
Autor Wysmakowane 31 stycznia 2021
Jest tu ktoś kto uwielbia grillowanie i nie może już doczekać się sezonu grillowego? Ja na pewno! Na szczęście jest wiele metod, dzięki, którym nie musimy czekać do lata. Opcja grilla w piekarniku, patelnia grillowa czy grille elektryczne, to naprawdę może być świetna alternatywa, w nie-grillowym sezonie. Zwłaszcza dobre grille elektryczne, potrafią naprawdę zdziałać cuda. I tu przypomnę Wam o serii grilli elektrycznych, przeznaczonych także do używania w warunkach miejskich, na balkonach w bloku. Brzmi nieźle, co? Jeśli podoba się Wam ta opcja, to zajrzyjcie do wpisu na pyszny Kurczak Satay, gdzie pisałam o tym więcej.
Niezależnie od wybranego sposobu grillowania, już dziś możecie przyrządzić tego rewelacyjnego kurczaka i pyszne grillowane ziemniaki (Tak! Wychodzą pyszne też z patelni!). Pamiętajcie tylko, że bardzo ważna jest odpowiednia technika grillowania, tak, by wszystko wyszło jak należy. To zwłaszcza istotne przy mięsie. By było idealnie miękkie i soczyste, nie wysuszone. Przede wszystkim kawałki nie powinny być zbyt duże. Zanim zaczniecie grillowanie, grill koniecznie nagrzejcie na maksymalną możliwą temperaturę. Jeśli nie macie dużo rzeczy do grillowania, to zawsze układajcie produkty jak najbliżej środka rusztu.
Pamiętajcie też, że zawsze jest kolejne grillowanie. Różne rodzaje grilli, wymagają różnego czyszczenia. Więcej znajdziecie w poradniku Weber. Inaczej czyści się grille gazowe, inaczej węglowe, a jeszcze zupełnie inaczej elektryczne. Ważna wskazówka, w sumie dość uniwersalna, którą ja tam znalazłam, to konieczność przepalenia rusztów w wysokiej temperaturze i to, jak ważne jest używanie do tego właściwych narzędzi i środków. Nie wolno też czyścić żeliwa w zmywarce. Zawsze ręcznie. Ups. Przyznam niechlubnie, że mi się kiedyś zdarzyło pójść na taką wygodę, co mogło nie skończyć się dobrze. Zdecydowanie warto znać swój sprzęt i to, jak należy się z nim poprawnie obchodzić.
Ziemniaki z grilla w domowych warunkach
- 1 kg ziemniaków
- przyprawy: po pół łyżeczki czosnku, oregano, rozmarynu i słodkiej papryki
- łyżeczka soli
Ziemniaki porządnie wyszorować (szorstką gąbką lub szczoteczką) i ugotować w mundurkach, prawie do miękkości. Całkowicie ostudzić. Do miski wlać 30 ml oleju i dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać i obtoczyć w oleju ziemniaki. Grillować po kilka minut, z każdej strony aż skórka będzie przyjemnie rumiana.
Kurczak z grilla marynata
- 700 g piersi kurczaka
- łyżka sosu sojowego
- 1,5 łyżki wyrazistej w smaku musztardy
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1, łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, świeżo mielonego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać w sporym, zamykanym pojemniku. Mięso umyć, osuszyć i oczyścić. Każdą pierś przekroić na 3 mniej więcej równe części. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w marynacie. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na min. 2 godziny (można dłużej). Dobrze jest doprowadzić mięso do temperatury pokojowej przed grillowaniem. Kurczaka grillować z każdej strony ok. 4 minuty, krótko, by nie wysuszyć mięsa, ale nie może być ono surowe.
Skorzystałeś z przepisu. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu. Zapraszam Cię też serdecznie do mojej cudownej, wysmakowanej społeczności na Facebook i/ lub na Instagramie.
Wpis powstał w współpracy z firmą Weber.