
Autor Wysmakowane 31 października 2020
Poczuj klimat kawiarni we własnym domu i zrób sobie cudownie jesienną kawę. W deszczowy, pochmurny dzień, nie ma nic lepszego, niż zaszyć się z taką kawą pod ciepłym kocykiem. Składniki są bardzo proste: świeżo zaparzona kawa, mus jabłkowy zrobiony z jednego niewielkiego jabłka, miód i cynamon. Bez problemu wykonacie ją w domowych warunkach, a efekt jest absolutnie rewelacyjny.
Jeśli lubicie smak świeżej szarlotki i słodkie kawy smakowe, to jestem pewna, że kawa szarlotkowa podbije Wasze serca. Przepis jest prosty i potrzebujecie jedynie kilka składników, dlatego warto zadbać o ich jakość. Opcja idealna to:
- świeżo zmielony cynamon – obiecuję, że zapach i intensywność doznań smakowych jest nieporównywalna vs. gotowa przyprawa w proszku
- miód naturalny bez sztucznych dodatków i ulepszaczy
- kawa ziarnista– najlepszy efekt uzyskacie z świeżo zmielonej kawy ziarnistej. Kawę można zaparzyć tradycyjnie w prostym ekspresie ciśnieniowym czy w kawiarce, lub przy wykorzystaniu różnych alternatywnych metod do kawy przelewowej jak np. syfon czy drip
Przyznaję, że dla mnie kawa, to temat rzeka. Przez 18 lat mojego życia piłam kawę rozpuszczalną z mlekiem. Rok temu mój mąż (chwała mu za to!) uparł się i przeforsował kupno dobrego ekspresu na kawę ziarnistą. Serio, przyjemność z picia kawy w domowych warunkach poszybowała do nieba. Niestety dobre ekspresy nie są małym wydatkiem, ale z perspektywy czasu, zdecydowanie przyznaję, że był to dobry wydatek. Zwłaszcza, w obecnych warunkach, pracy z domu i zamkniętych restauracji, jeszcze bardziej to doceniam.
Wracając do naszej kawy szarlotkowej. Jeśli posiadacie ekspres z opcją cappucino / latte to wykonanie jest najprostsze. Można po prostu zaparzyć kawę bezpośrednio do szklanki, na mus jabłkowy. Jeśli nie dysponujecie takim ekspresem, to kawę możecie zaparzyć osobno i oddzielnie spienić mleko. Najlepiej zaparzyć kawę z świeżo zmielonych ziaren, ale jeśli to niemożliwe, to ostatecznie możecie też po prostu użyć mocną kawę rozpuszczalną. Instrukcja postępowania w przepisie, zakłada właśnie taką opcję rozdzielnego parzenia i spieniania.
Kawa szarlotkowa
- małe jabłko
- ćwierć łyżeczki cynamonu + do posypania
- łyżeczka miodu
- świeżo zaparzona, gorąca kawa
- 120 ml mleka
Jabłko umyć, obrać, usuną gniazdo nasienne i posiekać. Włożyć do garnka razem z cynamonem i udusić do miękkości, co jakiś czas mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy jabłka będą już miękkie, zestawić garnek z ognia. Dodać miód i zmiksować na gładką masę. Zaparzyć kawę (patrz opis powyżej). Spienić mleko. Na dno wysokiej szklanki wyłożyć mus jabłkowy, delikatnie przełożyć mleczną piankę i cienką strużką wlać kawę, tak by utworzyły się widoczne warstwy. Z wierzchu obsypać cynamonem. Podawać od razu.
Będzie mi szalenie miło jeśli dołączysz do cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i na Instagramie. Będzie mi jeszcze bardziej miło, jeśli dodatkowo pochwalisz się swoim wykonaniem przepisu, wstawiając zdjęcie na Instagram i oznaczając mnie, abym mogła je podziwiać.
POST POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z ALLEGRO
Jedna odpowiedź
Mm takie dwa w jednym, pychota! 🙂