
- Potrzebny czas: 15 minut
- Porcja: duży słoik
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 27 marca 2018
Klasyk! Majonez domowy w najlepszej, tradycyjnej odsłonie. Taki majonez robiła moja prababcia, babcia, mama i teraz ja. Pisząc ten wpis tak mi się sentymentalnie zrobiło, że aż kolejnym razem dam mojej trzyletniej córeczce mikser w rączkę. Tradycjo trwaj! Choć nie wróżę tej pierwszej próbie wielkiego powodzenia. 😉 Dziecko, jak to dziecko (a przynajmniej moje!), musi mieć wszystko na już. A majonez wymaga cierpliwego, powolnego ubijania. Tak naprawdę, zdecydowanie lepiej ubijać trzepaczką ręczną niż mikserem. Lepiej panuje się nad tempem ubijania i zmniejsza się ryzyko zwarzenia* majonezu. Czyli cierpliwość – pierwsza kluczowa zasada. Druga – wszystkie składniki koniecznie w temperaturze pokojowej. No to… jak zrobić majonez domowy?
Majonez domowy
- 2 surowe żółtka
- 1,5 łyżki octu (polecam ryżowy, jest łagodniejszy w smaku) lub soku z cytryny
- 500 ml oleju rzepakowego dobrej jakości
- pełna łyżka musztardy
- 2/3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki białego pieprzu
- łyżeczka cukru pudru
Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Jajka dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Dokładnie oddzielić żółtka od białek (białka nie będą potrzebne). Do miski przełożyć żółtka i ocet. Zacząć ubijać (najlepiej trzepaczką ręczną), powoli, naprawdę bardzo cienką strużką wlewając olej. Po całkowitym połączeniu z olejem dodać resztę składników i dokładnie roztrzepać. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania.
* Zwarzony majonez. Co zrobić gdy majonez się jednak zwarzy podczas ubijania? Można spróbować uratować zwarzony majonez. Miskę z majonezem wstawić do większej miski wypełnionej wrzątkiem i bardzo energicznie, szybko ucierać masę. Jest szansa, że składniki ponownie się połączą.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło ?
10 Responses
Ostatnio na konkursie kulinarnym dla dzieci w świetlicy, podczas którego byłam jurorem (pysznie!), właśnie jedną z konkurencji było zrobienie majonezu. Dzieci pracowały z rodzicami, a tylko jednej grupie udało się ukręcić majonez.
Wow! Js tez chce być takim jurorem 😉 a to ze wyszło tylko jednej grupie wcale mnie nie dziwi. Potrzeba sporo wyczucia i cierpliwości wiec to chyba średnia konkurencja dla dzieciaków 😉
niby takie proste, a mi nie wychodzi idealny, tylko z grudkami… 🙁
Robiłaś z mojego przepisu czy kiedyś Ci tak wyszło? Może za szybko się poddałaś? Grudki powinny zniknąć przy odpowiednio długim i intensywnym ubijaniu.
Super propozycja. Lepiej wykonać samemu niż kupować produkt z dodatkowymi niepotrzebnymi zapychaczami. Pozdrawiam i zapraszam do mnie : Zdrowo i Prawidłowo
Cukru pudru jeszcze nie dodawałam
Troszeczkę. Fajnie podkręca smak.
Cukru pudru jeszcze nie dodawałam- spróbuje!
i w naszym lokalu spotkasz wyłącznie domowej roboty majonez! 😉
I słusznie! Żaden inny 😉