fbpx

Majonez domowy

przepis

Klasyk! Majonez domowy w najlepszej, tradycyjnej odsłonie. Taki majonez robiła moja prababcia, babcia, mama i teraz ja. Pisząc ten wpis tak mi się sentymentalnie zrobiło, że aż kolejnym razem dam mojej trzyletniej córeczce mikser w rączkę. Tradycjo trwaj! Choć nie wróżę tej pierwszej próbie wielkiego powodzenia. 😉 Dziecko, jak to dziecko (a przynajmniej moje!), musi mieć wszystko na już. A majonez wymaga cierpliwego, powolnego ubijania. Tak naprawdę, zdecydowanie lepiej ubijać trzepaczką ręczną niż mikserem. Lepiej panuje się nad tempem ubijania i zmniejsza się ryzyko zwarzenia* majonezu. Czyli cierpliwość – pierwsza kluczowa zasada. Druga – wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej. No to… jak zrobić majonez domowy?

Majonez domowy

  • 2 surowe żółtka
  • 1,5 łyżki octu (polecam ryżowy, jest łagodniejszy w smaku) lub soku z cytryny
  • 500 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
  • pełna łyżka musztardy
  • 2/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Jajka dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Dokładnie oddzielić żółtka od białek (białka nie będą potrzebne). Do miski przełożyć żółtka i ocet. Zacząć ubijać (najlepiej trzepaczką ręczną), powoli, naprawdę bardzo cienką strużką wlewając olej. Po całkowitym połączeniu z olejem dodać resztę składników i dokładnie roztrzepać. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania.

* Zwarzony majonez. Co zrobić gdy majonez się jednak zwarzy podczas ubijania? Można spróbować uratować zwarzony majonez. Miskę z majonezem wstawić do większej miski wypełnionej wrzątkiem i bardzo energicznie, szybko ucierać masę. Jest szansa, że składniki ponownie się połączą.

Majonez domowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Powiązane wpisy

Summary
recipe image
Recipe Name
Majonez domowy
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Skomentuj

wp-puzzle.com logo

10 komentarzy

  • Monika Kilijańska 28 marca 2018 o 18:18 Odpowiedz

    Ostatnio na konkursie kulinarnym dla dzieci w świetlicy, podczas którego byłam jurorem (pysznie!), właśnie jedną z konkurencji było zrobienie majonezu. Dzieci pracowały z rodzicami, a tylko jednej grupie udało się ukręcić majonez.

    • Wysmakowane 28 marca 2018 o 18:49 Odpowiedz

      Wow! Js tez chce być takim jurorem 😉 a to ze wyszło tylko jednej grupie wcale mnie nie dziwi. Potrzeba sporo wyczucia i cierpliwości wiec to chyba średnia konkurencja dla dzieciaków 😉

  • Mlodzi na Dorobku 28 marca 2018 o 17:55 Odpowiedz

    niby takie proste, a mi nie wychodzi idealny, tylko z grudkami… 🙁

    • Wysmakowane 28 marca 2018 o 18:10 Odpowiedz

      Robiłaś z mojego przepisu czy kiedyś Ci tak wyszło? Może za szybko się poddałaś? Grudki powinny zniknąć przy odpowiednio długim i intensywnym ubijaniu.

  • Kamila 28 marca 2018 o 16:13 Odpowiedz

    Super propozycja. Lepiej wykonać samemu niż kupować produkt z dodatkowymi niepotrzebnymi zapychaczami. Pozdrawiam i zapraszam do mnie : Zdrowo i Prawidłowo

  • Warsztat Podróży 27 marca 2018 o 18:09 Odpowiedz

    Cukru pudru jeszcze nie dodawałam

    • Wysmakowane 27 marca 2018 o 18:43 Odpowiedz

      Troszeczkę. Fajnie podkręca smak.

  • Warsztat Podróży 27 marca 2018 o 18:08 Odpowiedz

    Cukru pudru jeszcze nie dodawałam- spróbuje!

  • Zołza z kitką 27 marca 2018 o 17:53 Odpowiedz

    i w naszym lokalu spotkasz wyłącznie domowej roboty majonez! 😉

    • Wysmakowane 27 marca 2018 o 18:42 Odpowiedz

      I słusznie! Żaden inny 😉

MENU