
- Potrzebny czas: 50 minut + marynowanie
- Porcja: 4-5 osób
- Poziom trudności: Średni
Autor Wysmakowane 13 kwietnia 2021
Kurczak pieczony z batatami, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Mało czaso- i pracochłonne danie dla całej rodziny. Tu zdecydowanie, w prostocie siła. Ale nie tylko w prostocie, bo też w jakości użytych składników. Zwłaszcza istotny jest tu bohater główny, czyli sam kurczak.
Dostęp do dobrych jakościowo mięs, już nie jest na szczęście wybitnym luksusem i nie jest trudny. Nawet w hipermarketach można teraz dostać naprawdę dobre jakościowo mięso. Ostatnio bardzo cenię sobie właśnie Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. To kurczaki z małych, rodzinnych gospodarstw na Podlasiu, chowane w etyczny sposób, zgodny z naturą. Kurczaki rasy wolno rosnącej mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu, karmione są roślinną karmą bez GMO i nigdy nie dostają antybiotyków. To wszystko sprawia, że rozwijają się dużo wolniej od kurczaków „przemysłowych”, bo minimum 56 dni. Dłuższy chów, odpowiednie karmienie i dobre warunki, sprawiają, że mięso Kurczaków Zagrodowych jest delikatniejsze, mniej tłuste i ma dużo lepszą strukturę. Cenowo kurczaki są trochę droższe, niż klasyczne mięso sprzedawane w marketach. Ale biorąc pod uwagę i kwestie etyczne i jakość mięsa, uważam, że jest to zdecydowanie dobry stosunek wartości, do tego co otrzymujecie.
Jak już zaopatrzycie się w dobre mięso, to przejrzyjcie przepisy z kurczakiem w roli głównej. Jestem pewna, że znajdziecie coś dla siebie: TAG Kurczak. Bardzo polecam Wam m.in. grillowany kurczak satay.
Marynata do kurczaka
- kurczak zagrodowy
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- skórka starta z połowy cytryny
- 3 łyżeczki curry
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina kurkumy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Kurczaka umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręczniczkami. Podzielić na kawałki, zostawiając skórę. Można wykorzystać wszystkie części lub tylko udka i podudzia. W misce wymieszać oliwę z skórką startą z cytryny i wszystkimi przyprawami. Do miski włożyć kawałki kurczaka i natrzeć je marynatą, nacierając również pod skórą. Mięso dobrze jest zostawić w marynacie, minimum na dwie godziny. Marynowanie w lodówce, ale mięso powinno ocieplić się do temperatury pokojowej przed pieczeniem.
Kurczak pieczony z batatami, brokułami i pomidorkami
- kawałki zamarynowanego kurczaka
- 2 średnie bataty
- odrobina oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz i łyżeczka curry
- pół brokułu
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia do podania
Piekarnik nastawić na 200 stopni C (góra -dół, bez termoobiegu). Łącznie pieczenie będzie trwało ok. 40 minut. Po kolei szykować i na blaszkę piekarnika dokładać kolejne elementy, w zależności od długości pieczenia. Najpierw na blaszce ułożyć same udźce. Wstawić do piekarnika.
Bataty obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z odrobiną oliwy, solą, pieprzem i łyżeczką przyprawy curry. Po 20 minutach pieczenia udźców, wysunąć blaszkę. Dodać pozostałe części kurczaka (podudzia, skrzydełka i piersi) oraz bataty. Rozkładać w miarę równomiernie. Wsunąć z powrotem blaszkę i piec dalej.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Brokuł pokroić na niewielkie różyczki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować 2 minuty i odcedzić. Pomidorki umyć i pokroić na połówki, lub większe na ćwiartki. Oba warzywa obsypać solą. Dodać na blaszkę i piec wszystko razem, aż mięso będzie w pełni upieczone.
Post powstał we współpracy z producentem Kurczak Zagrodowy Z Podlasia
6 Responses
Zdrowo, wiosennie i kolorowo. Idealny obiad mimo ze wiosny za oknem nie widać.
Usiłuje ja przywołać 😉
Bardzo lubię takie proste dania z piekarnika, które ,,same się robią” z chęcią skorzystam z przepisu 😀
Będzie mi bardzo miło jak dasz znać jak wyszło
Super przepis na kurczaka. Z przyjemnością go wypróbuję, bo u mnie uwielbiają mięsne dania. Dla mnie jest to coś ciekawego i innego. Dzięki za pomysł na obiad 🙂
Bardzo apetycznie prezentuje się to danie. Osobiście też często kupuję kurczaka zagrodowego, smakuje wszystkim, a to jest najważniejsze.