Kluski kładzione z cebulką

przepis

Kluski kładzione czyli w prostocie siła! To takie moje awaryjne danie/ dodatek do dania. Do wykonania w 15 minut, ze składników, które właściwie zawsze mam w domu. Banalnie proste i bardzo smakują dzieciom. Można podać na słodko (np. z śmietaną, cukrem i cynamonem), albo na słono. Dziś serwuję Wam w najprostszej (i najtańszej?!) możliwej wersji, jedynie okraszone cebulką i posypane szczypiorkiem. Choć świetnie smakują też nie jako główny składnik, ale jako dodatek do obiadu (np. do gulaszu) lub zamiast makaronu w zupie. Sprawdźcie sami jaką wersję lubicie najbardziej.

Kluski kładzione z cebulką

  • dodatek: mała czerwona cebula (może być biała)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 120 g mąki (tu przelicznik na łyżki/ szklanki -> miary)
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • dodatek: 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła. Ustawić moc grzania na niską i smażyć cebulę, aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Uwaga! Nie można dopuścić by się przypaliła – zrobi się gorzka.

Podczas szklenia cebuli, przyszykować kluski kładzione.

W średnim garnku zagotować wodę. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywno z szczyptą soli. Do drugiego pojemnika z żółtkami dodać ostatnią łyżkę masła (miękkie, w temperaturze pokojowej). Tymi samymi końcówkami co do białek, ubić minutę żółtka z masłem, aż masa się napuszy. Do żółtek dodać przesianą mąkę i mleko. Wymieszać. Na koniec dodać białka w dwóch turach, delikatnie mieszając i starając się by białka jak najmniej osiadły.

Do wrzącej wody wsypać sól. Dwoma małymi łyżeczkami wykładać na wrzątek niewielkie porcje ciasta (naprawdę niewielkie – mocno urosną). Przykryć garnek na kilkanaście sekund, by kluski urosły od pary. Gdy kluski wypłyną na wierzch, wyławiać je łyżką cedzakową i odkładać na talerz. Powtórzyć z całym ciastem. Kluski oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać cebulką i szczypiorkiem i podawać.

kluski kładzione - wysmakowane.pl

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kluski kładzione z cebulką
Data
Ocena
51star1star1star1star1star na podstawie 7 ocen(y)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.

4 komentarze

  • ramki do zdjęć 18 czerwca 2019 o 21:18 Odpowiedz

    ciekawy przepis

  • Marcin 9 maja 2019 o 09:12 Odpowiedz

    Zachęcilas mnie i zrobilem. Sam! Czuje sie geniuszem bo wyszyly naprawde niezle. Oczywiscie dodałem mięso 😛

    • Wysmakowane 9 maja 2019 o 09:34 Odpowiedz

      W takim razie gratuluje i cieszę się, że przepis trafił w gust 🙂

  • Janko 6 maja 2019 o 09:40 Odpowiedz

    O żesz! Pamiętam jak to babcia robiła, ostatni raz to jadłem ze 20 lat temu… Dzisiaj w kuchni będzie robione 🙂 🙂

MENU