Przepisy

Więcej

Trudność
Łatwy
TrudnośćŁatwy
Wydrukuj

Krewetki w cieście francuskim

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Krewetki w cieście francuskim w orientalnym sosie. Co tu dużo pisać… te krewetki mają gwarantowany tytuł HITu każdej imprezy. Realny czas pracy to jakieś 10 minut, Chwila marynowania, zawinięcie w paski z ciasta francuskiego, kilka minut w piecu i rewelacyjna przekąska gotowa. Ja moje krewetki zrobiłam w frytownicy beztłuszczowej, ale pyszne wychodzą również z piekarnika.

Pozostałe pomysły na krewetki pod tag: krewetki. Szukasz przepisu na inny składnik? W menu głównym u góry jest opcja wyboru dań po składnikach.

 

Krewetki w cieście francuskim

  • 500 g krewetek
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • odrobina chilli
  • ciasto francuskie
  • odrobina mleka lub roztrzepanego jajka na pomadę
  • do podania: posiekana natka i kawałki limonki

Mrożone krewetki najpierw rozmrozić. Najszybciej jest włożyć je na sitko i polewać chwilę letnią wodą. Z krewetek zdjąć pancerze (ogonki zostawić) i usunąć ze środka jelita. Należy w tym celu naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć je np. wykałaczką (wygląda jak ciemna, gruba, cienka nitka).

W miseczce wymieszać sos sojowy i rybny z chilli (do smaku). Dodać krewetki, wymieszać i zostawić na kilka minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Ciasto francuskie pociąć w cienkie paski o szerokości około 1 cm. Każdą krewetkę zawinąć w jeden pasek ciasta i ułożyć na blaszce piekarnika. Posmarować pomadą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 18 minut aż ciasto się zarumieni. Podawać skropione sokiem z limonki i posypane natką.

 

Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!

Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.

Krewetki w cieście francuskim przekąska na imprezęjak zrobić krewetki w cieście szybki przepis

 

Blog kulinarny Katarzyna Gintrowska

Cześć! Jestem Kasia...

...gotuję, piekę ifotogafuję z pasją

W kuchni mogę przesiadywać godzinami gotując, piekąc i testując nowe pomysły. Uwieczniam na zdjęciach dania, tak byście poczuli ich smak i zapach. Zapraszam. Zostańcie i rozgośćcie się na dłużej.

SPRAWDŹ KONIECZNIE:

Instagram

Najnowsze przepisy

Mikser kulinarny

Średnia ocen

5,0
Rated 5 out of 5
5 na 5 gwiazdek (oparte na 10 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

2 odpowiedzi

  1. Rewelacyjny przepis! Ja uwielbiam krewetki w każdej postaci. W takim wydaniu jadłam pierwszy raz u mojej siostry i od razu skradły moje serce. Są przepyszne i od razu wypróbowałam przepis. Mojej rodzinie również bardzo smakowały. Czasem brakowało mi pomysłu na krewetki, a teraz ten zdecydowanie będzie moim ulubionym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami