Przepisy

Więcej

Trudność
Średni
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Majonez domowy

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Klasyk! Majonez domowy w najlepszej, tradycyjnej odsłonie. Taki majonez robiła moja prababcia, babcia, mama i teraz ja. Pisząc ten wpis tak mi się sentymentalnie zrobiło, że aż kolejnym razem dam mojej trzyletniej córeczce mikser w rączkę. Tradycjo trwaj! Choć nie wróżę tej pierwszej próbie wielkiego powodzenia. 😉 Dziecko, jak to dziecko (a przynajmniej moje!), musi mieć wszystko na już. A majonez wymaga cierpliwego, powolnego ubijania. Tak naprawdę, zdecydowanie lepiej ubijać trzepaczką ręczną niż mikserem. Lepiej panuje się nad tempem ubijania i zmniejsza się ryzyko zwarzenia* majonezu. Czyli cierpliwość – pierwsza kluczowa zasada. Druga – wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej. No to… jak zrobić majonez domowy?

Majonez domowy

  • 2 surowe żółtka
  • 1,5 łyżki octu (polecam ryżowy, jest łagodniejszy w smaku) lub soku z cytryny
  • 500 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
  • pełna łyżka musztardy
  • 2/3 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • łyżeczka cukru pudru

Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Jajka dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Dokładnie oddzielić żółtka od białek (białka nie będą potrzebne). Do miski przełożyć żółtka i ocet. Zacząć ubijać (najlepiej trzepaczką ręczną), powoli, naprawdę bardzo cienką strużką wlewając olej. Po całkowitym połączeniu z olejem dodać resztę składników i dokładnie roztrzepać. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania.

* Zwarzony majonez. Co zrobić gdy majonez się jednak zwarzy podczas ubijania? Można spróbować uratować zwarzony majonez. Miskę z majonezem wstawić do większej miski wypełnionej wrzątkiem i bardzo energicznie, szybko ucierać masę. Jest szansa, że składniki ponownie się połączą.

Majonez domowy

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 5 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

10 odpowiedzi

  1. Ostatnio na konkursie kulinarnym dla dzieci w świetlicy, podczas którego byłam jurorem (pysznie!), właśnie jedną z konkurencji było zrobienie majonezu. Dzieci pracowały z rodzicami, a tylko jednej grupie udało się ukręcić majonez.

    1. Wow! Js tez chce być takim jurorem 😉 a to ze wyszło tylko jednej grupie wcale mnie nie dziwi. Potrzeba sporo wyczucia i cierpliwości wiec to chyba średnia konkurencja dla dzieciaków 😉

    1. Robiłaś z mojego przepisu czy kiedyś Ci tak wyszło? Może za szybko się poddałaś? Grudki powinny zniknąć przy odpowiednio długim i intensywnym ubijaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami