fbpx

Jajka faszerowane żółtkiem i koperkiem

przepis

Jajka faszerowane żółtkiem z dodatkiem koperku, majonezu i kurkumy dla pięknie intensywnego, żółciutkiego koloru. Banalnie proste w wykonaniu, z zaledwie kilku składników. Koperek można zastąpić rzeżuchą lub nawet bardzo drobno posiekaną natką. A kurkumę – curry. Smak będzie intensywniejszy, a kolor bardziej wpadający w pomarańczowy, niemniej wciąż intensywny i śliczny. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc. Sprawdź też pozostałe Wysmakowane propozycje (klik)

Jajka faszerowane żółtkiem z koperkiem

  • 4 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i biały pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka tak by nie uszkodzić białka. Koperek drobno posiekać. Połowę koperku, majonez, musztardę i kurkumę włożyć razem z żółtkami do miseczki i utrzeć tak by nie było grudek żółtka. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Lekko wilgotnymi dłońmi formować z masy kuleczki i wkładać je do wgłębień w jajkach po żółtku. Nafaszerowane połówki jajka obtaczać z zewnątrz w reszcie koperku. Układać na półmisku.

Jajka faszerowane żółtkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Jajka faszerowane żółtkiem i koperkiem
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

16 komentarzy

  • Ola 2 kwietnia 2018 o 07:02 Odpowiedz

    Klasyka! Super pomysł z tą kurkumą.

  • Klaudia ja zwykła Matkaa 31 marca 2018 o 20:54 Odpowiedz

    Najprostsze rzeczy bywają najsmaczniejsze. Jestem ciekawa tej kurkumy, jaki smak nadaje żółtku? Zaintrygowałaś mnie. Wesołych i pogodnych świąt Wielkanocnych

    • Wysmakowane 31 marca 2018 o 22:21 Odpowiedz

      Kurkumę bardziej tu potraktowałam jako naturalny barwnik, żeby jaja były ślicznie, intensywnie żółciutkie. Lekko zmienia smak, ale w takiej ilości nie jest bardzo wyczuwalna.

  • Ania, Kęsy Codzienności 31 marca 2018 o 19:46 Odpowiedz

    Mniam! Super pomysl. Może uda mi się zrobić jutro, o ile córka pozwoli ? Zuzia już czeka by zjeść te jajka, co dziś z tatą farbowała ?

    • Wysmakowane 31 marca 2018 o 22:20 Odpowiedz

      U nas to samo! Ciekawa jestem czy coś przetrwa do Wielkanocnego śniadania! Chlebek zniknął z koszyczka jeszcze w kościele, kiełbaska w drodze do domu. Jajka jeszcze kitram, ale nie wiem jak długo 😛

  • Angelika 31 marca 2018 o 10:04 Odpowiedz

    Fajne, proste a efektowne!

  • Wiola Korzeniowska 31 marca 2018 o 09:10 Odpowiedz

    Wielkanoc bez jajek to nie Wielkanoc! Super pomysl 🙂

  • Magda 30 marca 2018 o 21:17 Odpowiedz

    Ale fajne jajeczka! 😀

  • Julita 30 marca 2018 o 20:28 Odpowiedz

    Koperkiem posypuję prawie wszystko, więc dla mnie farsz idealny 😉

    • Wysmakowane 30 marca 2018 o 20:54 Odpowiedz

      hahaha! To rzeczywiście jak znalazł 🙂

  • Małgorzata Kijowska 30 marca 2018 o 19:22 Odpowiedz

    bardzo słonecznie wyglądają te jajka 🙂

    • Wysmakowane 30 marca 2018 o 20:54 Odpowiedz

      taki był plan 😉

  • Amber 30 marca 2018 o 18:40 Odpowiedz

    Faszerowanych jajek nigdy dość!

    • Wysmakowane 30 marca 2018 o 20:54 Odpowiedz

      Dokładnie! Na Wielkanoc u nas królują pod tysiącem postaci 😉

  • I LOVE LIFE 30 marca 2018 o 18:14 Odpowiedz

    Super?

MENU