Przepisy

Więcej

Porcja
2 osoby
Trudność
Łatwy
Porcja2 osoby
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Kluski kładzione z cebulką

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kluski kładzione czyli w prostocie siła! To takie moje awaryjne danie/ dodatek do dania. Do wykonania w 15 minut, ze składników, które właściwie zawsze mam w domu. Banalnie proste i bardzo smakują dzieciom. Można podać na słodko (np. z śmietaną, cukrem i cynamonem), albo na słono. Dziś serwuję Wam w najprostszej (i najtańszej?!) możliwej wersji, jedynie okraszone cebulką i posypane szczypiorkiem. Choć świetnie smakują też nie jako główny składnik, ale jako dodatek do obiadu (np. do gulaszu) lub zamiast makaronu w zupie. Sprawdźcie sami jaką wersję lubicie najbardziej.

Kluski kładzione z cebulką

  • dodatek: mała czerwona cebula (może być biała)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 120 g mąki (tu przelicznik na łyżki/ szklanki -> miary)
  • 2 łyżki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • dodatek: 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Cebulę pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła. Ustawić moc grzania na niską i smażyć cebulę, aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Uwaga! Nie można dopuścić by się przypaliła – zrobi się gorzka.

Podczas szklenia cebuli, przyszykować kluski kładzione.

W średnim garnku zagotować wodę. Żółtka dokładnie oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywno z szczyptą soli. Do drugiego pojemnika z żółtkami dodać ostatnią łyżkę masła (miękkie, w temperaturze pokojowej). Tymi samymi końcówkami co do białek, ubić minutę żółtka z masłem, aż masa się napuszy. Do żółtek dodać przesianą mąkę i mleko. Wymieszać. Na koniec dodać białka w dwóch turach, delikatnie mieszając i starając się by białka jak najmniej osiadły.

Do wrzącej wody wsypać sól. Dwoma małymi łyżeczkami wykładać na wrzątek niewielkie porcje ciasta (naprawdę niewielkie – mocno urosną). Przykryć garnek na kilkanaście sekund, by kluski urosły od pary. Gdy kluski wypłyną na wierzch, wyławiać je łyżką cedzakową i odkładać na talerz. Powtórzyć z całym ciastem. Kluski oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać cebulką i szczypiorkiem i podawać.

kluski kładzione - wysmakowane.pl

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników.

 

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

0,0
Rated 0 out of 5
0 na 5 gwiazdek (oparte na 0 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

4 odpowiedzi

  1. Zachęcilas mnie i zrobilem. Sam! Czuje sie geniuszem bo wyszyly naprawde niezle. Oczywiscie dodałem mięso 😛

  2. O żesz! Pamiętam jak to babcia robiła, ostatni raz to jadłem ze 20 lat temu… Dzisiaj w kuchni będzie robione 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami