Przepisy

Więcej

Marcepanowa, wilgotna babka wielkanocna

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Cudownie marcepanowa, wilgotna babka wielkanocna. Jest obłędna! Mocno orzechowa, mięciutka i nie za słodka. Za każdym razem jak ją robię to rodzina wydaje werdykt, że to ich ulubiona :). Moja chyba też, zwłaszcza, że robi się ją błyskawicznie, przepięknie rośnie, a podczas pieczenia w całym domu rozchodzi się cudowny, marcepanowy zapach. Moim zdaniem najlepsza jest kolejnego dnia po upieczeniu, choć utrzymuje świeżość nawet do 5 dni. Przechowujemy szczelnie przykrytą w temperaturze pokojowej. Inspiracja na przepis z strony Moje Wypieki, choć z mocnymi modyfikacjami z wersji Wigilijnej na Wielkanocną.

Marcepanowa, wilgotna babka wielkanocna

  • 150 g masy marcepanowej (schłodzona)
  • 1 pomarańcza
  • 1 laska wanilii
  • 100 g mąki pszennej + do oprószenia formy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g drobnego cukru do pieczenia
  • 200 g śmietany kremówki 36% (w temperaturze pokojowej)
  • łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
  • lukier do polania: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Masę marcepanową zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę (tylko pomarańczową część). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Ostrą końcówką noża wydrążyć nasionka i wymieszać z skórką startą z pomarańczy i startym marcepanem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na jak najwyższych obrotach, aż do uzyskania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując chwilę do pełnego połączenia się z pianą z białek. Odstawić mikser i do masy dodać mąkę z orzechami oraz starty marcepan wraz z wanilią i skórką pomarańczową. Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać, starając się by ubita piana jak najmniej opadła. Na koniec dodać śmietanę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą.

Formę na babkę z kominkiem o wymiarze średnicy 21 cm dobrze natłuścić miękkim masłem i delikatnie oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do środka ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) i piec 50 – 60 minut – tylko do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na blat. Po ostudzeniu przygotować lukier (cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny) i polać nim babkę.

Marcepanowa, wilgotna babka wielkanocnawilgotna babka z marcepanemmigdałowa babka na wielkanoc

 

Ten przepis w Waszym wykonaniu:

57379434 426342684852340 1881160882117935104 n
„Tutaj moja z tego przepisu przed dekoracją ?” Elżbieta

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 4 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

3 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami