Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
Czas
3 dni
TrudnośćŁatwy
Czas3 dni
Wydrukuj

Kapusta wigilijna z grzybami – smak świąt

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kapusta wigilijna z grzybami suszonymi i suszonymi śliwkami (lub równie dobra – z powidłami śliwkowymi). Dla mnie to smak świąt. Jem taką raz do roku, 24 grudnia (chyba, że, o dziwo – coś się ostanie to i kolejnego dnia!), nie wyobrażam sobie bez niej Wigilii i … co tu ukrywać, czekam na nią już przez cały grudzień! Mój przepis to pomieszanie głębokiej, kapuścianej tradycji z domieszką moich tajemnych (do tej pory ;)) dodatków, które sprawiają, że kapusta jest moim zdaniem jeszcze o niebo lepsza.

Bardzo ważne jest by upolować kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Dlaczego? „Kiszona” jest ukiszona w sposób absolutnie naturalny poprzez proces fermentacji, natomiast kwaszona za pomocą octu i konserwantów. Różnią się nie tylko smakiem i zawartością witamin i minerałów, ale i znacząco smakiem i zapachem. Nigdy nie przyrządzicie naprawdę wybitnej kapust wigilijnej na kapuście kwaszonej. Druga ważna kwestia to grzyby. Moim zdaniem najlepiej pasują podgrzybki i  Wam też je bardzo polecam. Ostatnia uwaga to czas gotowania. 3 dni to moim zdaniem ideał. Jeśli macie jeden, też dacie radę. Gotujcie wówczas kapustę na raz, tak długo aż będzie idealnie miękka. Same grzyby po 40 min gotowania mogą nie być doskonale miękkie, ale spokojnie dojdą jeszcze podczas gotowania z kapustą.

Kapusta wigilijna z grzybami

  • 80 g grzybów suszonych wraz z wodą, w której się moczą
  • 2 kg kapusty kiszonej (koniecznie! nie kwaszonej)
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek (lub kilka łyżek powideł śliwkowych)
  • 1/3 szklanki oleju
  • przyprawy: 4 liście laurowe, po 10 kulek ziela angielskiego i jałowca, 1,5 łyżeczki kminku, po 2 łyżeczki soli i świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Grzyby włożyć do garnka i zalać 2 litrami wrzątku. Zostawić do namoczenia na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie wstawić na kuchenkę, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 min. W tym czasie kapustę kiszoną wypłukać kilkukrotnie w wodzie, odcisnąć i poszatkować na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić w niewielką kosteczkę. Śliwki posiekać. Miękkie grzyby przecedzić (koniecznie zachować cały wywar) i pokroić na mniejsze części.

Rozgrzać olej w dużym garnku. Zeszklić cebulę na rumiano. Dodać kapustę i chwilę smażyć, często mieszając, na dość dużej mocy, by lekko przyrumienić kapustę. Do kapusty dodać grzyb, cały wywar, w którym się gotowały, wszystkie przyprawy, śliwki suszone i sos sojowy. Cała kapusta powinna być w płynie, jeśli tak nie jest, dolać wody. Dokładnie wymieszać i zagotować. Zmniejszyć moc grzania, przykryć i gotować około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać do garnka obraną, startą na dużych oczkach marchewkę. Wymieszać. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Przykryć i gotować kolejną godzinę.

Odstawić, ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Kolejnego dnia kapustę rozgrzać na wolnym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Przykryć i gotować około 2 godziny, aż kapusta będzie idealnie miękka. Ostudzić i odstawić do lodówki. Trzecie, już tylko półgodzinne gotowanie można przeprowadzić kolejnego dnia lub w samą Wigilię.

Po więcej wigilijnych przepisów zapraszam do działu Wigilia i święta.

Kapusta wigilijna grzybami – smak Świąt

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Średnia ocen

5
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

7 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami