Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja4 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Jajka faszerowane żółtkiem i koperkiem

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jajka faszerowane żółtkiem z dodatkiem koperku, majonezu i kurkumy dla pięknie intensywnego, żółciutkiego koloru. Banalnie proste w wykonaniu, z zaledwie kilku składników. Koperek można zastąpić rzeżuchą lub nawet bardzo drobno posiekaną natką. A kurkumę – curry. Smak będzie intensywniejszy, a kolor bardziej wpadający w pomarańczowy, niemniej wciąż intensywny i śliczny. Polecam na nadchodzącą Wielkanoc. Sprawdź też pozostałe Wysmakowane propozycje (klik)

Jajka faszerowane żółtkiem z koperkiem

  • 4 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • łyżeczka kurkumy
  • sól i biały pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać, przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka tak by nie uszkodzić białka. Koperek drobno posiekać. Połowę koperku, majonez, musztardę i kurkumę włożyć razem z żółtkami do miseczki i utrzeć tak by nie było grudek żółtka. Spróbować i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Lekko wilgotnymi dłońmi formować z masy kuleczki i wkładać je do wgłębień w jajkach po żółtku. Nafaszerowane połówki jajka obtaczać z zewnątrz w reszcie koperku. Układać na półmisku.

Jajka faszerowane żółtkiem

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 12 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

16 odpowiedzi

    1. Kurkumę bardziej tu potraktowałam jako naturalny barwnik, żeby jaja były ślicznie, intensywnie żółciutkie. Lekko zmienia smak, ale w takiej ilości nie jest bardzo wyczuwalna.

    1. U nas to samo! Ciekawa jestem czy coś przetrwa do Wielkanocnego śniadania! Chlebek zniknął z koszyczka jeszcze w kościele, kiełbaska w drodze do domu. Jajka jeszcze kitram, ale nie wiem jak długo 😛

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami