fbpx

Kurczak po indyjsku

przepis

Kurczak po indyjsku – bardzo aromatyczne danie inspirowane kuchnią indyjską składające się z dwóch głównych składników (kurczak i ryż/ placki Naan) i masy charakterystycznych przypraw hinduskich w pomidorowo – cynamonowym sosie. Ekspresowe w przygotowaniu (nie licząc czasu marynowania kurczaka), równie dobre odgrzane kolejnego dnia, więc idealnie nadaje się do zapakowania do lunch box’a do pracy (więcej przepisów w zakładce lunch box)

Kurczak po indyjsku

  • 500 g kurczaka
  • po niepełnej łyżeczce przypraw: soli, garam masala, kuminu, kolendry i słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu + kawałek całego cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • pół cebuli
  • 1 sucha papryczka chilli (można więcej jeśli lubimy bardziej ostre)
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 80 ml bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki cukru
  • świeża kolendra do podania (ewentualnie natka)

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z większych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy (garam masala, sól, kumin, kolendra, słodka papryka, cynamon w proszku), z czosnkiem i imbirem. Przełożyć do większej miski i wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać. Jeśli to możliwe, zostawić kurczaka do zamarynowania na około godzinę w temperaturze pokojowej.

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, zmniejszyć moc grzania i dodać posiekaną drobno cebulę wraz z suchą papryczką przełamaną na pół i z korą cynamonu. Zeszklić, co chwila mieszając. Zwiększyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Krótko obsmażyć z każdej strony. Wlać bulion, przecier pomidorowy i cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub plackami Naan, obsypane świeżą kolendrą lub natką.

Kurczak po indyjskuKurczak po indyjsku

Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Powiązane wpisy

Oceń ten przepis
recipe image
Przepis
Kurczak po indyjsku
Data
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Skomentuj


The maximum upload file size: 512 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.

2 komentarze

  • Malinkowa 29 sierpnia 2018 o 05:55 Odpowiedz

    Trochę się nakupowalam przypraw ale po stokroć było warto! Pyszne danie!

    • Wysmakowane 29 sierpnia 2018 o 18:10 Odpowiedz

      Super! To teraz możesz testować resztę azjatyckich przepisów z wysmakowane. Co się ma zakup zmarnować 😉

MENU