Autor Wysmakowane 4 grudnia 2020
Krewetki w cieście francuskim w orientalnym sosie. Co tu dużo pisać… te krewetki mają gwarantowany tytuł HITu każdej imprezy. Realny czas pracy to jakieś 10 minut, Chwila marynowania, zawinięcie w paski z ciasta francuskiego, kilka minut w piecu i rewelacyjna przekąska gotowa. Ja moje krewetki zrobiłam w frytownicy beztłuszczowej, ale pyszne wychodzą również z piekarnika.
Pozostałe pomysły na krewetki pod tag: krewetki. Szukasz przepisu na inny składnik? W menu głównym u góry jest opcja wyboru dań po składnikach.
Krewetki w cieście francuskim
- 500 g krewetek
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- odrobina chilli
- ciasto francuskie
- odrobina mleka lub roztrzepanego jajka na pomadę
- do podania: posiekana natka i kawałki limonki
Mrożone krewetki najpierw rozmrozić. Najszybciej jest włożyć je na sitko i polewać chwilę letnią wodą. Z krewetek zdjąć pancerze (ogonki zostawić) i usunąć ze środka jelita. Należy w tym celu naciąć grzbiet krewetki i wyciągnąć je np. wykałaczką (wygląda jak ciemna, gruba, cienka nitka).
W miseczce wymieszać sos sojowy i rybny z chilli (do smaku). Dodać krewetki, wymieszać i zostawić na kilka minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Ciasto francuskie pociąć w cienkie paski o szerokości około 1 cm. Każdą krewetkę zawinąć w jeden pasek ciasta i ułożyć na blaszce piekarnika. Posmarować pomadą i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 18 minut aż ciasto się zarumieni. Podawać skropione sokiem z limonki i posypane natką.
Spróbuj, zostań, obserwuj na Facebook i na Instagramie. A jeśli przetestowałeś przepis, podziel się w komentarzu wrażeniami. Jestem łasa na wszelkie uwagi i zdjęcia Waszych dzieł!
Możesz też otagować zdjęcie swojego wykonania na IG hasztagiem #wysmakowane. Z wielką przyjemnością udostępnię w mojej relacji.
2 Responses
Nie przepadam za krewetkami. Jednak może na taką wersję się skuszę 🙂
Rewelacyjny przepis! Ja uwielbiam krewetki w każdej postaci. W takim wydaniu jadłam pierwszy raz u mojej siostry i od razu skradły moje serce. Są przepyszne i od razu wypróbowałam przepis. Mojej rodzinie również bardzo smakowały. Czasem brakowało mi pomysłu na krewetki, a teraz ten zdecydowanie będzie moim ulubionym 🙂