Porcja
3 osoby
Trudność
Średni
Porcja3 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kotlety mielone idealne

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 39 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kotlety mielone idealne – oczywiście wedle mojego osobistego, mocno subiektywnego, wysmakowanego gustu. Niby nic trudnego, a jednak trochę mi zajęło dojście do perfekcji… Już pomijam fakt, że kiedyś robiłam z bułką tartą (klasa niżej niż z namoczoną czerstwą!) czy też to, że masy nie wyrabiałam, a jedynie mieszałam łyżką! Te błędy były podstawowe i oczywiste. Ale trik, by do masy dodać majonez, rosół zamiast wody czy też ubite białko zamiast całego jajka… to były małe zmiany, już wcale nie tak oczywiste. Jak się okazało, moje mielone teraz są o niebo lepsze, niż te kilka lat temu. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że są to mielone idealne. 😉

Kotlety mielone idealne

  • 500 g mięsa mielonego
  • czerstwa bułka (koniecznie, nie bułka tarta) + mleko do namoczenia
  • niewielka cebula
  • surowy ziemniak
  • łyżka majonezu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • ok 150 ml bulionu
  • białko jajka
  • bułka tarta (tylko do obtoczenia)
  • smalec

Ok. godzinę przed robieniem kotletów: Mięso wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej. Bułkę zalać do przykrycia mlekiem i zostawić do pełnego namoczenia. Bułka będzie się unosić w mleku, więc podczas namaczania dobrze ją kilka razy obrócić wokół własnej osi.

Tuż przed robieniem kotletów: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ziemniaka umyć, obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Zeszklić cebulę na odrobinie tłuszczu. Bułkę mocno odcisnąć z mleka. Włożyć do miski, dodać mięso mielone, ziemniaka, majonez, cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zacząć wyrabiać masę dłońmi, podlewając stopniowo bulionem (łącznie ok 50 ml). Wyrabiać nawet 10 minut. Im dłuższe wyrabianie, tym kotlety będą lepsze. Podczas wyrabiania „napowietrza” się masę. Na koniec ubić na sztywno białko i delikatnie połączyć z mięsem.

Rozgrzać smalec. Z wyrobionej masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć krótko na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, do zarumienienia z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min by kotlety „doszły” w środku.

Kotlety mielone idealne

 

Skorzystałeś z przepisu? Proszę, daj znać w komentarzu jak smakowało. A jeśli masz – podeślij zdjęcie. Chętnie umieszczę w galerii czytelników. Ten przepis w Waszym wykonaniu:

IMG 2204
„Muszę bardzo podziękować za ten wpis. Wreszcie mielone wychodzą mi takie miękkie i delikatne” Daria

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

Średnia ocen

4,8
4,8 na 5 gwiazdek (oparte na 39 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

42 Responses

  1. Za twoja namowa dodałam tego ziemniaka i muszę przyznać ze to naprawdę robi efekt! Super wskazówka!

  2. Pomysł z dodatkiem surowego ziemniaka! Genialny! Przeczytałam u Ciebie i teraz już nie robie bez. Zdecydowanie lepsze!

  3. Chętnie bym ich spróbowała, ale sama wolę ich szybszą wersję ? mój tata i babcia robili z namoczoną bułka. Boże, jak ja ich nie lubiłam! Dziś zjem, ale właśnie te z bułką tartą smakują mi bardziej… Ostatnio dodałam startej cukinii i wyszły mega soczyste nawet po podgrzaniu następnego dnia ?

    1. Analizowałaś dlaczego? Na pewno jest jakiś powód. Chyba, że po prostu jesteś dla siebie zbyt surowa 😉

  4. Najlepsze mielone to robi moja Koleżanka…Ha ha! Każdy ma swój smak…
    Przeczytałam przepis i zastanowił mnie dodatek ziemniaka oraz majonezu…
    Ciekawe bardzo!

  5. Mam podobne sposoby na mielone i doskonale wyczuwam różnicę w smaku i konsystencji 🙂 A wydawałoby się, ze to „tylko mielone”, prawda?
    No cóż, dla mnie jest różnica czy zjem „podeszwę” bez smaku, czy soczysty i pyszny kotlet 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

No data was found
Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g