedz

      ?? No nie najlepszy bo za suze ryzyko ze zje się cały 😉 poczekaj wobec tego na gości. Albo zrób sobie sama masę do pucharka. Z świeżym owocami i bakaliami będzie super deserek 🙂

MENU