
Autor Wysmakowane 15 kwietnia 2019
Wielkanocna propozycja na jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Mus jest ślicznie zielony i bardzo ładnie prezentuje się na Wielkanocnym stole. Najlepiej podać jajka zaraz po zrobieniu, żeby awokado nie zdążyło zbytnio ściemnieć. Jeśli nie macie takiej możliwości i będziecie robić mus wcześniej, to dodajcie do niego odrobinę więcej soku z limonki. Spowolni ono ciemnienie awokado. Ugotowane białka należy zamknąć szczelnie i trzymać w lodówce, a samo ich faszerowanie musem koniecznie wykonać jak najkrócej przed podaniem jaj, żeby pasta nieapetycznie nie obeschła. Ser możecie użyć taki jak lubicie najbardziej, ale zdecydowanie polecam jakiś wyrazisty w smaku, żeby całość nie wyszła mdła. Nie żałujcie też czosnku i pieprzu, za to uważajcie z solą, zwłaszcza jeśli używacie słony ser. Najlepiej doprawić pastę po zblendowaniu i próbować podczas przyprawiania, kiedy osiągnie idealny smak.
Polecam też jajka faszerowane żółtkiem. Żółte i zielone nadzienia na jednym talerzyku będą wyglądać pięknie i bardzo wiosennie.
Jajka faszerowane awokado i szpinakiem
- 4 jajka
- dwie niewielkie garści szpinaku baby
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- ok 80 g sera o wyraźnym smaku (użyłam feta, może być bałkański, kozi lub z niebieską pleśnią)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki + 8 listków do dekoracji
- dojrzałe awokado
- sól i świeżo zmielony pieprz
Jajka ugotować na twardo. Lekko ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Wydrążyć żółtka i przełożyć je do wysokiego pojemnika do blendowania. Dodać opłukany, osuszony szpinak, posiekany czosnek, sok wyciśnięty z limonki, oliwę, posiekany ser, posiekane listki natki i na koniec awokado. Wszystko razem zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do szprycy i faszerować jajka. Obsypać świeżo mielonym pieprzem, ozdobić natką i podawać.
Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
Jedna odpowiedź
Zrobiłam w rym roku nawielkanoc ale zapomniałam wcześniej napisać ze wyszły naprawdę super! Tak wiec bardzo dziekuje za przepis!