Przepisy

Więcej

Porcja
1 osoba
Trudność
Średni
Porcja1 osoba
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kawa szarlotkowa

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Poczuj klimat kawiarni we własnym domu i zrób sobie cudownie jesienną kawę. W deszczowy, pochmurny dzień, nie ma nic lepszego, niż zaszyć się z taką kawą pod ciepłym kocykiem. Składniki są bardzo proste: świeżo zaparzona kawa, mus jabłkowy zrobiony z jednego niewielkiego jabłka, miód i cynamon. Bez problemu wykonacie ją w domowych warunkach, a efekt jest absolutnie rewelacyjny.

Jeśli lubicie smak świeżej szarlotki i słodkie kawy smakowe, to jestem pewna, że kawa szarlotkowa podbije Wasze serca. Przepis jest prosty i potrzebujecie jedynie kilka składników, dlatego warto zadbać o ich jakość. Opcja idealna to:

  • świeżo zmielony cynamon – obiecuję, że zapach i intensywność doznań smakowych jest nieporównywalna vs. gotowa przyprawa w proszku
  • miód naturalny bez sztucznych dodatków i ulepszaczy
  • kawa ziarnista– najlepszy efekt uzyskacie z świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Kawę można zaparzyć tradycyjnie w prostym ekspresie ciśnieniowym czy w kawiarce, lub przy wykorzystaniu różnych alternatywnych metod do kawy przelewowej jak np. syfon czy drip

Przyznaję, że dla mnie kawa, to temat rzeka. Przez 18 lat mojego życia piłam kawę rozpuszczalną z mlekiem. Rok temu mój mąż (chwała mu za to!) uparł się i przeforsował kupno dobrego ekspresu na kawę ziarnistą. Serio, przyjemność z picia kawy w domowych warunkach poszybowała do nieba. Niestety dobre ekspresy nie są małym wydatkiem, ale z perspektywy czasu, zdecydowanie przyznaję, że był to dobry wydatek. Zwłaszcza, w obecnych warunkach, pracy z domu i zamkniętych restauracji, jeszcze bardziej to doceniam.

Wracając do naszej kawy szarlotkowej. Jeśli posiadacie ekspres z opcją cappucino / latte to wykonanie jest najprostsze. Można po prostu zaparzyć kawę bezpośrednio do szklanki, na mus jabłkowy. Jeśli nie dysponujecie takim ekspresem, to kawę możecie zaparzyć osobno i oddzielnie spienić mleko. Najlepiej zaparzyć kawę z świeżo zmielonych ziaren, ale jeśli to niemożliwe, to ostatecznie możecie też po prostu użyć mocną kawę rozpuszczalną. Instrukcja postępowania w przepisie, zakłada właśnie taką opcję rozdzielnego parzenia i spieniania.

 

Kawa szarlotkowa

  • małe jabłko
  • ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania
  • łyżeczka miodu
  • świeżo zaparzona, gorąca kawa
  • 120 ml mleka

Jabłko umyć, obrać, usuną gniazdo nasienne i posiekać. Włożyć do garnka razem z cynamonem i udusić do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawić garnek z ognia. Dodać miód i zmiksować na gładką masę. Zaparzyć kawę (patrz opis powyżej). Spienić mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłożyć mus jabłkowy, delikatnie przełożyć mleczną piankę i cienką strużką wlać kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypać cynamonem. Podawać od razu.

 

Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem przepisu, wstawiając zdjęcie na Instagram i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.

Kawa szarlotkowaJesienna kawa z musem jablkowym

 

POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z ALLEGRO

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,0
Rated 4 out of 5
4 na 5 gwiazdek (oparte na 6 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami