Autor Wysmakowane 26 stycznia 2017
Kurczak po indyjsku – bardzo aromatyczne danie inspirowane kuchnią indyjską składające się z dwóch głównych składników (kurczak i ryż/ placki Naan) i masy charakterystycznych przypraw hinduskich w pomidorowo – cynamonowym sosie. Kurczak po indyjsku najlepiej przyrządzić w woku lub na głębokiej patelni.
Danie jest ekspresowe w przygotowaniu (nie licząc czasu marynowania kurczaka), równie dobre odgrzane kolejnego dnia, więc idealnie nadaje się do zapakowania do lunch box’a do pracy (więcej przepisów w zakładce lunch box)
Kurczak po indyjsku
- 500 g kurczaka
- po niepełnej łyżeczce przypraw: soli, garam masala, kuminu, kolendry i słodkiej papryki
- pół łyżeczki cynamonu + kawałek całego cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 80 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół cebuli
- 1 sucha papryczka chilli (można więcej jeśli lubimy bardziej ostre)
- 200 g przecieru pomidorowego
- 80 ml bulionu drobiowego
- pół łyżeczki cukru
- świeża kolendra do podania (ewentualnie natka)
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z większych błonek i pokroić w kostkę o boku ok 1,5 cm. W moździerzu utrzeć wszystkie przyprawy (garam masala, sól, kumin, kolendra, słodka papryka, cynamon w proszku), z czosnkiem i imbirem. Przełożyć do większej miski i wymieszać z koncentratem pomidorowym i śmietaną. Dodać kawałki kurczaka i wymieszać. Jeśli to możliwe, zostawić kurczaka do zamarynowania na około godzinę w temperaturze pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, zmniejszyć moc grzania i dodać posiekaną drobno cebulę wraz z suchą papryczką przełamaną na pół i z korą cynamonu. Zeszklić, co chwila mieszając. Zwiększyć ogień i dodać kurczaka razem z całą marynatą. Krótko obsmażyć z każdej strony. Wlać bulion, przecier pomidorowy i cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub plackami Naan, obsypane świeżą kolendrą lub natką.
Polub Wysmakowane na facebooku. Będziesz na bieżąco z Wysmakowanymi wpisami, a mi będzie bardzo miło
POST ZAWIERA LINK DO WYSMAKOWANEGO PRZYJACIELA – SKLEPU FIDE.PL. LINK W RAMACH WSPÓŁPRACY KOMERCYJNEJ, BEZ AFILIACJI.
2 Responses
Trochę się nakupowalam przypraw ale po stokroć było warto! Pyszne danie!
Super! To teraz możesz testować resztę azjatyckich przepisów z wysmakowane. Co się ma zakup zmarnować 😉