Przepisy

Więcej

Porcja
4 osoby
Trudność
Średni
Porcja4 osoby
TrudnośćŚredni
Wydrukuj

Kurczak i ziemniaki z grilla w domowych warunkach

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Jest tu ktoś kto uwielbia grillowanie i nie może już doczekać się sezonu grillowego? Ja na pewno! Na szczęście jest wiele metod, dzięki, którym nie musimy czekać do lata. Opcja grilla w piekarniku, patelnia grillowa czy grille elektryczne, to naprawdę może być świetna alternatywa, w nie-grillowym sezonie. Zwłaszcza dobre grille elektryczne, potrafią naprawdę zdziałać cuda. I tu przypomnę Wam o serii grilli elektrycznych, przeznaczonych także do używania  w warunkach miejskich, na balkonach w bloku. Brzmi nieźle, co? Jeśli podoba się Wam ta opcja, to zajrzyjcie do wpisu na pyszny Kurczak Satay, gdzie pisałam o tym więcej.

Niezależnie od wybranego sposobu grillowania, już dziś możecie przyrządzić tego rewelacyjnego kurczaka i pyszne grillowane ziemniaki (Tak! Wychodzą pyszne też z patelni!). Pamiętajcie tylko, że bardzo ważna jest odpowiednia technika grillowania, tak, by wszystko wyszło jak należy. To zwłaszcza istotne przy mięsie. By było idealnie miękkie i soczyste, nie wysuszone. Przede wszystkim kawałki nie powinny być zbyt duże. Zanim zaczniecie grillowanie, grill koniecznie nagrzejcie na maksymalną możliwą temperaturę. Jeśli nie macie dużo rzeczy do grillowania, to zawsze układajcie produkty jak najbliżej środka rusztu.

Pamiętajcie też, że zawsze jest kolejne grillowanie. Różne rodzaje grilli, wymagają różnego czyszczenia. Więcej znajdziecie w poradniku Weber. Inaczej czyści się grille gazowe, inaczej węglowe, a jeszcze zupełnie inaczej elektryczne. Ważna wskazówka, w sumie dość uniwersalna, którą ja tam znalazłam, to konieczność przepalenia rusztów w wysokiej temperaturze i to, jak ważne jest używanie do tego właściwych narzędzi i środków. Nie wolno też czyścić żeliwa w zmywarce. Zawsze ręcznie. Ups. Przyznam niechlubnie, że mi się kiedyś zdarzyło pójść na taką wygodę, co mogło nie skończyć się dobrze. Zdecydowanie warto znać swój sprzęt i to, jak należy się z nim poprawnie obchodzić.

 

 

Ziemniaki z grilla w domowych warunkach

  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawy: po pół łyżeczki czosnku, oregano, rozmarynu i słodkiej papryki
  • łyżeczka soli

Ziemniaki porządnie wyszorować (szorstką gąbką lub szczoteczką) i ugotować w mundurkach, prawie do miękkości.  Całkowicie ostudzić. Do miski wlać 30 ml oleju i dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i obtoczyć w oleju ziemniaki. Grillować po kilka minut, z każdej strony aż skórka będzie przyjemnie rumiana.

Kurczak z grilla marynata

  • 700 g piersi kurczaka
  • łyżka sosu sojowego
  • 1,5 łyżki wyrazistej w smaku musztardy
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1, łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać w sporym, zamykanym pojemniku. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Każdą pierś przekroić na 3 mniej więcej równe części. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na min. 2 godziny (można dłużej). Dobrze jest doprowadzić mięso do temperatury pokojowej przed grillowaniem. Kurczaka grillować z każdej strony ok. 4 minuty, krótko, by nie wysuszyć mięsa, ale nie może być ono surowe.

 

 

Skorzystałeś z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu. Zapraszam Cię też serdecznie do mojej cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie

 

Kurczak i ziemniaki z grilla w domowych warunkach

 

Wpis powstał w współpracy z firmą Weber.

Średnia ocen

4.8
Rated 4.8 out of 5
4.8 na 5 gwiazdek (oparte na 13 ocenach)

Udostępnij

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on skype
Share on pocket
Share on tumblr
Share on vk
Share on reddit
Share on stumbleupon
Share on xing
Share on digg
Share on odnoklassniki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Maksymalny rozmiar pliku: 2 MB. Możesz załączyć do komentarza: zdjęcie. Drop files here

Reklamy

Najnowsze przepisy

Na blogu w przepisach zazwyczaj ilości podane są wagowo (w gramach). Jeśli jednak komuś wygodniej jest odmierzać składniki łyżką czy szklanką, poniżej podaję orientacyjne ilości, które należy przyjąć. 

MIarki

  • 1 szklanka o pojemności 250 ml
  • 1 łyżka o pojemności 15 ml
  • 1 łyżeczka o pojemności 5 ml

Woda / Mleko

  • 1 szklanka = 250g, 1 łyżka = 15g, 1 łyżeczka = 5g

MĄKA PSZENNA / MĄKA ZIEMNIACZANA / CUKIER PUDER

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

MĄKA KRUPCZATKA

  • 1 szklanka = 210g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

CUKIER

  • 1 szklanka = 220g, 1 łyżka = 13g, 1 łyżeczka = 5g

ŚMIETANA 30%

  • 1 szklanka = 260g, 1 łyżka = 16g, 1 łyżeczka = 5g

OLEJ

  • 1 szklanka = 230g, 1 łyżka = 14g, 1 łyżeczka = 5g

MIÓD

  • 1 szklanka = 360g, 1 łyżka = 22g, łyżeczka = 7g
To ważne zwłaszcza przy wypiekach, gdzie czasem naprawdę liczy się precyzja i często nie możemy zdać się na własny smak jak przy gotowaniu posiłków.

KAKAO

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

MLEKO W PROSZKU

  • 1 szklanka = 70g, 1 łyżka = 5g

ORZECHY ZMIELONE

  • 1 szklanka = 130g, 1 łyżka = 8g, 1 łyżeczka = 3g

WIÓRKI KOKOSOWE / MIGDAŁY ZMIELONE / PŁATKI OWSIANE

  • 1 szklanka = 110g, 1 łyżka = 9g, 1 łyżeczka = 2g

MAK

  • 1 szklanka = 160g, 1 łyżka = 10g, 1 łyżeczka = 3g

żelatyna

  • 1 łyżeczka = 3g

DROŻDŻE SUSZONE

(drożdże świeże zawsze dwa razy tyle co suszonych)

  • 1 łyżeczka = 4g
naleśniki dwukolorowe z kakao

Hej!

jak zauważyliście moja strona została zmieniona. :)

Wszystkie Wasze komentarze i oceny zostały przeniesione. Mam nadzieję, że nowy wygląd będzie dla Was bardziej przyjazny i szybciej znajdziecie przepis którego u mnie szukacie na blogu.

Zapisz się do Newslettera i bądź na bieżąco z najnowszymi przepisami