Przepisy

Więcej

Porcja4-5 osób
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kurczak pieczony z batatami, brokułami i pomidorkami

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Kurczak pieczony z batatami, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Mało czaso- i pracochłonne danie dla całej rodziny. Tu zdecydowanie, w prostocie siła. Ale nie tylko w prostocie, bo też w jakości użytych składników. Zwłaszcza istotny jest tu bohater główny, czyli sam kurczak.

Dostęp do dobrych jakościowo mięs, już nie jest na szczęście wybitnym luksusem i nie jest trudny. Nawet w hipermarketach można teraz dostać naprawdę dobre jakościowo mięso. Ostatnio bardzo cenię sobie właśnie Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. To kurczaki z małych, rodzinnych gospodarstw na Podlasiu, chowane w etyczny sposób, zgodny z naturą. Kurczaki rasy wolno rosnącej mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, karmione są roślinną karmą bez GMO i nigdy nie dostają antybiotyków. To wszystko sprawia, że rozwijają się dużo wolniej od kurczaków „przemysłowych”, bo minimum 56 dni. Dłuższy chów, odpowiednie karmienie i dobre warunki, sprawiają, że mięso Kurczaków Zagrodowych jest delikatniejsze, mniej tłuste i ma dużo lepszą strukturę. Cenowo kurczaki są trochę droższe, niż klasyczne mięso sprzedawane w marketach. Ale biorąc pod uwagę i kwestie etyczne i jakość mięsa, uważam, że jest to zdecydowanie dobry stosunek wartości, do tego co otrzymujecie.

 

Jak już zaopatrzycie się w dobre mięso, to przejrzyjcie przepisy z kurczakiem w roli głównej. Jestem pewna, że znajdziecie coś dla siebie: TAG Kurczak. Bardzo polecam Wam m.in. grillowany kurczak satay.

 

Marynata do kurczaka

  • kurczak zagrodowy
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki curry
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • odrobina kurkumy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami. Podzielić na kawałki, zostawiając skórę. Można wykorzystać wszystkie części lub tylko udka i podudzia. W misce wymieszać oliwę z skórką startą z cytryny i wszystkimi przyprawami. Do miski włożyć kawałki kurczaka i natrzeć je marynatą, nacierając również pod skórą. Mięso dobrze jest zostawić w marynacie, minimum na dwie godziny. Marynowanie w lodówce, ale mięso powinno ocieplić się do temperatury pokojowej przed pieczeniem.

 

Kurczak pieczony z batatami, brokułami i pomidorkami

  • kawałki zamarynowanego kurczaka
  • 2 średnie bataty
  • odrobina oliwy
  • sól, świeżo mielony pieprz i łyżeczka curry
  • pół brokułu
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia do podania

Piekarnik nastawić na 200 stopni C (góra -dół, bez termoobiegu). Łącznie pieczenie będzie trwało ok. 40 minut. Po kolei szykować i na blaszkę piekarnika dokładać kolejne elementy, w zależności od długości pieczenia. Najpierw na blaszce ułożyć same udźce. Wstawić do piekarnika.

Bataty obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z odrobiną oliwy, solą, pieprzem i łyżeczką przyprawy curry. Po 20 minutach pieczenia udźców, wysunąć blaszkę. Dodać pozostałe części kurczaka (podudzia, skrzydełka i piersi) oraz bataty. Rozkładać w miarę równomiernie. Wsunąć z powrotem blaszkę i piec dalej.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Brokuł pokroić na niewielkie różyczki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 2 minuty i odcedzić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, lub większe na ćwiartki. Oba warzywa obsypać solą. Dodać na blaszkę i piec wszystko razem, aż mięso będzie w pełni upieczone.

 

kurczak zagrodowy części zapiekankaKurczak pieczony z batatami, brokułami i pomidorkami

Post powstał we współpracy z producentem Kurczak Zagrodowy Z Podlasia

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 19 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

6 odpowiedzi

  1. Super przepis na kurczaka. Z przyjemnością go wypróbuję, bo u mnie uwielbiają mięsne dania. Dla mnie jest to coś ciekawego i innego. Dzięki za pomysł na obiad 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami