
- Potrzebny czas: 25 minut + pieczenie
- Porcja: forma na babkę o średnicy 21 cm
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 12 kwietnia 2019
Cudownie marcepanowa, wilgotna babka wielkanocna. Jest obłędna! Mocno orzechowa, mięciutka i nie za słodka. Za każdym razem jak ją robię to rodzina wydaje werdykt, że to ich ulubiona :). Moja chyba też, zwłaszcza, że robi się ją błyskawicznie, przepięknie rośnie, a podczas pieczenia w całym domu rozchodzi się cudowny, marcepanowy zapach. Moim zdaniem najlepsza jest kolejnego dnia po upieczeniu, choć utrzymuje świeżość nawet do 5 dni. Przechowujemy szczelnie przykrytą w temperaturze pokojowej. Inspiracja na przepis z strony Moje Wypieki, choć z mocnymi modyfikacjami z wersji Wigilijnej na Wielkanocną.
Marcepanowa, wilgotna babka wielkanocna
- 150 g masy marcepanowej (schłodzona)
- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- 100 g mąki pszennej + do oprószenia formy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g zmielonych migdałów
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 100 g drobnego cukru do pieczenia
- 200 g śmietany kremówki 36% (w temperaturze pokojowej)
- łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
- lukier do polania: 1 szklanka cukru pudru i 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny
Masę marcepanową zetrzeć na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę (tylko pomarańczową część). Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Ostrą końcówką noża wydrążyć nasionka i wymieszać z skórką startą z pomarańczy i startym marcepanem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać zmielone orzechy i dokładnie wymieszać.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając na jak najwyższych obrotach, aż do uzyskania bardzo sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszyć obroty na średnie i dodawać po jednym żółtku, za każdym razem miksując chwilę do pełnego połączenia się z pianą z białek. Odstawić mikser i do masy dodać mąkę z orzechami oraz starty marcepan wraz z wanilią i skórką pomarańczową. Wszystko dokładnie, delikatnie wymieszać, starając się by ubita piana jak najmniej opadła. Na koniec dodać śmietanę i bardzo delikatnie połączyć ją z masą.
Formę na babkę z kominkiem o wymiarze średnicy 21 cm dobrze natłuścić miękkim masłem i delikatnie oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do środka ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra – dół, bez termoobiegu) i piec 50 – 60 minut – tylko do tzw. suchego patyczka. Wyjąć na blat. Po ostudzeniu przygotować lukier (cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny) i polać nim babkę.
Ten przepis w Waszym wykonaniu:

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 
3 Responses
wygląda bardzo smakowicie
Musiałabym zobaczyć, czy w mojej „wsi” dostanę mase marcepanową, bo babka jest niezwykle kusząca 🙂
Efektowna babeczka!
Akurat mam zalegajacy marcepan…